Flagoon  Dołączył: 28 Lut 2007
[ K10D] K10D i problem z ostrzeniem
Problem mam następujący. Posiadam K10D, do tego podczepiony obiektyw kitowy. Jakoś rok temu, na wycieczce w górach, pojawił się problem z ostrzeniem. Nie chodziło o to, że aparat miał FF/BF ale o to, że obiektyw w ogóle nie potrafił złapać ostrości. Jeździł po całym zakresie ogniskowania i nie potrafił zaostrzyć np na człowieka na tle nieba (raczej kontrastowa sceneria i sporo światła). Musiałem zmienić punkt ostrzenia (np na swoją wyciągniętą rękę, gdzie na ogół łapał ostrość) i wtedy znowu spróbować zrobić zdjęcie. Z reguły pomagało. Nie wiem co mi wysiadło. Obiektyw czy puszka. W plecaku mam kita i dwie stałki, a na stałkach oczywiście tego problemu nie mam. Miał ktoś podobny problem? Przez ostatni rok fotografii nie robiłem (serca trochę straciłem) ale pomyślałem, że dobrze by było na nowo się wziąć za udawanie pro :).

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
W mojej kasetce też tak czasami miałem, ale na tyle rzadko, że olałem to :-)

Raven napisał/a:
W mojej kasetce też tak czasami miałem, ale na tyle rzadko, że olałem to :-)

Miałeś, ale już nie masz? Poza tym ja też to olałem na początku i teraz będę musiał zapłacić za naprawę, zamiast zrobić na gwarancji.

Zdarzyło mi się to chyba tylko w jednej sytuacji, przy jednym kadrze.

Raven napisał/a:
Zdarzyło mi się to chyba tylko w jednej sytuacji, przy jednym kadrze.

No to nie ma czego porównywać. Jeżeli wyciągam aparat na dłuższą sesję (jakaś wycieczka czy coś) to w 3 godzinnej zabawie w fotografa zdaży mi się to z 5 razy. Nie ma reguły, ale na pewno nie chodzi o to, że miejsce jest ciemne, czy fotografuje białą ścianę. Wyślę chyba do serwisu, ale znając moje szczęście to spełni się jedno z praw Murphiego: Przy wykwalifikowanym personelu zepsuty sprzęt działa poprawnie. I tylko pieniądze stracę.

DVX  Dołączył: 15 Gru 2008
U mnie jest podobnie, co jakiś czas aparat się pogubi i lata AF po całym zakresie. Sie do tego przyzwyczaiłem, nie ma wpływu na to który obiektyw założę ale co do efektu końcowego i ostrości wykonanych zdjęć najgorzej jest z 16-50.

JJ  Dołączył: 22 Maj 2007
Na ostatniej wyprawie miesiąc temu zdarzyło mi sie to samo. Kit, głownie (właściwie tylko) na szerokim kącie, miał bardzo często ogromne problemy z łapaniem ostrości. Jasne, kontrastowe obiekty, środek dnia, doskonała pogoda - byłem wściekły. Co gorsza, wyglada na to, że wiele ze zdjęć jest nieostrych (pomimo, ze w koncu udawało sie "zlapac" ostrosc)

Myśle własnie o serwisie - mam jeszcze miesiac do konca gwarancji...

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
JJ napisał/a:
wiele ze zdjęć jest nieostrych

To juz moze byc kwestia FF/BF. U mnie zachowanie z kitem jest nieprzewidywalne, czasem jest ok, czasem ciezko na zdjecie patrzec o czym sie dowiaduje w domu z monitora :evil:

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
Cytat
To juz moze byc kwestia FF/BF. U mnie zachowanie z kitem jest nieprzewidywalne, czasem jest ok, czasem ciezko na zdjecie patrzec o czym sie dowiaduje w domu z monitora :evil:

Niestety mogą również być przesunięte punkty AF, tzn. AF ustawia ostrość nie tam gdzie jest podświetlenie w wizjerze. Najbardziej jest to widoczne przy krótkich ogniskowych.

JJ  Dołączył: 22 Maj 2007
jack napisał/a:

Niestety mogą również być przesunięte punkty AF, tzn. AF ustawia ostrość nie tam gdzie jest podświetlenie w wizjerze. Najbardziej jest to widoczne przy krótkich ogniskowych.

Skoryguja cos takiego w serwisie?

Zastanawiam sie jak zareklamowac/opisac taki problem serwisowi...

jack  Dołączył: 25 Mar 2007
JJ napisał/a:
Skoryguja cos takiego w serwisie?

Tak, możliwości "naprawy" są chyba 2:
wyregulować położenie / wymienić matrycę AF (mało prawdopodobne),
dopasować położenie pryzmatu do położenia matrycy (pewnie to zrobią).

Musisz zrobić zdjęcia testowe, na których będzie widać kłopoty z AF i opisać, że np. masz punkty przesunięte w prawo do góry. Dołączyłbym jeszcze "pismo obrazkowe":

[ Dodano: 2009-06-04, 23:21 ]
z zaznaczonym położeniem przesuniętego punktu AF

aksoglam  Dołączyła: 28 Cze 2008
Witam po roku uzytkowania pojawil sie problem z AF . PO nacisnieciu AF musze chwile dluzsza czekac na wyostzrenie natomiast w obiektywnie 50-135 ta chwila sie mocno przedluza - najpierw przechodze na manual a pozniej dopiero zaczyna ostrzyc aczkolwiek nie tak jak na poczatku uzytkowania . Sytuacja jest mocno meczaca .. Znalazlam post na forum dotyczacy skalibrowania bf/ff - czy zabieg tam opisany pomoze w mojej kwestii?

Pozdrawiam

P:S. Po zmianie obiektywow do innego body k10 - ostrzenie jest natychmiastowe wiec to ewidentnie sprawa body.

aksoglam, regulacja BF/FF nie ma tu nic do rzeczy. Coś jest nie tak z korpusem z tego wynika.

[ Dodano: 2009-06-05, 08:16 ]
A może spróbuj przełączyć AF na przycisk AF, a nie na tradycyjny spust?

W weekend zrobiłem trochę testów aparatem. Jednak swoim pierwszym postem wprowadziłem ludzi w błąd. Otóż aparat "ostrzy" w jakiś punkt, ale nie ma podświetlenia punku (ani bipnięcia, że złapano ostrość). Wciśnięcie spustu do końca nic nie dawało. Na ogół pomagało przeniesienie miejsca ostrości w inny punkt i ponowna próba ostrzenia w poprzednie miejsce, lub też delikatna zmiana ogniskowej (przy czym problem z ostrością nie występował tylko na jednej ogniskowej, np na pełnej dziurze, ale na różnych wartościach). Wciąż obiektyw kitowy. Innego automata nie mam.

Skocz do: