mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
Oświetlenie w plenerze
Witam,

zamierzam w najbliższym czasie zakupić lampę i chciałbym ją odpowiednio wykorzystać również w fotografii portretowej w plenerze.
Wymyśliłem sobie taki układ oświetlenia:

Obiektyw FA50/1.4 + lampa Metz 48

Wydaje mi się, że odpowiednio dopasowując kąty i odległości między aparatem, blendą a modelem można uzyskać ciekawe efekty oświetleniowe.

Czy ktoś już coś takiego przerabiał?
Jakie wady i zalety takiego rozwiązania?

Zapraszam do dyskusji.

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Hejka. A jaki jest cel odbicia od blendy zamiast wyzwolenia zdalnego lampy umiejscowionej zamiast tej blendy?
Chyba że masz ten problem co ja - zdalne wyzwalanie via k100ds.

SQ6GIT napisał/a:
Chyba że masz ten problem co ja - zdalne wyzwalanie via k100ds.

Tak, to niestety główny problem.
Dodatkowo w blendzie mam 2 płaszczyzny: białą i srebrzystą, które mogą dawać różne efekty.

nie próbowałem tego, ale będzie ciężko wg mnie
bo blendą ze światłem stałym (słońce) to można manewrować, a tu nawet jak ustawisz, to lekkie przesunięcie modela lub aparatu i już zmiana oświetlenia
pokombinuj najlepiej, weź jakiegoś modela i postrzelaj w sobotę
sam jestem ciekaw efektów... :-)

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
Czemu ciężko? Skoro normalnie odbijasz od ściany, do dlaczego od blendy ma nie zadziałać? Odpowiednio duża blenda i sru. Inna sprawa, że raz tak próbowałem i odrzuciłem ten pomysł po paru pre-shotach i zerknięciu na lcd.. Ale kto co lubi.

Pozbieraj pieniążki na pocketwizarda i gra gitara 8-) ewentualnie fotocela

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
malyglod napisał/a:

Pozbieraj pieniążki na pocketwizarda i gra gitara 8-) ewentualnie fotocela

fotocela w plenerze? chyba w nocy...

malyglod napisał/a:
Skoro normalnie odbijasz od ściany, do dlaczego od blendy ma nie zadziałać?

no bo założyłem, że (1) blenda jest trzymana, (2) i jakoś tak zakładam, że nie jest biała, a srebrna

ale jak wspomniałem to tylko teoretyzowanie i chętnie sam zobaczę efekty :-)

Graf_Zeppelin  Dołączył: 22 Mar 2009
To najbliższy tematycznie wątek, więc umieszczam to tu. No chyba, że ktoś uzna że można gdzie indziej.
Oglądając zdjęcia zamieszczane w foto do oceny, zauważyłem, że niektóre osoby mogłoby skorzystać na tym, żeby lepiej wiedzieć co zrobić by zdjęcia w plenerze były lepsze technicznie
Tak czy owak, latając po necie znalazłem galerię. Dzięki uprzejmości i za zgodą Andy Greenwall mogę tu wkleić niektóre zdjęcia. Całość, gdyby ktoś chciał tu
http://www.pbase.com/andy...ss_53109&page=2
Mam nadzieję, że się przyda
1 Modelka bez doświetleń

2. Z dołożonym na ziemi prześcieradłem

3. Do pełni szczęścia dodajemy boczne oświetlenie w postaci lustra. Wg opisu drzewo działa jako gobo, czyli element modelujący (częściowo zmieniający) światło kierunkowe.

4. Zdjęcie finalne, czyli prześcieradło +lustro + wbud. lampa

Kolejno pokazane zostanie jak robić zdjęcia w ostrym, południowym słońcu
5. Zdjęcie z nierozproszonym światłem, zrobione w cieniu drzewa...

6. ... i z światłem zmiękczonym dyfuzorem (tu trójkątny) - takie dyfuzory są np w środku blendy typu 5w1

7. Tak wyglądała scena

8. A tak ostateczne zdjęcie, z dodanym doświetleniem blendą

9. Kolejna sytuacja - zdjęcie zrobione w cieniu

10. Do zdjęcia użyto mocnej zewnętrznej lampy błyskowej, i dodano lustro

11. I gotowe.

Kolejna seria, tym razem bez cienia
12. Światło zastane

13. Scena, widać mocną lampę i srebrną blendę2x2m jako dodatkowe doświetlenie

14. Efekt

Ostatnia scenka to późne, popołudniowe słońce, autor zwraca uwagę na długie cienie
15. Światło zastane

16. Dodano płachtę (tu jedwabną 2x2m) by rozproszyć światło, jednakże autor zwraca uwagę na "martwo" wyglądające tło

17. Teraz tło doświetlone jest lustrem

18. Wygląd sceny. Będzie użyta też lampa softboksie

19. Efekt końcowy

To tyle. Może nie zawsze da się mieć cały ten sprzęt, ale blendy nie są aż tak drogie. W każdym razie można stwierdzić o co w tym wszystkim chodzi
Miłej zabawy

Sebastian  Dołączył: 19 Kwi 2006
Moge byc szczery? Wszystko nalezy stosowac z umiarem. Te zdjecia wygladaja jak zrobione w studiu i posklejane w PSie z jakims tlem z plenerku. Nie lubie takiego stylu, zbyt to wszystko sztuczne i plastikowe, slodzone aspartanem, smak i zapach identyczne z naturalnym... ale to tylko moje prywatne zdanie.

gebi napisał/a:
Nie widać zdjęć!

Teraz już powinno być ok

BAN gucio-59  Dołączył: 24 Lut 2007
Każdy robi jak uważa, a te przykłady są ciekawe i wiele można podpatrzeć, nie zawsze musi być tak samo
Graf_Zeppelin, Dzięki!!!

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Sebastian, też tak kiedyś myślałem, a teraz patrzę i uczę się światła.
To m.in. skutki PPD :-) ...
:-B

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Sebastian chciałbym nauczyć się robić takie "sztuczne i plastikowe" fotki, bo jak na razie wychodzą mi zbyt naturalne i blade ;-)

Graf_Zeppelin dzięki :-B

Sebastian napisał/a:
Moge byc szczery? Wszystko nalezy stosowac z umiarem. Te zdjecia wygladaja jak zrobione w studiu i posklejane w PSie z jakims tlem z plenerku. Nie lubie takiego stylu, zbyt to wszystko sztuczne i plastikowe, slodzone aspartanem, smak i zapach identyczne z naturalnym... ale to tylko moje prywatne zdanie.

Takim to nigdy nie dogodzisz... Post jest dla zainteresowanych zrozumieniem podstaw zasad oświetlenia w plenerze, a nie rozmową o gustach czy sacharozie

BAN gucio-59  Dołączył: 24 Lut 2007
Graf_Zeppelin napisał/a:
Takim to nigdy nie dogodzisz...
Czym się przejmujesz, tak jest, było i będzie... :lol:

Witam,

poniżej 3 przykłady zastosowania oświetlenia w ciemnym plenerze - parking wielopoziomowy.
Źródłem światła była parasolka dyfuzyjna 60cm z lampą połączoną z aparatem poprzez kabel TTL. Odległość lampy od modelki około 2-3m. Obiektyw: Sigma 70-200/2.8. Przysłona F/2.8
Pewnie trochę plastikowo, ale może komuś się spodoba ;-)

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Mac_27 - tylko czy zbierzesz taką ekipę asystentów? Bo dwie ręce nie wystarczą :lol:

technik219, zdjęcia robiłem sam, bez żadnego pomocnika.

Parasolka była oczywiście na statywie.

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Ja tylko pytam. Z ciekawości. Czystej. ;-)

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
mac_27 napisał/a:
poniżej 3 przykłady zastosowania oświetlenia w ciemnym plenerze - parking wielopoziomowy.

Bardzo fajnie :-) Robiłeś to kasetką? A lampa jaka?

Skocz do: