Hasek  Dołączył: 07 Lis 2007
takseo, nie wiem kto Ci takich rzeczy naopowiadal, ale zeby wybic sie w foto trzeba miec dobre foty, troche szczescia i znajomosci. Do tego jeszcze historia sztuki jest generalnie potrzebna do egzaminu (chociaz i tak glownie z historii fotografii pytaja), nie trzeba jej zdawac na maturze. A co do studia fotograficznego to tak jak napisal ubeuszek, i z jedna lampa mozna sie bardzo duzo nauczyc i wiele rzeczy zrobic...

Jasiek Matacz, na dzien dzisiejszy to Ci chyba tylko pozostaly prywatne uczelnie. W Polsce to najlepsza jest Łódzka Filmówka, ale ciężko się tam dostać i trzeba się dobrze przygotować.

Ja sam mam zamiar startowac do jakiejs szkoly foto, albo to bedzie w.w. Łódzka Filmówka, albo Krakowska Szkoła Fotografii... (oczywiscie wolalbym do tej pierwszej bo jest panstwowa ) jednak jak sobie pomysle, ze dostaje sie tylko 10 osob na rok to troche mozna sie tym podlamac :-/ Chcialem startowac w tym roku, ale nie wyrobilbym sie z pracami do teczki...

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
takseo napisał/a:
a tak w ogóle, to liczy sę tylko papier. Możesz mieć ogromną wiedzę, bez papierka ani rusz...

Wrecz odwrotnie. Liczy się tylko i wylacznie portfolio i kontakty. Szkola pomaga zdobywac obie te rzeczy, ale papier to czysta formalnosc.

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
alkos napisał/a:
Wrecz odwrotnie. Liczy się tylko i wylacznie portfolio i kontakty.

a portfolio to papier ( te drukowane ) :mrgreen: :mrgreen:

sam sie zastanawiam nad jakimis kursami, moze szkoly prywatne, ale nie wiem jak ze szkolami jest, matura dawno byla ;-)
Nikogo znajomego nie mam, ani studia aby ekserymentowac tego typu rzeczy :roll:

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
There is a portfolio in my bungh...

Hasek  Dołączył: 07 Lis 2007
vertiico, na prywatnej szkole to tam pokazuje sie tylko, ze mature zdales i masz egzamin wstepny, ktory glownie polega na pokazaniu swojego portfolio ;-)

http://www.ziolek.pl/szkoly/foto.htm

Tu masz spis szkol foto :-) moze Ci cos sie spodoba.

Hasek,
dzieki za link, zobacze co tam ciekawego,

ubeuszek napisał/a:
There is a portfolio in my bungh...

bungh, a co to niby za słowo?

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
alkos napisał/a:
takseo napisał/a:
a tak w ogóle, to liczy sę tylko papier. Możesz mieć ogromną wiedzę, bez papierka ani rusz...

Wrecz odwrotnie. Liczy się tylko i wylacznie portfolio i kontakty. Szkola pomaga zdobywac obie te rzeczy, ale papier to czysta formalnosc.

No, w polskich BWA jeszcze trzeba mieć dyplom skończenia jakiejś uczelni artystycznej - chyba że się wygrało jakiś prestiżowy konkurs albo zostało uznanym na zachodzie, wtedy mogą zrobić wyjątek. Ale tak ogółem BWA w całym kraju są zamknięte dla ludzi bez dyplomu z jakiegoś rodzaju ASP.

Ogólnie na świecie liczy się oczywiście portfolio i kontakty ;-)

vertiico, niedokończone ;-)

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
Hasek napisał/a:

Z czystej ciekawości, gdzie studiujesz że masz fotografię?

nie studiuję, technikum foto ;)
Hasek napisał/a:
takseo, nie wiem kto Ci takich rzeczy naopowiadal,

to ja już nic nie mówię. Przekazałem tylko to, co mnie powiedziały różne osoby, jedne kompetentne bardziej inne mniej....
Hasek napisał/a:
foto trzeba miec dobre foty, troche szczescia i znajomosci.

to oczywiście też, szczególnie ostatnie.

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
takseo napisał/a:
nie studiuję, technikum foto ;)
I nie wiem, czy to nie jest najlepsza sprawa. Nauczyć się techniki samodzielnie - to nie jest łatwa sprawa, jak się nie ma na czym.
Nauczyć się reszty jest łatwiej czytając, słuchając, dyskutując i oglądając. I jeszcze nie podlegamy wtedy sugestiom prowadzących zajęcia, że to dobre a tamto nie. Samemu można wykształcić sobie punkt patrzenia, smak, estetykę i co tam jeszcze.

ubeuszek napisał/a:
vertiico, niedokończone ;-)

też tak myslałem

to brak odwagi by dokończyc, a juz tym bardziej napisać po polsku??

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
volender napisał/a:
EAIiE

'...SAA-MOO-GŁOO-SKII EAIEIE EAAAAIEIE EAAAAIEIEEEE'

Przyśpiewka, która do tej pory mnie bawi :-)

alkos napisał/a:

O, to to. I to działa w różnych dziedzinach. Nie raz słyszałem, że np. i w Krakowie i w Warszawie na architekturach nauczą tego samego, ale w W-wie nazwiska są lepsze.
*puf*

Ehh :) Nie dokończone, bo nie ładne, po angielsku, bo cytat.

Skocz do: