guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
tref napisał/a:

Z ciekawości - jakiego powiększalnika używasz i czy z głowicą czy bez?

Krokus 69s bez głowicy (jeszcze)

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
guerilla napisał/a:
Niestety wujek Yeti nie czytał wydania z lat 80tych, więc nie wie że Adams omawia robienia na multigrad'ach,

Ansel żył do 1984 i papiery variocontrast (tak je nazywał) wprowadzono niedługo wcześniej, niestety nie zdążył tego dokładnie poznać ani tym bardziej dokładnie opisać, bo po prostu jego doświadczenie w tym względzie było niewielkie (a jeszcze przez kilka ostatnich lat życia prawie nie robił odbitek).
Przed chwilą sprawdziłem (w "The Print" wyd.2004) - wspomina troszkę na stronach 121 -123, niezwykle ogólnikowo i to wszystko, wcześniej kilka zdań przy powiększalnikach i oświetleniu ciemni.
Być może miałeś na myśli inną książkę, autorstwa Heafnera (czy jakoś podobnie, ktoś mi ją niestety podprowadził), ucznia Adamsa - tam jest o multigradach bardzo dużo, a tytuł książki (są 2 tomy) i jej ukad graficzny sugeruje jakoby to pisał Adams. Ale to nie oryginalny Adams, choć książka wyśmienita i przez wielu (i mnie też) uważana za dużo lepszą od oryginalnego AA.

Polski papier do negatyww barwnych nazywał się Pancobrom (dzwoniłem do dziadka - pamięta!) i w zasadzie był to materiał trochę podobny do dzisiejszych multigradów, ale jak parę innych polskich fotowynalazków był niedoceniony i szybko wycofany z produkcji (nikt wtedy takich papierów nie produkował).

Podaję dokładne dane podręcznika o którym wspominałem powyżej niedokładnie wymieniając autora:
John P. Schaefer - "The Ansel Adams Guide : Basic Techniques of Photography" Book 1 and 2
Godne polecenia, chociaż technika zanikająca.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Yeti napisał/a:

Przed chwilą sprawdziłem (w "The Print" wyd.2004) - wspomina troszkę na stronach 121 -123, niezwykle ogólnikowo i to wszystko, wcześniej kilka zdań przy powiększalnikach i oświetleniu ciemni.

a co więcej można o nich wspomnieć ?

szemrany split grading i punktowe podnoszenie/obniżanie kontrastu to całe czary-mary jakie dają multigrady ;-)

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
tref napisał/a:
guerilla napisał/a:
Uważaj, z wiekiem tylko coraz więcej się marudzi w ten sposób
Coś w tym jest ;-)

... w starym piecu diabeł pali :lol:

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
guerilla napisał/a:
szemrany split grading
raz na 10 lat ratujacy powiekszenie trik - polecam cierpliwym :-)

Skocz do: