superkomornik  Dołączył: 02 Sty 2007
1750 zl o ile dobrze pamietam. Wątpie, żeby pensja + premia mi na to wystarczyla... :roll:
A szkoda, bo jak zobaczyłem sample (zreszta pokazywane przez Alkosa) to mi szczeka opadla.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
superkomornik, - wiem ze to moze nie najlepsze wyjscie ale kredyt? Splacanie przez 1.5 roku po 150 zl ....

Hmm, to w sumie jest jakieś wyjście... ale i tak pewnie nie wyrobię: szkoła, opłaty i inne p***** i wychodze na zero niedługo po wypłacie :roll:

Choć nie wątpie, że to szkło jest warte takiej kasy :mrgreen: Widać to szczególnie po samplach.

superkomornik, a zupelnie inaczej - masz rozumiem kase jakas uzbierana.....wez kredyt na pozostalosc...i to splacaj ...

Widzę Fafniak, że chcesz mnie mocno przekonać do zakupu tego szkiełka :mrgreen:

superkomornik, -nie....to nie o to chodzi.....takze widzialem sample i gdyby nie to ze czeka mnie zbudowanie drugiego komputera to chyba bym kupil od alkosa to szklo......a kombinacje finasowe typu kredyt i troche wlasnej kasy to najczesciej najlepsze wyjscie.........Ja niestety prze zmojego bylego kolege zostalem pozbawiony mozliwosci wziecia jakiegokolwiek kredytu..... :evil: mam nadzieje ze po ostatnich interwencjach moich to sie zmienilo....

Jasne Fafniak, ja bym chętnie wziąl to szkło. Jednak fotki pstrykam amatorsko i żadnych pieniążków z tego nie mam. Gdyby to była inwestycja w sprzęt do celów zarobokowych to bardzo chętnie bym to kupił. Jednak jako biedny, polski student skazany jestem na kupowanie uzywanych szkieł w niewygórowanych cenach... :roll:
Na razei i tak pierwszym zagupem będzie Sigma Ef-500 DG Super- taki sobie priorytet założyłem. A w międzyczasie jakieś szkło w cenie ok 400zł.
Te nasze polskie realia :-?

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Michas1975 - gdzie mieszkasz? Jeżeli w okolicy Krakowa, to możesz przetestować moją Sigmę 28-105/2.8-4.5 asp. Tak na marginesie - lada moment wystawiam ją do sprzedaży :mrgreen:

Pozdrówka
Marucha

citipunk  Dołączył: 18 Lip 2009
pytanie do użytkowników wersji aspherical- pierścień zoom- czy jak postawicie aparat na wyświetlaczu z tą sigmą to pod wpływem ciężaru własnego sam się składa?, i jak obiektyw skierowany jest w stronę ziemi to czy się rozkłada?

campanelli  Dołączył: 11 Paź 2009
Re: Sigma 28-105mm, f/2,8-4 Aspherical vs Sigma 28-105 f/2.8
michas1975 napisał/a:
Jestem posiadaczem K100D z kitem mniejszym i czaję się na zakup obiektywu-jestem w trakcie testów FA 50 mm 1.4 ale niestety nie mogę go kupić bo to kumpla sprzęt(powiem tylko jedno że czegoś takiego co wyprawia ten obiektyw nie widziałem).Ale mam nadzieję że jeszcze wiele innych rzeczy co robi pentax zoabczę i za cholere nie zmienię firmy na inną niż stajnia Pentaxa.
A teraz po chwili wstępu proszę o pomoc czy warte są to obiektywy:

Sigma 28-105mm, f/2,8-4 Aspherical
Sigma 28-105 f/2.8-4

to takie wyższej klasy kity, tylko trochę przedłużone. Sigma wypuściła odpowiednik tego obiektywu pod kąt widzenia uzyskiwany na matrycy APS-C: Sigma 17-70/2.8-4.0 (albo 2.8-4.5).

Miałem 28-105. Całkiem całkiem. Ostrość super, szkło bardzo ładnie wykonane i jeśli chodzi o takie rzeczy, to warto się nad nim zastanowić. Kąt widzenia za wąski, bo 28mm to jednak na cyfrówce taki ni w to ni w oko. Ma przy okazji beznadziejne powłoki i łapie flary znikąd :D

(ujęcie środkowe zrobiłem 4 razy pod rząd i za każdym razem miałem ten blik. zdjęć z flarami nie wysyłałem, ale są).

A co do 17-70 sigmy, to znajomy kupił i nie narzeka na nic, tylko że światło 2.8 dostajesz tylko na 17mm, a AF gubi się gdy jest trochę mniej światła.
Może warto rozważyć 17-70 DA Pentaxa, który ma stałe światło 4.0 i SDM? Tylko że wymienione przez Ciebie Sigmy, z wyjątkiem wspomnianej tu DG, są pełnoklatkowe, a więc i na analogu będą się spisywały jak należy :D

areekw  Dołączył: 30 Cze 2012
Re: Sigma 28-105mm, f/2,8-4 Aspherical vs Sigma 28-105 f/2.8
campanelli napisał/a:

Miałem 28-105. Całkiem całkiem. Ostrość super, szkło bardzo ładnie wykonane i jeśli chodzi o takie rzeczy, to warto się nad nim zastanowić. Kąt widzenia za wąski, bo 28mm to jednak na cyfrówce taki ni w to ni w oko. Ma przy okazji beznadziejne powłoki i łapie flary znikąd :D

(ujęcie środkowe zrobiłem 4 razy pod rząd i za każdym razem miałem ten blik. zdjęć z flarami nie wysyłałem, ale są).

odgrzebuję trochę, ale akurat mam takie szkiełko 28-105, 2.8-4 aspherical i szczerze to flary zauważyłem tylko przy zdjęciach pod światło i ze zdjętym tulipanem. Nie pojawiła się też u mnie przypadłość wysuwającego się obiektywu ani w jedną ani w drugą stronę, mimo iż kupowałem go z drugiej ręki.

Ogólnie na pełnej dziurze trochę mydli. brakuje też nieco szerszego kąta, idealnie byłoby gdyby zaczynał się od 18

tak czy inaczej nadal świetne szkło i może dlatego tak mało ludzi je chce odsprzedawać? na allegro pojawiło się teraz z rysą na przedniej soczewce.

andyspring  Dołączył: 21 Lis 2011
Jak sigma 28-105 spisuje się z cyfrowymi korpusami? Jak działa autofokus?
Czy ktoś pokusiłby się o porównanie z pentaxem 18-135?

Skocz do: