matb  Dołączył: 02 Lis 2006
  ramkowanie i takie tam
Jakoś mnie mocno na fotografię 'analogową' wzięło i robienie slajdów, więc pora jakoś się oposażyć odpowiednio. Doświadczeń mam jednak zero w tej materii i dlatego poproszę o rady.
Po pierwsze - jeden, dwa czy kilka nawet filmów to sobie można oramkować w labie. Ale na dłuższą metę to się robi mało opłacalne i wypadałoby samemu. Zwłaszcza, że jak już wołać się nie bardzo da, to przynajmniej taka radocha z zabawy w obróbkę zostaje ;-) Ale tu pojawia problem "wejścia w system" (jak mniemam). Bo to trzeba wybrać jakie ramki, jakie magazynki, jaki rzutnik, jak z "łatwością" rakowania itd. A pojęcia nie mam, z jakiej strony się w ogóle do tego zabrać :-/
Może tak: jest taki bajer:
http://www.allegro.pl/ite..._funkcyjne.html
- nie wiem, co warty. Przydaje się taka zabawka? No i jakieś opinie do tego "DSR": da się znaleźć magazynki, ramki, rzutnik? A może polecicie jakiś "dobry" (odpowiedni, właściwy, najlepszy czy jak mu tam) "system"? Chętnie z taką sprytną maszynką do ramkowania (no, chyba, że to absolutnie zbędny gadżet) ;-)

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
matb napisał/a:
Bo to trzeba wybrać jakie ramki, jakie magazynki, jaki rzutnik
Jak chcesz tanio, to trzymaj się z daleka od ramkowania slajdów ze średniego! Przy tych cenach wszelkie ceny małego obrazka są wielką promocją.

pawelb  Dołączył: 20 Lut 2007
Jeżeli chodzi o slajdy to zasada jest taka, że im grubsza/sztywniejsza ramka, tym - teoretycznie i chyba praktycznie - bardziej płaski slajd i tym samym lepsza ostrość na całej powierzchni ekranu, ale i tym mniejsza wygoda używania i przechowywania, bo można stosować tylko normalne magazynki, z których ramki łatwo wypadają (no chyba, że w jakimś karuzelowym Kodaku nie wypadają - nie wiem, nie znam się na karuzelach) i zajmują dużo miejsca.

Ramki CS są bardzo wygodne w użyciu (sam takich używam), ale ponieważ są cienkie, to nie trzymają optymalnie slajdu (często jedna część slajdu jest ostra, a inna nie, i nie zawsze wynika to z tego, że obiekty na zdjęciu są w różnej odległości). Za to nie wypadają z magazynków i mieści się ich 2x więcej na tej samej przestrzeni. Prawie wszystkie nowe rzutniki, i dużo używanych na Allegro, wspierają ten system.

Jeżeli chodzi o systemy do automatycznego ramkowania to nie mam doświadczenia, bo nie stosuję - ale nie stosuję z premedytacją. Po pierwsze, wydaje mi się, że jeżeli nie ramkujesz wszystkiego, co pstrykniesz (ja ramkuję ok. 30%, reszta trafia albo do kosza albo do albumu na negatywy), to dedykowany system nie jest niezbędny bo po prostu nie ma tak dużo tego ramkowania (mój rekord to 13 slajdów po 38 klatek w jeden dzień - po przejrzeniu zaramkowałem poniżej 200 klatek). Druga przyczyna jest poważniejsza. Otóż, jeżeli nie ramkujesz wszystkiego jak leci, to dobrze jest pociąć slajdy na odcinki i porozkładać na lightboxie, żeby spokojnie porównując, przy użyciu lupy wybrać najlepsze ujęcia, które potem przy użyciu pęsety powkładamy do ramek. Tymczasem wszystkie systemy, jakie widziałem do tej pory, polegają na tym, że film podświetlany jest w malutkim okienku klatka po klatce, co nie pozwala na ocenę podświetlanej klatki w kontekście innych ujęć.

danpe_
[Usunięty]
do standardowego małego formatu używam coś takiego:
http://www.allegro.pl/ite...nowa_24x36.html

a ramki do tego:
http://www.allegro.pl/ite...k_100_szt_.html

Z efektów jestem zadowolony. Ramki sa jednoczęściowe, nie wyginają się.

sailor9  Dołączył: 23 Paź 2006
danpe_, czym tniesz film przed ramkowaniem? Te ramki Hama, to jaki system? CS?

A tak do ogółu - jak to jest z robieniem odbitki ze slajdu? Jest w ogóle sens (jakość) a jeśli tak, to jaka droga: skan->obróbka na kompie->lab czy można od razu ze slajdu w labie?

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Hej.

Możecie mi powiedzieć, które z tych ramek są jakie (CSy, LKMy czy inne),
i do których jest ten magazynek?

Niech mnie kule biją, ale nie mogę tego doszukać się na sieci.
Wikipedia milczy, a na googlach są oferty ze sklepów, które najczęściej same nie wiedzą co dokładnie sprzedają, o porządnych fotkach nie wspominając ;-) .

1.

2.

3.

pozdr.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
A ja mam pytanie - jak zmieścić więcej CSów w takim magazynku jak na zdj. nr.3 ???

No i co jest potrzebne do ramkowania? Mam już przycinarkę i ramki. Czy penseta może być taka zwykła z zestawu do paznokci ???

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
volender, to nie sa CSy, tylko takie zwykle, grubsze. Magazynek jest do tych wlasnie ramek.

Ale jak sie toto nazywa - nie mam pojecia :-)

Aha - te drugie ramki sa jakies inne, ale moze tylko mocowaniem sie roznia, bo wyglada na to, ze wielkosciowo sa takie same jak ta na pierwszym?

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
volender, to sa ramki i magazynki "standard" ;-)
pawelek-79 napisał/a:
A ja mam pytanie - jak zmieścić więcej CSów w takim magazynku jak na zdj. nr.3 ???
Zeby zmiescic wiecej CS'ow w magazynku potrzebujesz magazynek CS i rzutnik, ktory potrafi go obsluzyc.
pawelek-79 napisał/a:
No i co jest potrzebne do ramkowania? Mam już przycinarkę i ramki.
Nie polecam przycinarki. Wystarczy biale podloze (np kartka bialego papieru), ostre nozyczki i czyste palce.

Totalnym wypasem jest duza podswietlarka do slajdow i lupa - jesli masz troche czasu na lowy na ebay i garsc wolnego grosza, to szczerze polecam. Kupilem sobie taki zestaw (podswietlarka Normlicht i duza lupa Pentaksa) i nie zaluje ani centa. Jakis czas temu ramkowalem z tym zestawem swoje slajdy z calego roku - ponad 200 ramek zapelnilem - cos wspanialego. tylko oczy mnie troche bolaly ;-)

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
dzerry, mygosia, dzięki ;-) .
Te ramki z pierwszej fotki mają 2 mm, i mają taki "ząbek" (to po lewej, na dole), natomiast te drugie nie mają tego ząbka, i są 3 milimetrowe.
Ten brak ząbka w czymś będzie szkodził?

volender napisał/a:
Ten brak ząbka w czymś będzie szkodził?
Ten zabek pomaga gdy wkladasz ramki do magazynka - ord razu wiesz ktora strona masz wkladac.

Typ standard jest dosc rozlegly - widzialem w zyciu przynajmniej 5 rozych rodzajow ramek i tylez sposobow mocowania- chodzi generalnie o to, ze takie ramki maja sie zmiescic w magazynku standard i nie powinny byc za cienkie, bo sie bede w niektorych rzutnikach kleszczyc.

dzerry napisał/a:
Ten zabek pomaga gdy wkladasz ramki do magazynka - ord razu wiesz ktora strona masz wkladac.

Ja mam jednolity system, tylko zawsze mam klopot z kadrami pionowymi - macie jakis patent na to? Zeby z daleka bylo widac, ze to pion... No i wtedy u mnie jest automatycznie gdzie indziej wciecie.

dzerry napisał/a:
Nie polecam przycinarki.

A można wiedzieć dlaczego? Kiedyś próbowałem nożyczkami i niestety nie za bardzo mi to wychodzi, a przycinarką łatwo i równo.

pawelek-79 napisał/a:
A można wiedzieć dlaczego?
Latwiej porysowac slajdy i zebrac paprochy.
pawelek-79 napisał/a:
Kiedyś próbowałem nożyczkami i niestety nie za bardzo mi to wychodzi, a przycinarką łatwo i równo.
A co ci nie wychodzilo? To kwestia wprawy - jeden ciach i juz.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Wprawy i wrodzonych uzdolnień. Ja tam nigdy nie nauczyłem się zrobić równego ciacha nożyczkami. Niemniej jednak slajdy tnę bez przecinarki i w 9/10 udaje mi się nie ciachnąć zdjęcia.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Te drugie wyglądają mi na GEPE. A jeśli są cieńsze niż 3mm to może to standard ramek Hama? One mają chyba 2,3mm - CSy mają 1,8mm albo jakoś tak.

dzerry napisał/a:
A co ci nie wychodzilo? To kwestia wprawy - jeden ciach i juz.

Jeden ciach i krzywo :-P

Ja w czasie ciecia nie tne wzdluz krawedzi kadru [tzn nie tym sie sugeruje], tylko zawsze tne wg perforacji... Czyli np polowa odleglosci m. dziurkami, blizej lewej itp
Mozna zrobic to jednym, zdecydowanym cieciem i nie ma pipczenia sie sie i bania, ze nozyczki sie o pol mm w jedna, albo w druga wahna.

Niestety jak sie 2x pomylilam, to o cale oczko perforacji :-D Czyli hardkorowo bardzo :)

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
A ja trochę zamieszam, ale w dobrej sprawie :-D Są ramki bez szkła i są też takie z szybkami. Te ostatnie dzielą się na szkła zwyczajne i szkła antynewtonowskie, takie oznaczane symbolem AN. I co Wy na to? :mrgreen: Ja sam dam się posiekać za ramki ze szkłem AN.

teta napisał/a:
Ja sam dam się posiekać za ramki ze szkłem AN.
Sa dwa problemy.
1. Plesn
2. Wiekszosc obiektywow jest konstruowanych pod ramki bez szybek, przez co masz nieostre rogi :-P Oczywoscie nie da sie tego zauwazyc, ale zawsze to jakis argument przeciw :-P

Skocz do: