smiechoo  Dołączył: 31 Mar 2007
[obiektyw] K100D + Pentax-A 50mm 2.0 = ciemno na pełnej dziu
Witam Szanownych Pentaxiarzy,

Zanabyłem niedawno Pentax-A'a jak w temacie. Po otrzymaniu obiektywu oczywiście został poddany serii testów. Przy analogicznych parametrach ekspozycji (np. 1/90 i f 2.0 kontra 1/45 i f 2.8) fotka na pełnej dziurze i pół działki przysłony przed nią (f 2.4) są ciemniejsze niż 2.8 i wszystko pozostałe. Ktoś może mi wyjaśnić o co kaman? Aparat przysłonę przymyka na oko poprawnie, to znaczy przy f 2.0 nie widać jej, przy 2.4 (?) widać odrobinę, przy 2.8 widać więcej. Obiektyw nie nosi śladów rozkręcania...

Pomożecie?

Pozdro
Smiechoo

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Oczywiście masz ustawione opcje w menu i naciskasz magiczny guzik( AE-L zdaje sie) by dokonać pomiaru.
Tak tylko pytam.

Tak, opcje i guziki ogarnięte.

Poza tym jak ustawiam w manualu czas 1/90 i f 2.0, potem 1/45 i f 2.8 to powinienem otrzymać, niezależnie od wskazań światłomierza, tak samo naświetlone zdjęcie z nieco inną głębią ostrości, a tak nie jest - zdjęcie przy pełnej dziurze jest ciemniejsze.

Jakieś pomysły?

Misiek  Dołączył: 05 Lip 2007
argawen, AE-L trzeba naciskać przy szkle z A, bo wydawało mi się, że tylko z M ? Jeszcze nie mam żadnego manualnego szkła, ale jedno A już do mnie jedzie, więc trochę mnie zaskoczyłeś....

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Misiek napisał/a:
AE-L trzeba naciskać przy szkle z A

Nic nie trzeba naciskać, argawen pewnie myślał o szkle M.

Zdano, dzięki, pocieszyłeś mnie :-) :-B bo już zaczynałem się stresować. Na razie ręczne ustawianie ostrości jest dla mnie przeżyciem :mrgreen:

[ Dodano: 2007-08-02, 23:54 ]
smiechoo, mam nadzieję, że jutro do mnie dojedzie A 50/2.0 to w weekend potestuję i zobaczę jak będzie się zachowywał. Też mam K100D.

Misiek, postaram się dziś wieczorem cyknąć kilka fotek i podlinkować - żebyś miał z czym porównywać. Dzięki za pomoc!

kudel  Dołączył: 11 Mar 2007
Re: K100D + Pentax-A 50mm 2.0 = ciemno na pełnej dziurze
smiechoo napisał/a:
Witam Szanownych Pentaxiarzy,

Zanabyłem niedawno Pentax-A'a jak w temacie. Po otrzymaniu obiektywu oczywiście został poddany serii testów. Przy analogicznych parametrach ekspozycji (np. 1/90 i f 2.0 kontra 1/45 i f 2.8) fotka na pełnej dziurze i pół działki przysłony przed nią (f 2.4) są ciemniejsze niż 2.8 i wszystko pozostałe. Ktoś może mi wyjaśnić o co kaman? Aparat przysłonę przymyka na oko poprawnie, to znaczy przy f 2.0 nie widać jej, przy 2.4 (?) widać odrobinę, przy 2.8 widać więcej. Obiektyw nie nosi śladów rozkręcania...

Pomożecie?

Pozdro
Smiechoo

została jeszcze jedna rzecz do sprawdzenia: ISO zrobionych fotek

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Zdano napisał/a:
argawen pewnie myślał o szkle M.
Tak myslałem o szkle M :oops: . Coś ostatnio zakręcony jestem.

Re: K100D + Pentax-A 50mm 2.0 = ciemno na pełnej dziurze
kudel napisał/a:
została jeszcze jedna rzecz do sprawdzenia: ISO zrobionych fotek

Nie no, ISO takie samo przy każdym zdjęciu - przez trzy lata fociłem na Canonach FD, preferuję pełną kontrolę - każda funkcja z 'auto' w nazwie jest wyłączana.

Pozdro

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
smiechoo, Powiem, że mam to samo szkiełko i sobie chwalę, dzisiaj nim cykałem kwiatki. Wyślij jakieś fotki dla porównania.

No dobra - jak obiecałem tak zrobiłem. Jest kilka fotek - motyw co prawda nieciekawy (kawałek szafy), ale nie to jest istotą - proszę nie besztać za brak walorów estetycznych. Oświetlenie stabilne - za oknem ciemno, a pod sufitem jarzy 60W żarówka. ISO 200 we wszystkich zdjęciach. Po kolei:

1/10s f2.8 ustawione z aparatu (obiektyw na 'A')

1/20s f2.0 ustawione z aparatu (obiektyw na 'A')

Teoretycznie ekspozycja powinna być taka sama (działka przysłony vs dwakroć czas), jak widać zdjęcie przy f2.0 jest ciemniejsze.

Teraz testów ciąg dalszy:
1/10s f2.8 ustawione na obiektywie

1/20s f2.0 ustawione na obiektywie

Wygląda na to, że nie chodzi o to, że obiektyw jest schrzaniony, tylko aparat nie przymyka odpowiednio przysłony jak jest ustawiona z korpusu.

Dla pewności zrobiłem porównanie przy 'identycznych' parametrach dla f8.0 (nie dbałem o zachowanie ekspozycji jak w powyższych zdjęciach, dlatego będzie się różnić jasność)

1/2s f8 ustawione z aparatu (obiektyw na 'A')

1/2s f8 ustawione na obiektywie

Ktoś mi może powiedzieć o co kaman? Dlaczego ta sama wartość przysłony ustawionej w aparacie nie odpowiada ustawieniu na obiektywie?

smiechoo, dopiero rozpakowałem obiektyw i od razu testy na szybko :-) .

Więc u mnie jest tak: 1/10 f/2.8 jest taka sama ekspozycja przy ustawieniu przysłony z aparatu (A) i przy ustawieniu na pierścieniu. To samo dotyczy ustawienia 1/20 f/2.0 - niezależnie czy ustawione na obietywie, czy w body to ekspozycja jest taka sama.

Przy czym 1/20 f/2.0 jest delikatnie ciemniejsze od 1/10 f/2.8, ale to może być błąd pomiarowy :mrgreen: bo robiłem tylko jeden strzał. Na pewno nie była to taka różnica jak u Ciebie, lecz ledwo zauważalna.

Zrobiłem też kilka prób na 1/2 f/8 i niezależnie czy jest ustawione na A, czy ręcznie na obiektywie to ekspozycja jest identyczna.

Nie mam pojęcia dlaczego u Ciebie jest inaczej, może ktoś bardziej doświadczony się wypowie :-P

mayar  Dołączył: 29 Maj 2008
Czy ktoś zna rozwiązanie tytułowego problemu albo chociaż jego przyczynę?

Sprzęt: K10D.

Mam to samo, parametry ekspozycji aparat ustawia poprawnie (Av), a jednak na 2.0 jest wyraźnie ciemniej niż na 2.8. Przy kolejnych numerach przysłony naświetlenia są identyczne z 2.8, czyli problem leży na przedziale 2.0-2.8.

To samo zauważyłem z A 28mm 2.8: na pełnej dziurze jest ciemniej niż po przymknięciu o 1 f-stop, oczywiście dla kolejnych jest poprawnie.

Kn0r3k  Dołączył: 08 Lip 2008
U mnie to samo (również k10d)...
Wiec wygląda na to, że ten typ tak ma :mrgreen:
Ale nie żeby to jakoś bardzo przeszkadzało ;-)

ladyhawke  Dołączyła: 07 Lis 2008
U mnie to samo: GX-1S + SMC-A 50/1,7

Zdjecia na przysłonie od F1,7 do 2,0 sa ciemniejsze o jakies 0,5 EV od zrobionych na wyższych przysłonach.
Zaraz po zakupie korygowałam w aparacie, ale teraz podciagam w RAWie

mayar  Dołączył: 29 Maj 2008
Dziękuję, teraz mogę się wyluzować :) Faktycznie u mnie też jest różnica dokładnie 0,5EV.

Z ciekawości, do posiadaczy K20D: też tak macie, czy tutaj problem już zlikwidowano?

Skocz do: