argawen napisał/a:Jarek Dabrowski napisał/a:W sumie na HSS i korekcji błysku mi najbardziej zależy
W koncu coś tam pstryknąłem poglądowo. Nie robiłem zadnej korekcji, waliłem w trybie Av, tylko zmieniałem przesłony. Przedział od 2 do 3,5. Na takich mi raczej zależy. Parametry w exifie.
Oczywiście Pentax DS + Sigma DG500 Super.
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
argawen napisał/a:Jak dostane dyfuzor na dniach( stary nie pasuje), to wrzuce pare fotek w jpg. Dwa w jednymDyfuzor Stofen. Sam jestem ciekaw czy bedzie różnica w doświetleniu.
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
argawen napisał/a:Jak juz dostane tego Stofen-a, to wrzuce pare sampli bez i z dyfuzorem, dla porównania. Moze jeszcze dołoże coś we wnetrzu.
Alek napisał/a:b jestem ciekaw roznicy wewnatrz
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
argawen napisał/a:Alek napisał/a:b jestem ciekaw roznicy wewnatrz
Różnica z dyfuzorem we wnetrzu to jest, fociłem z Metzem z nałożonym dyfuzorem, to różnica była. Jak znajde fotki( dawno było), to pokaże.
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
argawen napisał/a:Miększe to może nie do końca, ale jednak niweluje troche cienie. Uzywałem tego na zmianę ze podniesionym palnikiem w górę. Jak dostane dyfuzor, to zrobie parę sampli ze Stofen-em, palnikem na wprost i do góry.
Alek napisał/a:Da się korygowac sila blysku co wczoraj ze Slava czynilismy....:)
Canin napisał/a:Wnioski:
- TTL kompletnie nie patrzy na to co ma tylko błyska tak jakby był jedynym oświetleniem
Jarek Dabrowski napisał/a:przeciez czujnik TTL nie wie co mu się odbija od matrycy
Canin napisał/a:Jak inaczej wytłumaczyć przepalenia przy TTLu bez korekty?
"Living is easy with eyes closed"
Canin napisał/a:apropos dyfuzora - pudełko po lodach :)
http://forums.dpreview.co...thread=18867921
http://store.garyfonginc.com/liiido.html
"Living is easy with eyes closed"
sołtys napisał/a:aa właśnie, bo często przecież w naszych szerokościach geograficznych stosowano pudełka po lodach, jogurtach, serkach itp. iii dawało to ponoć całkiem niezłe rezultaty - ktoś testował?
fotonyf
zestawy K classic & digi & M42; MF: Mamiya RZ67; szkła i jakieś dodatki do tego wszystkiego i jeszcze L-758D
Canin napisał/a:Alek napisał/a:Da się korygowac sila blysku co wczoraj ze Slava czynilismy....:)
Ja robiłem testy dziś z TTLową lampą Sunpak MZ44AF. Test robiłem na M patrząc jak mocne oświetlenie jest naturalne (pierwsza wartość) i regulując korekte błysku (druga wartość)
(...)
Do zastosowań amatorkich wydaje się że spokojnie można nad TTLem zapanować (kombinacja trybu M i korekty na lampę), przy zawodowej fotografii (szybko zmieniające się warunki i uciekający czas) lepiej zainwestować w PTTLa