Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
Alek, po DA* 55/1.4 spodziewam się jakości FA* 85/1.4. Czyli inna liga, niż FA 50/1.4.

Coz, ciekaw jestem czy az tak 85mm jest lepszy od 50mm 1.4. Cena a raczej roznica wynika tez z jasnosci 85mm, np 1.8 sa dosc tanie i niemal w cenie np EF 50mm 1.4 wiec...?Aczkolowiek nie neguje oczywioscie wyzszosci ale jesli np F 50mm 1.4 ma takie wysokie MTF to nie sadze ze 85mm AF ma wiecej, biorac pod uwage np Zeissa 85mm 1.4 czy A 85mm 1.4. Coz, zobaczymy, tak czy owak mnie 55 1.4 nie interesuje.....no i ciekaw jestem jak sie bedzi miec do FA 50mm 1.4

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Alek, - ja mialem w reku 85 1.4 .....robilem zdjecia....przy 1.4 i 2.0 szczeka mi opadla i do dzisiaj jej nie moge znalezc.... :roll:

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
IMHO nie da się porównać takich szkieł jak 85/1.4 i 50/1.4. Wątpię (ale tu łatwo może mnie z błędu wyprowadzić Jarek Dabrowski, bo ma oba) czy można porównać FA 50/1.4 do FA77/1.8 Ltd (ze wszystkimi wadami tego limiteda). IMHO to inna liga. Za Fafniakiem!

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Jarek nie ma "85". Ma ją Sylwiusz z tego, co pamiętam.

Michu, czytaj uważnie, porównanie 50 i 77! :mrgreen:

Fak.
No ale to i tak zbyt długo trwało. Wydało się.
Dobrze, przyznaję się w końcu: Tak - na prawdę - nie umiem czytać.

Michu, ważne, że pisać umiesz, nam to wystarcza :-B

Tego też nie byłbym do końca pewnien...

Korba  Dołączył: 30 Lis 2006
Eee tam, pisać chyba umiesz. Sądząc z liczby postów obstawiałbym nawet jakieś zachowania... te... no... psychiatrzy mają na to jakieś specjalne terminy ;-) . No chyba, że Ci kot łazi po klawiaturze (tak jak czasem mnie).

Slava  Dołączył: 25 Kwi 2006
tref napisał/a:
nie wprowadzą szybko, bo to typowa reporterka-sport, a jak wiadomo raczej C jest w tej dziedzinie najpopularniejszy-więc targetu nie ma! O zwykłych (jak my) nie mówię, bo (chyba, że się mylę) nie masz na zbyciu od 20kPLN w górę na szklo?

Pierwsze primo, to nie my jesteśmy targetem -smutne, ale prawdziwe. Targety chodzą sobie na zachodzie (głównie w Stanach i Japonii sądząc po polityce cenowej). A po drugie primo długie szkła to nie tylko sport -tam Canon rządzi, ale też przyroda. Sporo jest fotografów -przyrodników, nieprofesjonalistów i dla nich Pentax ma sporo zalet -uszczelniane body, lekki i stosunkowo mały sprzęt (od dawna wizytówka Pentaksa), ale braki szklarni zniechęcają takich ludzi. Piszesz że 300/2,8 kosztuje 4,5 tyś $ -jakby kosztował 4,5tyś zł to byś kupił? A dla ludzików w Stanach taki jest przelicznik. Po prostu jeśli się przymierzają do K1D to wypadałoby mieć pełną ofertę szkieł i tyle.
Ja i tak nie kupię ani takiego body, ani takiej lufy, ale im więcej zamieszania tym lepiej -może coś się w sklepach pokaże...
A na razie jest coraz lepiej :-) Oby tak dalej!

Skocz do: