motaba_virus  Dołączył: 16 Mar 2008
podatek od kupna samochodu
Mam takie pytanie, do tych ktorzy, w przeciwienstwie do mnie kupowali juz kiedys auto ;-)
Czy idac z umowa kupna/sprzedazy do Urzedu skarbowego jak juz zaplace podatek to dostaje jakies potwierdzenie, ze zaplacilem, pieczatke na umowie czy cos?

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Z tego co pamiętam, bez tego ci nie zarejestrują.
Ale jak auto powyżej jakiejś kwoty (nie wiem strzelam 1k) to wypełniasz pita c11 (czy jakoś tam), i potwierdzasz kopię, i potem do WK.
Ale mogę się mylić, chyba ze 2 lata temu to robiłem.

rafalf  Dołączył: 08 Cze 2007
Z tego co pamiętam to Urząd Skarbowy przybija pieczątke na umowie kupna-sprzedaży po zapłaceniu podatku PCC.
Potem z tak opieczętowaną umową możesz iść przerejstrować samochód :)

pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
Mi zarejestrowali bez pytania o urząd skarbowy. Kiedyś owszem wymagali pieczątki o opłaceniu podatku, ale jak rejestrowałem w marcu to nikt niczego takiego nie wymagał.

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Zapytam się przy okazji ( mam nadzieję, że motaba_virus się nie obrazi ;-) ).

Jeśli kupuję autko w kraju (dajmy na to, że kosztuje 3500 zł ;-) ),
to oprócz opłaty za rejestrację, kartę pojazdu i podatku od czynności cywilno-prawnych, muszę jeszcze komuś coś z mojej studenckiej kieszeni zapłacić?

pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
volender napisał/a:
Zapytam się przy okazji ( mam nadzieję, że motaba_virus się nie obrazi ;-) ).

Jeśli kupuję autko w kraju (dajmy na to, że kosztuje 3500 zł ;-) ),
to oprócz opłaty za rejestrację, kartę pojazdu i podatku od czynności cywilno-prawnych, muszę jeszcze komuś coś z mojej studenckiej kieszeni zapłacić?

Żeby jeździć to jeszcze OC musisz zapłacić. Więcej już chyba nikt nie będzie czyhał na Twoją kasę, chyba, że autko nie ma przeglądu to wtedy do rejestracji będziesz potrzebował zrobić przegląd.

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
OC musisz załatwić do 30 dni od kupna, albo przepisujesz i opłacasz różnicę do aktualnego ubezpieczenia albo rezygnujesz z bieżącej umowy i zawierasz nową, w każdym razie ciągłość musi być zachowana.

[ Dodano: 2009-05-31, 16:30 ]
Poza tym jeśli ktoś prowadzi działalność gospodarczą to autko ładnie wlicza się w koszta a z podatku od zakupu jest się zwolnionym. Nie wiem czy nowelizacja ustawy o podatku VAT od paliwa została już podpisana, jeśli tak to można jeździć taniej.

motaba_virus  Dołączył: 16 Mar 2008
pjak, ooo, to ciekawe bo myslalem ze trzeba miec wlasnie jakis stempel. Ale i tak z fiskusem lepiej nie zadzierac :-P

volender,przerejstrowanie, podatek, OC i ew. przeglad to chyba w szystko co bedzie ci potrzebne, a i nie obrazilem sie :-P ;-)

Skocz do: