elgreen  Dołączył: 23 Sie 2008
K200D przechwytywanie ostrosci nie dziala
Po podlaczeniu manualnego Heliosa 44M-4, wlaczeniu przechwytywania ostrosci i wlaczeniu AF migawka wyzwala sie, mimo, iz nie powinna przed potwierdzeniem ostrosci.
Jedynie raz udalo mi sie sprawic by to dzialalo jak nalezy - tj wyzwalanie migawki nastepowalo automatycznie po potwierdzeniu ostrosci.

Czy robie cos nietak ? Moze o czyms nie wiem :] Czy tez moze puszka do naprawy ?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
masz ustawione AF-S, czy AF-C?

AF-S oczywiscie - rzadko uzywam AF-C - ostatnio na weselu bo inaczej nie mozna bylo sie doczekac zdjecia na Tamronie (17-50/2.8)

[ Dodano: 2009-06-08, 14:25 ]
(czemu nie moge zmieniac swoich postow?)

Myslalem, ze to moze kwestia stykow i cos ten Helios zwiera na puszce. Ale...sprawdzilem bez obiektywu - i tez mozna robic zdjecia - wyzwala migawke :roll: no raczej nie powienien.

[ Dodano: 2009-06-08, 14:25 ]
(eh juz rozumiem czemu ;) )

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
elgreen, i jaki powód? Mi k20 też tak nie działa i myślę iż przez to, że obiektyw bez styków.

no to jest jakas mysl - z tym, ze raz zadzialal - i to mnie zdumiewa :)

Moglby ktos sprawdzic, kto ma szkla ze stykami i bez?

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Moja k20 dziala z bezstykowcami .

AreKc  Dołączył: 27 Cze 2008
elgreen napisał/a:
migawka wyzwala sie, mimo, iz nie powinna przed potwierdzeniem ostrosci.

Styki na bagnecie muszą być zwarte.

W swietle powyzszych dwoch odpowiedzi zglupialem :mrgreen:

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
elgreen, "bezstykowiec" oznacza obiektyw. Styki muszą byc zwarte na bagnecie korpusu. Taki "bezstykowiec" na bagnet świetnie się do tego nadaje. Z niektórych szkieł m42 trzeba zdrapać farbę, albo podłożyć kawałek folii aluminiowej, która zewrze styki na korpusie.

sprobuje z ta folia - zadnego zwarcia nie bedzie ? :mrgreen:

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
elgreen napisał/a:
zadnego zwarcia nie bedzie

Właśnie o to chodzi, żeby było ;-)

Podlozylem kawalek folii aluminiowej i faktycznie dziala ! Dzieki za pomoc :mrgreen:
:-B

Helios 44M-4 (ten moj przynajmniej bo widzialem inny egzemplarz, troszke inny) po dokreceniu - w miejscu jednego styku ma srubke - ktora jest lekko ponizej poziomu bagnetu - pewnie przez ta srubke nie zwiera stykow. Co mnie dziwi to to, ze raz zwarlo ;-)

Skocz do: