tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
Jasiek Matacz napisał/a:
Pytam bo biorę pod uwagę takie studia jak matura z matematyki i fizyki pójdzie mi za słabo by się dostać na w miarę porządną politechnikę

nie wiem jak inne porzadne politechniki, ale na te w Gdansku sie dostaniesz nawet jak nie zdasz tej matury z matmy (potwierdzone doswiadczalnie :!: ). jest tak malo chetnych na studia techniczne, ze dostac sie jest naprawde latwo, gorzej ze skonczeniem...
to tak tylko tytulem offtopu... :)

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
Jasiek Matacz, Na wszelkie tego typu studia musisz mieć historię sztuki(maturę).

[ Dodano: 2009-06-07, 21:29 ]
aaa.. rysunek i tak będziesz miał.

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
Szkoły filmowe może? Wydaje mi się, że tam z obrazem powinno się coś działać.

darkduch, to samo.. matura z historii sztuki i będzie rysunek.

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
A nie lepiej szukać kursów fotograficznych, albo średnich szkół technicznych foto?
Łatwiej się dostać, niejednokrotnie więcej można się nauczyć.

A informatykę polecam we Wrocławiu. Jeżeli coś z tej branży mogę polecać...

Jasiek Matacz napisał/a:
rysować nie umiem :-(

ja też nie, ale to jest rysunek "zawodowy". Więc nie musisz strzelić portretu modelki ;)

fotonyf napisał/a:
albo średnich szkół technicznych foto?

przy mojej jest prywatna szkoła policealna. W sumie to samo co państwowa, tylko 2 lata i płatne(no dobra, sprzęt mają lepszy)...

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
takseo, no tak, ale nie mogę się doczytać z pierwszego posta że matura z historii sztuki ma być niewymagana, sam teraz myślę jak to zdać, skoro tego nie będą mnie uczyć :-/

darkduch, są różne kursy. nie jest to drogie (u mnie bodajże 2zł za wykład), a w Górnośląskim Centrum Kultury za darmo. Trzeba poszukać po wszelkich MCK'ach MDK'kach itp.

Jasiek Matacz, np. naszkicować sposób oświetlenia danego przedmiotu itp.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
takseo napisał/a:
Jasiek Matacz, Na wszelkie tego typu studia musisz mieć historię sztuki(maturę).

bzdura ;-) na żadne ASP w polsce nie jest wymagana historia sztuki, jest teczka, potem praktyczny - martwa natura i model.

kursy malarstwa i rysunku są potwornie drogie - ca.100 pln za dzień (w dużych miastach, jak wrocław). a do teczki musisz mieć dużo i rysunków i malarstwa, dostanie się na dzienne ASP to jest własciwie całkiem spora inwestycja, bo nie brakuje chętnych.

MDK'i działają tylko do 18 lat, potem już nie można za pół darmo chodzić.

Studiowanie fotografii to świetny pomysł, ale nie w Polsce raczej, te nasze szkoły to takie sobie są.

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
Co do informatyki to może AGH?
Nie tak znowu daleko Kielc.

Prestiżowy wydział z infą, to u nas EAIiE, ale jest też WFiIS (Wydział Fizyki), gdzie akurat studiuję (bo z chemią na EAIiE mnie nie chcieli ;-) ).
Dużo łatwiej się dostać niż na ten pierwszy, a studia są całkiem porządne.
Jedynie z minusów to powiem, że z fizyką ci będą d..pe zawracać przez 3 semestry.

Natomiast narazie jestem w miarę zadowolony.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
guerilla napisał/a:
Studiowanie fotografii to świetny pomysł, ale nie w Polsce raczej, te nasze szkoły to takie sobie są.
Jak to skomentowała jedna moja koleżanka, która takowe w Polsce kończyła (ale nie wiem, gdzie): "Będą z ciebie robić artystę, ale nie nauczą, jak ustawiać światła w studiu."

volender  Dołączył: 15 Wrz 2008
PiotrR napisał/a:
"Będą z ciebie robić artystę, ale nie nauczą, jak ustawiać światła w studiu."

Nie interesowałem się nigdy studiami foto (co najwyżej myślałem o jakimś wakacyjnym kursie), ale na prawdę tak jest? :shock:
A gdzie w takim razie można dobrze nauczyć się tego rzemiosła?

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
volender, w praktyce.

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
guerilla napisał/a:

To jest prawdziwe w odniesieniu może do większości takowych placówek (z grzeczności ich nie wymienię), ale akurat fotografia (w ramch multimediów) stoi nieźle w ASP w Poznaniu i Łodzi, ewentualnie kierunek operatorski w szkole filmowej w Łodzi.
Dobrze było też w ASP w Gdańsku, ale od tego roku kierunek uległ likwidacji.

guerilla napisał/a:
bzdura ;-)

dowiadywałem się w szkole i powiedzieli mi, że na katowicki wydział ASP związany z fotografią ( nie mam pojęcia jak to się nazywa) trzeba...

ubeuszek, tu bym się kłócił. Żeby nauczyć się samemu pracy w studio, trzeba wywalić z 20 kafli na sprzęt i wyposażenie(jak nie lepiej).

takseo, nawet pracując na jednej lampie aparatowej, wyzwalanej bezprzewodowo można nauczyć się tyle, że ma się już pewne wyobrażenie o tym jak się zachowuje światło i kilka różnie rozproszonych źródeł światła. ;-)

ubeuszek, jasne, ale w studio masz jeszcze 10000 różnych rzeczy, których obslugi trzeba się nauczyć. Część osób u mnie w klasie, do tej pory ma problem z obsługą światłomierza zewnętrznego...

[ Dodano: 2009-06-07, 23:22 ]
a tak w ogóle, to liczy sę tylko papier. Możesz mieć ogromną wiedzę, bez papierka ani rusz...

takseo, może masz rację... Nie wiem... W sumie sam się zastanawiałem nad jakimiś studiami fotograficznymi, szybko mnie przerzuciło na operatorkę, ale to też nie wiem jak się stanie, ja jednak cienki bolek jestem.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
takseo napisał/a:
bez papierka ani rusz...

Hm... a gdzie takie papierki wymagają?

Skocz do: