Czy rozważasz zakup K-7?
Tak, jeżeli będzie miał "lepsze ISO" niż poprzednie modele
5% Complete
9 (5%)
Tak, jeżeli będzie miał szybszy i skuteczniejszy AF niż poprzednie modele
12% Complete
20 (12%)
Jeżeli spełni dwa powyższe warunki jednocześnie
20% Complete
33 (20%)
Tak, bo ma opcję filmowania
9% Complete
16 (9%)
Tak, bo jest mały i zgrabny i to jest najważniejsze
14% Complete
24 (14%)
Nie, czekam na FF
4% Complete
7 (4%)
Nie, wystarczy mi sprzęt jaki mam
19% Complete
32 (19%)
Nie, bo nie lubię małych aparatów (duży może więcej)
1% Complete
2 (1%)
Nie, bo nie chcę czekać już i zmieniam na inny system...
1% Complete
2 (1%)
Ale... ooo ssooooo chodzi ???
11% Complete
18 (11%)

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
  K7 - dywagacje, domysły, życzenia
Z racji dużego ciśnienia niektórych użytkowników wraz z pojawieniem się nowego K-7, do czasu jego finalnej wersji sklepowej, proponuję tutaj właśnie wpisywać oczekiwania, zapytania i dywagacje na jego temat.

W ankiecie można zaznaczyć do 3 opcji.

specmisiek  Dołączył: 19 Mar 2008
Ciekaw jestem wzrostu szybkości AF na ,,śrubokręcie" czyli silniku - bo na forum zagranicznym napisano że szybkość znacznie wzrosła na obiektywach z napędem ultradźwiękowym.. Jak jest na silniku? :?:
Pozdrawiam

specmisiek napisał/a:
Ciekaw jestem wzrostu szybkości AF na ,,śrubokręcie" czyli silniku - bo na forum zagranicznym napisano że szybkość znacznie wzrosła na obiektywach z napędem ultradźwiękowym.. Jak jest na silniku? :?:

Też chciałbym poznać odpowiedź na to pytanie. Na SDM jest na pewno lepiej - czy ktoś z naszych testerów sprawdzał działanie AF ze starszymi szkiełkami bez SDM-a ?

woj747  Dołączył: 15 Lut 2009
nie miałem przyjemności oglądać tego cuda, o testowaniu nie wspomnę, ale jestem przekonany że poprawa szybkości jest tylko na SDM-ie, "śrubokręt" jest starszym i zapewne nie rozwijanym sposobem przeniesienia napędu. :-| . Chociaż w naszym systemie :lol:

woj747 napisał/a:
nie miałem przyjemności oglądać tego cuda, o testowaniu nie wspomnę, ale jestem przekonany że poprawa szybkości jest tylko na SDM-ie, "śrubokręt" jest starszym i zapewne nie rozwijanym sposobem przeniesienia napędu. :-| . Chociaż w naszym systemie :lol:

Tak, jest to możliwe. Tylko jaki byłby sens reklamowania K-7 z limitedami nie posiadającymi SDM-a ? Poprawa powinna być widoczna zarówno na śrubokręcie jak i SDM. Po drugie, wydaje mi się, że warto rozróżnić szybkość AF od jego skuteczności. Szybkość to nie tylko czas ustawienia ostrości (bo to pewnie się poprawiło) ale także czas przesuwania soczewek (moja DA*55 potrafi z 1 sekundę przesuwać soczewki...)

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
woj747 napisał/a:
"śrubokręt" jest starszym i zapewne nie rozwijanym sposobem przeniesienia napędu.

Nie trzeba rozwijać wystarczy wrócić np. do tego z MZ-6 , tylko czy jak zauważył MacRayers firmie to pomoże w sprzedaży nowych szkieł ;-)

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
woj747, Już K10/20 szybciej kręcą śrubokrętem od wychwalanego D300 (ciekawe czy wszyscy wychwalający mieli z nim styczność), niestety pentax traci przewagę przy potwierdzaniu ostrości (przez kroczki... tył-przód i jeszcze raz...). K7 kręci jeszcze szybciej i nie "kroczkuje". Może być całkiem dobrze ;-) .

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Kilka osób miało już K-7 do testów, dzięki temu pojawiły się artykuły o pierwszych wrażeniach nt.K-7. Jednak jak widać, aparat był wyposażony w wersję 0.2 firmware, czy w związku z tym na razie nie ma co liczyć na pełne testy aparatu?
(to pytanie kieruję do tych paru osób, które piszą dla portali -m.in.Crow, jak dobrze zrozumiałem) i popełniły jakieś artykuły dla nich na temat K-7).

Wszystko to prawda... Ja się posprzeczałem w wątku o k7 z zagorzałymi fanatycznymi wielbicielami nowej puszki, bo nie znoszę ,,maniactwa dowartościowującego" :-| ale tak naprawdę podoba mi się bardzo k7.. Przede wszystkim jest praktyczny i poręczny.. To tak na pierwszy rzut oka bo w ręku go nie trzymałem (K7 oczywiscie :mrgreen: ) Że nie jest najlepszy w swojej klasie? No to co?! Trzeba sobie to tylko śmiało uzmysłowić.. Z całym szacunkiem dla fanatyków ale D300 posiada lepsze parametry i korpus a niedługo świat ujrzy D400..
Tylko co z tego? Czy K7 musi być najszybszy i mieć najlepszy korpus? Wcale nie! On jest po prostu praktyczny i ma mało słabych punktów.. Trochę szkoda że nie ma nowej matrycy-tylko ulepszoną ale poprawa AF, stabilizacji i Live view-z możliwością prawdziwego filmowania to zalety nie do przecenienia...
Martwi mnie tylko jedno-jeśli teraz kupię k7 a za jakieś pół roku czy rok ukaże się nowy korpus na matrycy FF nad którą pracuje teraz Samsung to mogę żałować że nie poczekałem.. Co o tym sądzicie Koledzy? ;-)
Pozdrawiam

[ Dodano: 2009-05-30, 11:31 ]
denvi napisał/a:
K7 kręci jeszcze szybciej i nie "kroczkuje". Może być całkiem dobrze .
I to mi się podoba denvi ;-)

specmisiek napisał/a:
Martwi mnie tylko jedno-jeśli teraz kupię k7 a za jakieś pół roku czy rok ukaże się nowy korpus na matrycy FF nad którą pracuje teraz Samsung to mogę żałować że nie poczekałem.. Co o tym sądzicie Koledzy? ;-)

Jest taka opcja - natomiast ja nie wierzę, by nowy format pojawił się przed wypuszczeniem 645D. Przyjmując więc daty jakie są znane, nowy format nie pojawi się przed 2010 rokiem.

specmisiek napisał/a:
Wszystko to prawda... Ja się posprzeczałem w wątku o k7 z zagorzałymi fanatycznymi wielbicielami nowej puszki, bo nie znoszę ,,maniactwa dowartościowującego"

Uważam, że nie ma tam maniactwa, które dostrzegasz. Bardziej jest to przeciwstawienie się twojemu krytykanctwu. Na papierze opcje wyglądają bardzo dobrze. Czegoś tam nie ma względem D300, czygoś tam względem 50D, ale także i D300 i 50D nie mają czegoś względem K-7. A ty od razu zakładasz, że jak poprawiony AF, to i tak pewnie gorzej. Twoje czarnowidztwo opiera się wyłącznie na przypuszczeniach, a pozytywne opinie osób, które miały puszkę - na ich doświadczeniach z aparatem, a nie są to ososby, które do tej pory fotografowały idiotenkamerą u cioci na imieninach (tak jak niektóre osoby testujące nowe Sony na Fotopolis :-P ) [testerzy nowego Sony z fotopolis - bez urazy]

Nurtują mnie jeszcze te zniekształcenia obrazu widoczne na przykładowym zdjęciu ze spinaczami -ale wydaje mi się że ta wada powinna byc możliwa do usunięcia za pomocą nowego softu..
Czy mam rację? ;-)

[ Dodano: 2009-05-30, 11:38 ]
pawelek-79 napisał/a:
Bardziej jest to przeciwstawienie się twojemu krytykanctwu
Może i przesadziłem odrobinę-ale to było ,,dla równowagi" bo nie lubię jak ,,za dużo kogutów pieje" :-P ;-)

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
specmisiek napisał/a:
nie lubię jak ,,za dużo kogutów pieje"

Nie dasz się zagłuszyć :-P ;-)

W K20D np. poprawiono nowym softem nawet stabilizację-o hot pixelach nie wspomnę.. W pierwszym sofcie,,produkcyjnym" jaki dostałem z K20D był np. karygodny błąd językowy w polskim menu-potem poprawiony :mrgreen:

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
specmisiek napisał/a:
karygodny błąd językowy w polskim menu

O jakim błędzie mówisz?

Zdano napisał/a:
Nie dasz się zagłuszyć

Staram się ;-) :-D

[ Dodano: 2009-05-30, 11:47 ]
Zdano napisał/a:
O jakim błędzie mówisz?

Był błąd na zasadzie włączono-gdzie powinno być wyłączono-teraz już nie pamietam która funkcja to była ale całe szczęście że nie podstawowa-pisałem o tym na forum na samym początku jak tylko kupiłem K20D..
Ciekawe że wtedy też znalazła się kupa ,,obrońców" którzy stwierdzili że może i tak ale oni w zasadzie nie używają polskiego menu bo się przyzwyczaili na poprzednich modelach do angielskiego.. Jak widać każde tłumaczenie może być dobre..Dla adwokata he he :-P Tylko po co polskie menu? A ta usterka pozwoliła mi tak przy okazji poznać ,,kłamliwość Panów z Apollo" ;-)
Pozdrawiam

Skupiłbym się na filmie załączonym przez Jarka Dąbrowskiego. Przyznam, że film w jakości HQ prezentuje się całkiem rozsądnie (widać jak aparat reaguje na jasne i ciemne obszary - szybkość kompensacji wydaje się zadowalająca)... Można więc przyjąć, że 77-punkty pomiar robi swoje.
http://www.youtube.com/watch?v=gMaDZ1_cM7M

No faktycznie nieźle reaguje.. Ja jeszcze zauważyłem brak płynności ruchów w obrazie.. I to mnie trochę martwi :-| Czy da się coś z ,,Tym" zrobić? :?: :roll:

specmisiek napisał/a:
Martwi mnie tylko jedno-jeśli teraz kupię k7 a za jakieś pół roku czy rok ukaże się nowy korpus na matrycy FF nad którą pracuje teraz Samsung to mogę żałować że nie poczekałem.. Co o tym sądzicie Koledzy?

Będzie droższy od K-7, więc mam pytanie:
- co dla ciebie w formacie 135 jest ważne?
- czy jesteś za to w stanie dopłacić różnicę w cenie FF - APS-C?
- czy uważasz, że faktycznie FF da tu dla ciebie jakąś przewagę?

[ Dodano: 2009-05-30, 11:56 ]
specmisiek napisał/a:
Czy da się coś z ,,Tym" zrobić?

Ściągnąć plik na dysk i odtworzyć z dysku.

specmisiek napisał/a:
No faktycznie nieźle reaguje.. Ja jeszcze zauważyłem brak płynności ruchów w obrazie.. I to mnie trochę martwi :-| Czy da się coś z ,,Tym" zrobić? :?: :roll:

Obstawiam kompresję youtuba... by to sprawdzić trzeba byłoby mieć film do dyspozycji.

[ Dodano: 2009-05-30, 11:57 ]
pawelek-79 napisał/a:
Ściągnąć plik na dysk i odtworzyć z dysku.

po zakompresowaniu przez youtuba raczej kiepsko... chyba tam jest 15 klatek na sekundę...

[ Dodano: 2009-05-30, 11:58 ]
pawelek-79 napisał/a:
Będzie droższy od K-7, więc mam pytanie:
- co dla ciebie w formacie 135 jest ważne?
- czy jesteś za to w stanie dopłacić różnicę w cenie FF - APS-C?
- czy uważasz, że faktycznie FF da tu dla ciebie jakąś przewagę?

to powinno być wpisane w każdą rozmowę o APS-C vs FF.

Skocz do: