TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Sam nie wiem jeszcze co i jak, wspomniał mi tylko o tym, że chce szkła importować ;) Pyta czy na lotnisku nie beda sie brukał ze wiezie kilka takich samych szkieł lub dużo sprzetu.

DarW  Dołączył: 27 Gru 2007
TomaSzSz to jak możesz dowiedz się dokładnie kiedy ten Twój kolega chce zacząć sprowadzać te szkiełka. Chętni się na pewno znajdą mimo ewentualnych problemów z gwarancją.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
Cena nie zgorsza bo i w stanach ceny na sprzęt foto "poszły" w górę. Już nie kupisz FA 50/1.4 za dwie stówki. Obecnie $ 250 + podatek (ok. 7 - 9 %) i jeszcze transport pionowy i poziomy należy doliczyć ...
( po ile chodzi $ ? )

apioo  Dołączył: 07 Paź 2008
Kursy walut:
http://www.nbp.pl/Kursy/Kursya.html

Jaroslavus napisał/a:
Inna sprawa że nie wiesz czy dostaniesz ostry model czy lekko myldany.

To tu też mogą być różne egzemplarze z różną ostrością :?:

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
apioo, to chyba urok FA 50/1.4

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Właśnie tak. Nie spotkałem się z nikim, kto by mówił, że ma egzemplarz ostry na pełnej dziurze. Tak jak nie spotkałem się z nikim, kto narzekałby na ostrość na F4 czy nawet F2.8. ;-)

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
dsk napisał/a:
Nie spotkałem się z nikim, kto by mówił, że ma egzemplarz ostry na pełnej dziurze.

A spotkałeś kogoś, kto mówi, że się tym nie przejmuje? (tą nieostrością)

Już nie pamiętam czy spotkałem. Ja na pełnej dziurze nie używałem tego szkła, wychodziły najgorsze aberracje, no i było mydlane jednak. Taki Samyang 85 to przy tym szkle niebo a ziemia. :-)

dsk napisał/a:
Już nie pamiętam czy spotkałem

A widzisz, spotkasz się na :-B to poznasz :-)

dsk napisał/a:
Taki Samyang 85 to przy tym szkle niebo a ziemia.
Szczególnie gdy szybuje niczym Falcon :-P

Może powinienem był napisać Falcon powietrze-ziemia na przykład. :-)

Jak już jesteśmy przy odczuciach - dużo bardziej lubię na pełnej dziurze 50/1.7 od 50/1.4. Ale to pewnie wiele osób tak ma.

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
Tia... tylko taki samyang nie osiąga poziomu FA50 po przymknięciu. Coś za coś, świat nie jest doskonały :-P .

denvi napisał/a:
Tia... tylko taki samyang nie osiąga poziomu FA50 po przymknięciu.

No i FA sobie piór nie wydziobuje, tzn. listków przysłony...

A na poważnie: nie ma co porównywać. To zupełnie inne ptaki.

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
pomimo średniej opinii o FA 50 1.4, ostatnio widziałem na forum kilka ostrych fotek z niego.

chociaż do były pomniejszenia.....

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
jorge.martinez napisał/a:
To zupełnie inne ptaki.

Dobrze powiedziane . Tylko jak tu teraz powiedzieć o dłuższym szkle : mój ptak jest długi ale miękki ?
Co do FA50 1.4 to chyba był/jest wątek nt. ostrości i chyba Fafniak pokazał w dużej rozdziałce że można .
PS. Znalazlo się http://pentax.org.pl/view...der=asc&start=0 przykładu już nie ma , ale jest ważniejsza rzecz
Fafniak napisał/a:
trzeba umiec robic zdjecia na 1.4

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
volender napisał/a:
pomimo średniej opinii o FA 50 1.4

keeeee???

gatto_nero  Dołączył: 06 Cze 2009
Mam info wprost z serwisu bo może na stronie napisane jest 50 euro ale oni mi odpisali, że tak naprawdę 80. Dokładny cytat całego maila:

"
Witamy

Gwarancja jest uznawana,
Warunki obsługi serwisowej oraz przesyłki zależne są od posiadanej karty
gwarancyjnej.

*__**_Dla gwarancji międzynarodowej Pentax. Zakup po za granicami
kraju/sklep internetowy._*
Gwarancją 12 miesięcy.
Bezpłatna naprawa, na podstawie wypełnionej karty gwarancyjnej Pentax
lub dowodu zakupu.
W przypadku uszkodzenia należy dostarczyć sprzęt bezpośrednio do naszego
serwisu
(na swój koszt).
W przypadku uszkodzenia głównego układu elektronicznego,
sprzęt wysyłany jest do centralnego serwisu Pentax w Hamburgu.
Przesyłka do Pentax Hamburg jest płatna, 80 EURO
Koszt przesyłki pokrywa użytkownik (zgodnie z warunkami gwarancji Pentax)

Pozdrawiamy
"

Jaroslavus  Dołączył: 26 Kwi 2008
Wychodzi na to że gwarancja tak naprawdę nie istnieje lub jest nieopłacalna. Moim skromnym zdaniem 900 zł za obiektyw bez gwarancji i bez wcześniejszego sprawdzenia to dość drogo.

DarW  Dołączył: 27 Gru 2007
Jaroslavus trochę Ciebie nie rozumiem, tutaj mówisz że 900 zł za nowy obiektyw z gwarancją (nawet taką jak ww.) to dość sporo, a z drugiej strony licytujesz za 800 zł taki sam obiektyw używany i bez gwarancji :roll:
Nie przesadzajmy, ja bynajmniej czekam na pozytywne info od TomaSzSza

Jaroslavus  Dołączył: 26 Kwi 2008
W momencie licytacji nie wiedziałem że jest bez gwarancji. Prześledź moje posty. Po prostu uważam że za drogo - moim zdaniem 800 zł byłoby dobrą ceną.

900 zł to w tej chwili dobra cena jak za nówkę, nawet sprowadzoną. Za 800+ zł już od ładnych kilku miesięcy sprzedają się używane, też z USA.

Możesz mieć inne zdanie, ale lepiej by było, gdybyś nie powtarzał go w każdym swoim wpisie - to i tak nie sprawi, że ktoś Ci sprzeda nowy obiektyw za 800 zł, tak jak nie sprawi, że Twoja opinia stanie przez to bardziej wiarygodna... Cztery wpisy mówiące, że za drogo spokojnie wystarczą.

Skocz do: