gilby  Dołączył: 28 Lut 2007
problem ze zgraniem matriału z kamery
hej,

ktoś z was można zna się na kamerach?
Mam kamerę Sony DCR-HC51E - podłączam ją poprzez fire-wire do kompa.
W kamerze mam takie gniazdo:

W komputerze takie samo, ale opisane 1394.

Kabel jest symetryczny.

Mój problem jest taki, że system (Vista) nie widzi tej kamery. Nie pokazuje jej w zakładce "Urządzenia do obrazowania" w menadżerze urządzeń. W związku z tym, nie mogę zrzucić filmu poprzez windows movie makera.

macie jakieś pomysły, jak to ugryźć?

gilby

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008
W biosie płyty głównej masz Firewire włączone? Masz w Menedżerze Urządzeń w kartach sieciowych urządzenie "Karta sieciowa 1394"? Tak strzelam, nigdy nic na firewire nie miałem...

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
Ja mialem tez problem ze zgraniem z kamery Sony... I sie okazalo, ze trzega po podlaczeniu odchylic ekranik w kamerze i potwierdzic, ze sie chce podlaczyc do kompa.

Jak to jest cos tak trywialnego, ze szkoda komentowac to nie komentujcie :evilsmile:

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
A ja zgrywałem przez FW, ale co ciekawe, nie każdy program widział kamerę, choć windows zawsze ją wykrywał.

hej,

firewire mam włączone i zainstalowane.
Po włączeniu kabli do kamery i komputera - zero reakcji.
W kamerze nic się nie zmienia, włączam ją i nic.
W komputerze brak również reakcji.

gilby

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Sugeruję sprawdzić ustawienia w kamerze (najlepiej z instrukcją obsługi). W mojej Sony domyślnie ustawione było zgrywanie przez USB, i w menu trzeba było przestawić na DV-Link. Druga ewentualność - kabel. Ja juz miałem do serwisu kamerę wysyłać, bo tez komputer nie wykrywał jej od pewnego czasu. Zacząłem sprawdzać kable FW, na trzecim :!: poszła i działa do dziś. Dla jasności - mam HC42.

Cytat
Zacząłem sprawdzać kable

to mój jedyny ślad w tej chwili. Nie mam opcji usb, kamera jest tak prosta, że niewiele da się w niej zmienić, przejrzałem całe menu - opcja po opcji + instrukcja.

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
gilby napisał/a:
Nie mam opcji usb, kamera jest tak prosta, że niewiele da się w niej zmienić, przejrzałem całe menu - opcja po opcji + instrukcja.

a jest przelacznik na tryb vcr? jesli tak, przelacz kamerke na ten tryb (moje sony tylko w tym trybie bez ustawiania roznych in/out i-linkow w menu jest widoczna po podlaczeniu przez FW przez kompa)
sprawdz w menadzerze gratow w windzie czy ieee 1394 jest aktywne (czy zadne tam oszczedzania energii go nie wylaczylo, czy nie masz tych portow n-sztuk, jak to bywa np na kartach pci - laczysz kamerke do gniazda na obudowie pc (sprawdz czy jest wpiete kablem w karte) czy do sledzia karty? (jesli to blaszak stacjonarny), w lapku raczej jest jeden port i tak jak jeden z przedmowcow wspomnial sprawdzilbym np czy w biosie nie ma disable dla 1394, potem w jakims managerze gratow (jesli jest obok windowsowego jakies narzedzie zarzadzajace sprzetem w rodzaju konfiguratora firmowego (wszystkie asusy,ibm,toski itp zwykle maja preinstalowane takie narzedzia pozwalajace wykryc stan portow, wylaczac je itp)
ps. sciagnij sobie programik o nazwie scenalyzer - super male (1MB?) narzedzie do zgrywania z dv na dysk (stara wersja chyba nawet free, wersje live platne), on pokazuje wynalazki podpiete po fire-wire, moze nimi sterowac itp.
pozdrawiam
kp

pjak  Dołączył: 28 Kwi 2008
W mojej sonce DCR-HC17E trzeba przełacznik on-off pstryknąć jeszcze jeden raz, wtedy na wyświetlaczu pojawia sie PLAY/EDIT i dopiero wtedy jest widoczna w winzgrozie XP. Spróbuj w ten sposób.
Ja korzystałem z PinnacleStudio, AdobePremiere teraz testuję MovieEdit i nigdy z żadnym softem nie było problemu. Jeśli nie znajdziesz czegoś co przełącza kamerę w tryb edycji to chyba raczej coś z kabelkiem/połączeniem firewire masz zbąbane. No chyba że Vista potrzebuje MegaSterowników :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

dzięki za wskazówki, będę sprawdzał.
generalnie port jest jeden, jest to laptop Lenovo. Port jest włączony, widoczny w systemie. Sprawdziłem w panelu sterowania, system mówi, że urządzenie działa prawidłowo.
Kamerę oczywiście włączam w tryb play/edit tak jak mówi pjak.
Kamera - z tego co mi wiadomo - powinna się pojawić w menadżerze urządzeń w zakładce - urządzenia do obrazowania. A się tam nie pojawia.
Posprawdzam jeszcze tropy które podsunął mi klimecki_ i sprawdzę jeszcze na innym kablu. Ten który mam jest długi, może to jego tego.

[ Dodano: 2009-06-01, 17:54 ]
dziękuję wszystkim za pomoc, problem rozwiązany!!!!
Szczególne podziękowanie dla kolegi Dada który zwrócił mi uwagę, żeby spróbować na innym kablu.
Nowy, lepszy kabel rozwiązał problem, kamera sama pojawiła się w windowsie który od razu zaproponował import pliku.

pozdrawiam
gilby

Skocz do: