marcinbro  Dołączył: 07 Paź 2007
przeterminowany fomadon
witam, mam pytanie czy moge użyć nieotwarty fomadon przeterminowany o ponad 6 miesiace , data waznosci konczy sie w sierpniu 2008 , czy juz nadaje sie do smieci ?

spirit  Dołączył: 21 Lip 2007
Który Fomadon? Jak R09 to na 99% będzie działać. Najlepiej sprawdź na kawałku filmu.

marcinbro  Dołączył: 07 Paź 2007
fomadon lqr... a czym wlascieiw roznia sie lqr od R09 ? :P

kapsel  Dołączył: 13 Lis 2008
Wczoraj użyłem fomadonu. Też hermetycznie zamknięty był. Tylko to był fomadon LQN i przeterminowany o 2 miesiące. Ale działał dobrze.

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Miałem problemy z nadmiernym kontrastem. Krótko mówiąc, w czym bym nie wołał, to zawsze mi wychodziło zbyt kontrastowo. Już przymierzałem się do zestawienia jakiegoś wywoływacza miękkiego, kiedy przypomniałem sobie o starym R-09 z Calbe. Stał w litrowej butelce do połowy pustej (może do połowy pełnej?) od 10 lat i kiedyś już miałem go wylać.
Wywołałem w nim 1:25 kawałek kontrolnego filmu, ale na wszelki wypadek zamiast 10 minut potrzymałem 15. Bez większego przekonania otworzyłem koreks i :shock: .... miód, malina, gęsi szmalec! To było to, do czego zmierzałem. Ostrość, ziarno również bez zarzutu.
Dlatego apeluję: NIE WYLEWAJCIE STAREGO RODINALU! :-B

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Technik219, znalazłem butelkę Fomadonu R09 z datą ważności gdzieś w 1998 roku. Trzymany w ciemni w temperaturze ok. 24 stopni. Nieotwierany. Uważacie, że warto spróbować używania?

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
thrackan napisał/a:
Technik219, znalazłem butelkę Fomadonu R09 z datą ważności gdzieś w 1998 roku. Trzymany w ciemni w temperaturze ok. 24 stopni. Nieotwierany. Uważacie, że warto spróbować używania?

Nie widzę przeciwskazań :-) . Zrób jeden film na probę. Możesz "na wsiakij pożarnyj słuczaj" przedłużyć czas wywoływania - w R-09 kontrast za bardzo nie podskoczy. Sprawdź jeszcze na DigitalTruth różnice w czasach pomiędzy Rodinalem a R-09.

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Dzięki! Będzie raźniej :-D

Skocz do: