Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Opis testów na optyczne.pl
Na stronie portalu optyczne.pl jest opis testu obiektywu Sony Carl Zeiss Planar1,4/85 . Warto poczytać, ale dla wszystkich fanatyków i talibów sprzętowych proponuję dokładnie przeczytać komentarze.
Fragment cytuję :
(...w Reponses Photo 03/2007 - zamieszczono test 5 obiektywów stałoogniskowych, 2 pentaxa, 2 zeissów (85 i 135) i canona. Zeiss 85 jako pierwszy z testowanych kiedykolwiek obiektywów dostał za optykę 40 punktów na... 40 możliwych a ta redakcja przetestowała w swojej historii wiele obiektywów. Jedyne zastrzeżenie, to autofocus... lecz nie w zakresie jego celności (wyniki są zupełnie, zupełnie inne od uzyskanych w tym teście) ale w zakresie jego dźwięku (jak to jest normalne przy takim napędzie). Żadnych takich rewelacji jak tutaj nie stwierdzono a redakcja Reponses Photo zna się bardzo dobrze na rzemiośle. Zeiss 135 dostał 39/40, w zasadzie tylko dlatego, że spisuje się nieco gorzej na pełnym otwarciu przysłony. Reszta kształtuje się tak: 1. Pentax DA 70mm f/2.4 Ldt - 39/40 (wyrazy uznania!) 2. Pentax DA 21mm f/3.2 AL Ldt - 36/40 3. Canon EF 50mm f/1.2 USM - 32/40. )

link : http://www.optyczne.pl/in...tywu&test_ob=67

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
nim tu zajżałem, 5 min temu też to przeczytałem

No i dzięki temu wiesz, że masz jeden z najlepszych obiektywów świata, a na pewno lepszy od Canona 50/1,2 i równy Zeissom. :mrgreen:

.
Dada napisał/a:
No i dzięki temu wiesz, że masz jeden z najlepszych obiektywów świata, a na pewno lepszy od Canona 50/1,2 i równy Zeissom.

normalnie ten test poprawił mi humor :-D A obiektyw, żeczywiście sprawuje się super, każdemu polecam to szkiełko.

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
asklop wiesz co? I hate you, so much! też kiedyś będe miał DA 70mm f/2.4 Ldt

cześć

ps pierwszy raz kogos shejtowałem - nawet miło, a jest jeszcze paru których by mozna... :mrgreen:

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
a ja hejtuje wszystkich posiadaczy jakichkolwiek limitedow :roll: :-P

Fafniak, żeby Ci nie było smutno czuj się shejtowany za 6x7 i LX-a :lol:

Cytat
k100d 18-55 KIT, Pentacon 200/4, Pancolar 50/1,8
qvq

awakqwq możesz sprzedać coś ze swojej stopki i też się szarpnąć na to szkiełko :-P Cena nie jest przecież kosmiczna

Ujmę to tak:

DA 70mm f/2.4 Ldt to więcej niż moja pensja (na razie :-P )
cała kasa poszła na k100d, a już kupiłem 2 filtry R72 i Polar, ładowarkę, rozglądam się za 50mm 1.7 M
musze kupić torbę na aparat, a już planuje statyw Velbon statyw Sherpa 250n ale prędzej to ten SKLIK statyw SPRINT PRO 3WAY,............. (wyhamowałem z zakupami ale lista jest dłuuuga, co widać, a mowa tylko o wyposażeniu dodatkowym nic o szkła)

a w lipcu się żenię i niby mam oszczędzać (sic!) [chwale się :mrgreen: ]
Na szczęście ukochana ma do mnie duuuuuuuuuuużo cierpliwości i toleruje/temperuje

jak napisałem w poście powyżej: kiedyś - mnie pasuje jest o czy marzyć a zdjęcia robię tym co mam i efekty cieszą mnie :mrgreen:

cześć

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
awakqwq napisał/a:
a w lipcu się żenię
hmm, jakiś plenerek fotograficzny może w pobliżu zrobimy? Fotorelacja...? :-P

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
awakqwq napisał/a:
Na szczęście ukochana ma do mnie duuuuuuuuuuużo cierpliwości i toleruje/temperuje

pogadamy w sierpniu :mrgreen:
awakqwq, jak masz kasę to kupuj ile wlezie, bo potem to się dowiesz że twoja żona nie ma w co się ubrać, nie ma gdzie mieszkać ani nie ma czym jeździć, ale ty jej to wszystko zapewnisz :mrgreen:

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
To prawda. tomecki ma rację. Jak się przed ślubem nie uzbroisz, to potem będzie gorzej :-?
A ja za to mam jakieś 2tys dostać "z nieba" ekstra, więc się poważnie nad DA70 zastanawiam ;-)

Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
Re: Opis testów na optyczne.pl
Dada napisał/a:
Na stronie portalu optyczne.pl jest opis testu obiektywu Sony Carl Zeiss Planar1,4/85 . Warto poczytać, ale dla wszystkich fanatyków i talibów sprzętowych proponuję dokładnie przeczytać komentarze.
Fragment cytuję :
(...w Reponses Photo 03/2007 - zamieszczono test 5 obiektywów stałoogniskowych, 2 pentaxa, 2 zeissów (85 i 135) i canona. Zeiss 85 jako pierwszy z testowanych kiedykolwiek obiektywów dostał za optykę 40 punktów na... 40 możliwych a ta redakcja przetestowała w swojej historii wiele obiektywów. Jedyne zastrzeżenie, to autofocus... lecz nie w zakresie jego celności (wyniki są zupełnie, zupełnie inne od uzyskanych w tym teście) ale w zakresie jego dźwięku (jak to jest normalne przy takim napędzie). Żadnych takich rewelacji jak tutaj nie stwierdzono a redakcja Reponses Photo zna się bardzo dobrze na rzemiośle. Zeiss 135 dostał 39/40, w zasadzie tylko dlatego, że spisuje się nieco gorzej na pełnym otwarciu przysłony. Reszta kształtuje się tak: 1. Pentax DA 70mm f/2.4 Ldt - 39/40 (wyrazy uznania!) 2. Pentax DA 21mm f/3.2 AL Ldt - 36/40 3. Canon EF 50mm f/1.2 USM - 32/40. )

link : http://www.optyczne.pl/in...tywu&test_ob=67

A swoja droga ciekaw jestem jak by wypadl na tym tle 77 Limited i co dokladnie testowali i jak. Zadziwia dosc niska nota dla 1.2 L za chyba 1500$. Inna sprawa ze widzalem porownania z 50mm 1.4 na FF i nie sa takie miody za taka kase....

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Alek, 77 byłby pierwszy nie ważne jakby testowali :-P Biorąc pod uwagę jakość optyczną =rewelacyjną - miałby miejsce 1, za wykonanie - miejsce pierwsze, za aberracje = miejsce pierwsze (nikt nie ma lepszych aberracji niż siódemka :mrgreen: )

tref dla mnie osobiście 77/1,8 ma dwie przewagi nad DA 70/2,4.
- jasność, a co za tym idzie lepszy af w słabszym świetle i mniejsza GO
- troszkę dłuższa ogniskowa (choć przy cyfrze ma to trochę mniejsze znaczenie)

70/2,4 ma za to jedną zasadnicza przewagę nad 77/1,8 mianowicie mozliwość przeostrzenie bez odłączanie af(bardzo czasem się przydaje) , no i jest tańszy. Tak więc trudno jest wyrokować który jest lepszy.
Ale gdybym miał wybierać to kupiłbym smc FA 85/1,4 :mrgreen:

tref napisał/a:
awakqwq napisał/a:
a w lipcu się żenię
hmm, jakiś plenerek fotograficzny może w pobliżu zrobimy? Fotorelacja...? :-P

a zapraszam ,zapraszam ;-)

małżonka też chce mieć aparat, więc zakupy pewnie będą w pewnym momencie wspólne, a potem tylko walka o słoiki :-P

cześć

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
awakqwq napisał/a:
małżonka też chce mieć aparat, więc zakupy pewnie będą w pewnym momencie wspólne, a potem tylko walka o słoiki

Masz pretekst żeby kupić kadyszkę :mrgreen:

plwk napisał/a:
awakqwq napisał/a:
małżonka też chce mieć aparat, więc zakupy pewnie będą w pewnym momencie wspólne, a potem tylko walka o słoiki

heheh może i tak, ale ja z premedytacja nie kupiłem k10d mimo, iż za aparat nie płaciłem w całości sam i nie zapłaciłbym z własnej kieszeni więcej biorąc zamiast k100d k10d. Po prostu k100d to aparat dla mnie. Zakup k10d za 4k wiązałby się z dużym kacem moralnym :mrgreen: Jak by co małżonka też dostanie k100d. Orzekła że też chce puchę współpracująca w pełni z manualami i stabilizacje i kropka = tylko Pentax hehe

Cały kłopot w tym że jest zdecydowanie uzdolniona artystycznie bestia (w przeciwieństwie do mnie :mrgreen: ) więc jej zdjęcia będą ciekawsze, nadrobie ilością :-P

cześć

Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
tref napisał/a:
Alek, 77 byłby pierwszy nie ważne jakby testowali :-P Biorąc pod uwagę jakość optyczną =rewelacyjną - miałby miejsce 1, za wykonanie - miejsce pierwsze, za aberracje = miejsce pierwsze (nikt nie ma lepszych aberracji niż siódemka :mrgreen: )

Tref,
77 ma takie duze aberacje?A tak na serio to faktycznie jestem ciekaw jak by wypadl?Zwlaszcza rozdzielczosc by mnie interesowala vs tego Zeissa i 70mm. No i ciekaw jestem czy z 70mm tez jest widoczny ten 3D efekt ktory jest taki slynny. Inna sprawa ze wiekszosc Zeissow zapewne taki ma bo przeciez idea Limited bylo nasladowanie najlepszej niemieckiej optyki... :-D

[ Dodano: 2007-03-10, 14:05 ]
plwk napisał/a:
awakqwq napisał/a:

Chyba dwie.... :-D

[ Dodano: 2007-03-10, 14:07 ]
awakqwq napisał/a:
plwk napisał/a:
awakqwq napisał/a:

heheh może i tak, ale ja z premedytacja nie kupiłem k10d mimo, iż za aparat nie płaciłem w całości sam i nie zapłaciłbym z własnej kieszeni więcej biorąc zamiast k100d k10d. Po prostu k100d to aparat dla mnie. Zakup k10d za 4k wiązałby się z dużym kacem moralnym :mrgreen: Jak by co małżonka też dostanie k100d. Orzekła że też chce puchę współpracująca w pełni z manualami i stabilizacje i kropka = tylko Pentax hehe

Cały kłopot w tym że jest zdecydowanie uzdolniona artystycznie bestia (w przeciwieństwie do mnie :mrgreen: ) więc jej zdjęcia będą ciekawsze, nadrobie ilością :-P

cześć

No to jej zakup Limited a sobie zostaw kita..... :-D A jak cos zawsze moze Ci pozyczy albo i nie...ale wtedy tym bardziej odskoczy od Ciebie zdjeciami... :lol:

[ Dodano: 2007-03-10, 14:10 ]
asklop napisał/a:
tref dla mnie osobiście 77/1,8 ma dwie przewagi nad DA 70/2,4.
- jasność, a co za tym idzie lepszy af w słabszym świetle i mniejsza GO
- troszkę dłuższa ogniskowa (choć przy cyfrze ma to trochę mniejsze znaczenie)

70/2,4 ma za to jedną zasadnicza przewagę nad 77/1,8 mianowicie mozliwość przeostrzenie bez odłączanie af(bardzo czasem się przydaje) , no i jest tańszy. Tak więc trudno jest wyrokować który jest lepszy.
Ale gdybym miał wybierać to kupiłbym smc FA 85/1,4 :mrgreen:

Zalezy do czego, do focenia np krajobrazu zapewne 77 jest lepszy, poza tym ladniej wykonany i tanszy. I maly, lekki dosc. W zasadzie wprowadzenie 77 zalatwilo 85mm 1.4. Zreszta widzialem b precyzyjny test obu, coz, chyba jednak 77 mial wieksza rozdzielczosc, ocena pod mikroskopem , statystyka do tego itd.

Skocz do: