Niemy  Dołączył: 22 Cze 2008
Fotografie do kalendarza
Moi drodzy.

Chciałbym prosić was o kilka porad, a to co napisze może byc troche zawiłe. Nie wiedziałem gdzie umieścić temat, nie chciałem nic zaśmiecać moimi dylematami.

Kwestia dotyczy zdjęć do kalendarza, 12 - po 3 na każda porę roku. Kalendarze ten miałby być częścią materiałów promocyjnych akcję ochrony rezerwatu Bielinek nad Odrą.
Zdjęcia te musiałyby być wykonane w tym rezerwacie oczywiście, a prezentować miałyby jego walory estetyczno-przyrodnicze.

Problem jak zwykle dotyczy pieniędzy. Wykupienie takich zdjęć nie wchodzi w grę, bo jak sie dowiadywała koordynatorka promocji projektu ceny przerastają możliwości, to samo dotyczy wynajęcia profesjonalnego fotografa. Pozostają nam 2 wyjścia. albo znaleźć fotografa amatora który byłby gotów podjąć sie tego zadania za ok 800zł (jeśli na taka sumę zgodzi sie sponsor), albo zająlbym sie tym ja.

Choć chciałbym sie zająć tym osobiście to rozsądek każe mi mierzyć siły na zamiary. Mam analoga, więc utrudniało by to zdecydowanie pracę, musiałbym dobrać odpowiedni nośnik, nie wiedziałbym czy diapozytyw czy negatyw. Musiałbym dokupić sobie jakiś filtr polaryzacyjny i naprawić (właściwie oddać do czyszczenia) obiektyw M 28/2,8. Potem wywoływanie tego i zapewne skan w wysokiej rozdzielczości.

Podjęcie się tego zadania byłoby o tyle trudne ze dostępność terenu sprawia problem. Trzeba by poszukać dobrych miejsc na dobre ujęcia o porannych porach na dużym obszarze. Trzeba by tam pojechać w każdą pore roku, w odpowiednich warunkach. Zima tez najlepiej w śniegu.

Zanim projekt ruszy troche potrwa, ale chciałbym sie zapytać co możecie mi doradzić
zarówno w pierwszym przypadku, czyli szukaniu fotografa
jak i drugim przypadku czyli gdybym miał sam to wykonać.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Niemy, zorganizuj plener a od uczestnikow zlotu poej...ow pentaxowych dostaniesz jakies foty
4 razy w roku i masz gotowca

Hmm jest to jakiś pomysł... Może nawet nie głupi.

Ale znów piętrzą sie problemy. "poej...ow pentaxowych" to jak na lekarstwo a wiadomo że im więcej ludzi tym większa szansa że sie dobre ujęcie trafi. Do tego dochodzi dostępność terenu. Byłem raz w tym rezerwacie, dookoła kilka wiosek i potężny kawał lasu, niestety terenowo tez nie łatwy z tego co widziałem. No i dojazd na miejsce tylko autami.

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Damn, gdyby to było bliżej... miałbyś już przynajmniej jednego ochotnika :-(

chrzaszcz  Dołączył: 16 Sty 2008
Fafniak dobrze prawi. Spróbuj rzucić hasło na Szczecin i okolice , bo chciano zrobić jakieś spotkanie ale się rozmyło. Gorzów i okolice też mają niedaleko. Gdyby terminy nie kolidowały z innymi planami, to sam wybrałbym się na taką "wycieczkę"

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Niemy, wymysl terminy - zalatw baze noclegowa - rzuc haslo na naszym forum - zobaczymy jaki bedzie odzew

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
chrzaszcz napisał/a:
Gorzów i okolice też mają niedaleko.

no baaa, pewnie że niedaleko, dopiero co wróciłem z doma rodzinnego, 75km od Bielinka ;-)

całkiem możliwe że chętnie bym się wybrał, jeżeli będzie coś więcej wiadomo, no i termin podpasuje

Hmmm no to jak widać chętnych kilku by było. Faktycznie prawda jest taka że jeśli organizować taki wyjazd to tylko z noclegiem bo inaczej nie byłoby sensu, a z kolei jak byłby nocleg to może i zebrałoby sie kilku chętnych.

Pomysł zaczyna mi sie podobać. jeszcze się zastanowię, poszperam, poszukam.
Do końca czerwca będzie wiadomo czy owy kalendarz będzie w ogóle robiony (czy sponsor przyjmie pomysł).

Sam ogólny projekt będzie trwał 3 lata ponoć, więc będzie kiedy zorganizować 4 wypady jakby co. No chyba że sie spodoba to więcej.

Byłoby miło

Dzieki za podsunięcie pomysłu.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Niemy napisał/a:
Sam ogólny projekt będzie trwał 3 lata ponoć, więc będzie kiedy zorganizować 4 wypady jakby co. No chyba że sie spodoba to więcej.

no stary, przez 3 lata, to ty możesz robić konkurencję do SPD

tzn
ZDP - Zimowe Dni Pentaxa
WDP - Wiosenne Dni Pentaxa
LDP - Letnie Dni Pentaxa
JDP - Jesienne Dni Pentaxa

i zdjęcia będziesz miał z głowy ;-)

Skocz do: