Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Nowa-stara roadmapa
http://www.digital.pentax...ens/roadmap.pdf

DA 55 będzie z gwiazdką, SDM i 1.4 :)

i będzie, oprócz Limiteda Macro - zwykły DA 35 SDM (oby też 1.4)

Dla nieklikających, obrazek:

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
na fioletowo sa gwiazdki, czy szkla DA z pokryciem calej klatki? :->

Nie mam pojęcia co oznaczają kolory - wygląda na to, że fiolet to gwiazdki.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
zwykły DA 35 SDM

I o to chodzi, o to chodzi. Nie mam obsługi SDM w kasetce, ale co tam. Za parę latek jak znalazł przy zmianie body. Chociaż obawiam się, że prędzej 2.0-2.8 niż 1.4...

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Re: Nowa-stara roadmapa
Jarek Dabrowski napisał/a:
http://www.digital.pentax.co.jp/en/lens/roadmap.pdf

DA 55 będzie z gwiazdką, SDM i 1.4 :)

i będzie, oprócz Limiteda Macro - zwykły DA 35 SDM (oby też 1.4)

Czyli w tym roku byloby juz 7 szkiel SDM, w tym 2 male stalki 35 i 55 :-) Robi sie coraz ciekawiej. Idealnie byloby, gdyby obie faktycznie byly f1.4 - bylby cudny komplecik.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
skoro padły pytania o kolory to może zrobić legendę? :-P
pomarańczowy - DA i DA Limited
różowy - DFA
fioletowy DA*
zielony - pełnoklatkowy MF, czyli 645

DA35/2.8 Macro Limited ma zostać przedstawiony na PMA. Na roadmap jest jednak opisany jako tentative. Natomiast "nowa" DA35 SDM nie jest oznaczona w powyższy sposób, więc może coś kombinują ciekawego... Tylko nie znamy jasności.

Kurczę, żeby ta DA*55/1.4 była pełnoklatkowa... byłoby miodnie! Ale chyba czas kliszy małego obrazka mija. Tylko 2 szkła DFA, na dodatek ciężko je dostać.

Oczywiście biorę pod uwagę fakt, że nowe Limitedy sprawdzają się na pełnej klatce, ale skoro firma się tym nie chwali, znaczy tylko, że inżynierowie projektując te szkła zostawili sobie bezpieczny zapas. Oj, może marudzę!

Slava  Dołączył: 25 Kwi 2006
A ja swoje: brakuje mi zapowiedzi szkła dłuższego niż 300mm i zooma dłuższego niż 250mm. :-P
Ale jasna 35 (najlepiej bez gwiazdek iltd -za to niezbyt droga) to byłoby świetne rozwiązanie moim zdaniem. DA55/1,4 to szkło nie dla mnie, ale pewnie sporo ludzików da się za nie pokroić. Byle tak dalej! :-)

Moje marzenie: DA 35 2.0/1.8 za... no, powiedzmy 600zł. Raczej nierealne :\

tomeczz Dołączył: 27 Kwi 2006
Najbardziej interesują mnie DA35mm DA55mm i dobry (oby)zoom 17-70. te zoomy 16-50 są troche za szerokie dla mnie, przyzwyczailem sie do pelnego obrazka cos w stylu 28-70.

Jak dla mnie to szkoda ze DA55 jest 1,4. Wolalbym DA35f2 i DA55f2 za 1500 kazdy niz DA35f1,8 i DA551,4 za 3 kola kazdy ;-(

nowe zoomy DA* po 4 koła kazdy - kogo na to stac?????????

Korba  Dołączył: 30 Lis 2006
bEEf napisał/a:
Moje marzenie: DA 35 2.0/1.8 za... no, powiedzmy 600zł. Raczej nierealne :\

Też tak chcę!
Jeśli by to jeszcze miało przyzwoitą jakość optyczną, to mielibyśmy ową tanią, jasną i dobrą trzydziestkę, o którą upominam się w innym wątku - czyli dobry obiektyw stałoogniskowy o ogniskowej standardowej (mniej więcej) dla matrycy APS-C.

tomeczz, DA 35 jest bez gwiazki, jest szansa, że będzie dużo tańszy od DA*55.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Slava, szkło stałoogniskowe dłuższe od 300 w wykonaniu Pentaksa... nie wprowadzą szybko, bo to typowa reporterka-sport, a jak wiadomo raczej C jest w tej dziedzinie najpopularniejszy-więc targetu nie ma! O zwykłych (jak my) nie mówię, bo (chyba, że się mylę) nie masz na zbyciu od 20kPLN w górę na szklo?
Tani i krótki (dolna granica długości ogniskowej "wymaganej" przez Ciebie) SMCP-FA* 300mm f/2.8 ED IF kosztuje w USA $ 4,549.95 :mrgreen: dziękuję, chwilowo nie mam kasy. Ceny u nas są oczywiście lepsze!
SMCP-FA* 300 f/2.8 ED IF - 25990.00 PLN
SMCP-FA* 600 f/4.0 ED IF 34990.00 PLN
SMCP-FA* 250-600 f/5.6 ED IF - 39990.00 PLN

Myślę, że nowe szkła tej klasy nie mogłyby być znacząco tańsze, więc powiedzmy sobie szczerze - ile sztuk rocznie fabryka by ich sprzedała? Jasne już? Nieopłacalne byłoby projektowanie tych szkieł-szkoda czasu ludzi od optyki, niech pracują nad tańszymi, bardziej dostępnymi obiektywami.

Slava napisał/a:
A ja swoje: brakuje mi zapowiedzi szkła dłuższego niż 300mm i zooma dłuższego niż 250mm. :-P

Kiepsko patrzysz ;-) Przecież na samym dole jest tam DA 55-300. Zatem brakuje Ci tylko dłuuuugiej stałki.

bEEf napisał/a:
tomeczz, DA 35 jest bez gwiazki, jest szansa, że będzie dużo tańszy od DA*55.

nowe DA35 i DA55 będą bardzo drogie bo:
a) bedą miec podwojny mechanizm ostrzenia (sdm i standard)
b) będą szybsze niż DA21, DA40 i DA70 Limited.

Czuje nosem cene w stylu FA85mm 1,4.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
tomeczz, - mozesz nie krakac ? :evil: :-P

Fafniak, masz racje, powinnismy sie cieszyc bo i tak bedzie taniej niz dobre szklo Canon/Nikon ;-)

Podwójny mechanizm ostrzenia nie musi być taki drogi. Jest przecież mnóstwo obiektywów Sigmy i Tamrona w wersjach dla Canona (z silnikiem) i np. Nikona (na wiertarkę) i najtańsze z nich można kupić prawie za grosze. Oczywiście SDM trochę kosztuje, ale bez przesady - standardowy kit Canona "prawie" USM jest wart coś ze trzysta złotych, a płaci się też za szkło, plastik i opakowanie :-) . Trzeba też osprzęt wiertarkowy i silnik upchnąć w jednej obudowie, ale myślę, że nie powinno to znacząco podnieść ceny obiektywu.
Zatem jeśli będą drogie, to przede wszystkim ze względu na koszty optyki lub w wyniku decyzji kogoś z działu handlowego, kto tę cenę weźmie po prostu z sufitu.

Co do ceny za podwójny AF - to juz Korba napisał.
DA* 55/1.4 to naturalny następca FA* 85/1.4 - i ceny spodziawam się podobnej ($800)
DA 35/? - cena oczywiście będzie zależeć od światła, ale nie sądzę, żeby była większa niż $500 za 1.4, $300 za 1.8/2.

Sylwek, wcale nie jest nigdzie napisane, że te szkła już będą w tym roku. Z 55-tką może się wyrobią, bo już nadali jej nazwę i światło :) - ale 35 - to pewnie 2008.

Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
Co do ceny za podwójny AF - to juz Korba napisał.
DA* 55/1.4 to naturalny następca FA* 85/1.4 - i ceny spodziawam się podobnej ($800)
DA 35/? - cena oczywiście będzie zależeć od światła, ale nie sądzę, żeby była większa niż $500 za 1.4, $300 za 1.8/2.

Sylwek, wcale nie jest nigdzie napisane, że te szkła już będą w tym roku. Z 55-tką może się wyrobią, bo już nadali jej nazwę i światło :) - ale 35 - to pewnie 2008.

Ciekaw jestem jakosci optyki DA 35mm i 55 vs FA 35mm i 50mm 1.4 co sa jeszcze. No i ceny oczywiscie. Ale jesli nie bedzie jakies powalajacej roznicy nie sadze zebym sie skusil zamieniac FA 35mm i 50mm na powyzsze, z uwagi ze jednak zawsze moge ich uzyc na slajdach. Coz, pozyjemy, zobaczymy. Mnie az tak na 1.4 35mm nei zalezy, FA jest juz ostra od 2,0 a szczerze mowiac i tak bym rzadko robil w okolicach mniej niz 2.

Alek, po DA* 55/1.4 spodziewam się jakości FA* 85/1.4. Czyli inna liga, niż FA 50/1.4.

Skocz do: