malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
[lampa] Sigma EF-500 Super - uszkodzona (?)
Witam!

Bardzo możliwe, że pisałem już o tym problemie na forum, ale jeśli już, to było to jakiś rok temu, a w tej chwili po dogłębnym przeglądnięciu archiwów nie mogę znaleźć takiego tematu.

Tak czy inaczej.

Rok temu padła mi owa sigma. Działa wszystko poza samym wyzwoleniem błysku. Charakterystyczny pisk ładowania występuje tylko po włożeniu baterii i włączeniu urządzenia. Natomiast po użyciu przycisku Test słychać ciche 'pyknięcie', jakby lampa 'zaniemogła'. Później ładowanie się nie ponawia, więc niewykluczone, że napięcie nie dochodzi do palnika, ale to tylko mój domysł, nie jestem obyty w żaden sposób z elektroniką (wpis w indeksie o niczym nie świadczy).

Ponadto wszystko chodzi jak należy (brzmi paradoksalnie, bo przecież lampa nie spełnia swojej funkcji) - na wyświetlaczu wszystko hula, tak samo, jak jest możliwość sterowania opcjami. Nie mam w tej chwili puszki pentaksa, więc nie mogę sprawdzić jak zachowuje się na stopce, ale z tego co pamiętam nie robiło to różnicy.

Okoliczności wystąpienia usterki również dokładnie nie znam, choć znajomy, który używał sprzętu w momencie zepsucia twierdził, że lampa ot tak przestała błyskać. Co jest prawdopodobne, bo miała już swój przebieg, a jej jakości do flagowych lamp systemowych porównywać nie można.

Czy ktoś ma pomysł jak zdiagnozować usterkę, określić koszt jej naprawy i w ogóle - doradzić mi, czy jest sens wysyłania do serwisu? Okres gwarancji upłynął wieki temu, więc nie wiem, czy opłaca mi się fatygować, jeśli koszta wyniosłyby mnie więcej niż wartość samego świecidełka. Tym bardziej, że - tak jak powiedziałem - nie mam pentaksa, więc po prostu sprzedałbym ją, albo używał jako slave.

Znajdzie się ktoś na tyle kompetentny w temacie, żeby mi doradzić?

Pozdrawiam!

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Dokładnie takie same objawy miałem w obu Tumaksach gdy padały. Może najprościej byłoby oddać do serwisu.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Miałem dokładnie tak samo w mojej Sigmie. Serwis i wymiana płyty głównej w opisie naprawy. Jako, że po gwarancji, koszt: 95€

[ Dodano: 2009-06-08, 18:07 ]
malyglod napisał/a:
Nie mam w tej chwili puszki pentaksa, więc nie mogę sprawdzić jak zachowuje się na stopce
Dokładnie tak samo jak zdjęta, tzn. wszystko funkcjonuje bezbłędnie z wyjątkiem wyzwolenia błysku

A orientujecie się, czy byłoby parcie na taką naprawioną lampę na forum, gdybym chciał za nią wziąć te 600zł? Bo w innym wypadku przy obecnym kursie euro nie ma synsu się bawić, na to wychodzi..

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
malyglod napisał/a:
A orientujecie się, czy byłoby parcie na taką naprawioną lampę na forum, gdybym chciał za nią wziąć te 600zł? Bo w innym wypadku przy obecnym kursie euro nie ma synsu się bawić, na to wychodzi..

Myślę, że byłoby. W końcu po naprawie powinna jeszcze trochę pożyć. Zauważyłem, że na giełdzie palniki średniej klasy schodzą nieźle. Poza tym jak będziesz naprawiał w Polsce to powinieneś dostać ze 3 miesiące gwarancji na naprawę.

No to zobaczymy, wyślę do Gdyni na faktyczną wycenę naprawy i jeśli będzie w zasięgu mojej ręki, to powinna pojawić się już wkrótce na giełdzie.

Dzięki wszystkim za wypowiedzi!

filorp  Dołączył: 03 Lis 2008
Kiedys dokladnie tak samo mialem - dzwiek wyzwalania slychac lampa nie blyska - wymienili tylko tube - lampa byla na gwarancji, ale za sama tube, jakby ktos sie decydowal na zrob to sam, trzeba dac jakies 50pln z przesylka...

Skocz do: