Viridian  Dołączył: 08 Paź 2006
Pan F+ Jak poprawić tonalność?
Witam wszystkich po dłuższej przerwie.
Po pięknych i długich chwilach spędzonych z floodowymi slajdami decydowałem się wreszcie na wywołanie dwóch rolek Pan F+ pstrykniętych jakiś już czas temu.
Efekty nie są może tragiczne, ale tonalność jest daleka od tego na co miałem chęć. Ma ktoś udane doświadczenia z tym materiałem i sprawdzony sposób na przyjemnie mniejszy kontrast? Jeśli nie, to zostało mi jeszcze jakieś 55 metrów tego cholerstwa i wywołam to w końcu dobrze choćby nie wiem co :)
Póki co, wyszło mi coś takiego:
R09 new, 22', 1:50, 10 min.

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
Viridian, zrobiłeś to samo co ja. Przewołany jest... tu masz czasy: http://www.korex.net.pl/w...anie_ilford.pdf

a tu wątek, w którym pisałem o tym: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=504760#504760

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
Po pierwsze Pan F jest niestety dość kontrastowy. Po drugie to co pokazujesz nie jest ekstremalnie kontrastowe (jak na ten film).
Można by ewentualnie próbować wywoływać w R09 w większym rozcieńczeniu 1:100 lub nawet 1:200, ale ta rekomendacja dotyczy tylko R09 oryginalnego "starego", nie wiem jak zachowuje się R09 new bo to inna receptura (ale próbować możesz, masz tego sporo, wystarczy 30 cm na testy). Podejrzewam że ten obrazek to efekt bezpośredniego skanowania, warto też zrobić na próbę kilka kopii na papierze, to nie to samo co skan.

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
A to jest oryginalny Pan F, czy to co jeden gość na Alledrogo sprzedaje jako "emulsyjny odpowiednik Pan F" czyli zwykłego Polypana F :?:

Viridian  Dołączył: 08 Paź 2006
Według digitaltruth 'nowy' R09 zachowuje się jak Rodinal i tak się go powinno traktować - spróbujemy :)
Wiem, że Pan F+ jest mocno kontrastowy, ale nie myślałem że aż tak. Ta klatka jest i tak najlepsza z całej rolki, pozostałe są jeszcze bardziej betonowe... Nie robię już sam odbitek, powiększam tylko wyjątkowo satysfakcjonujące klatki więc film musi nadać się do skanowania.
Tak, to oryginalny Pan F+, nie Polypan :) A swoją drogą Polypan wychodził mi lepiej.

tilt  Dołączył: 10 Maj 2006
Zaraz będę wołał PanF+ w FX-39, zapodam skany do porównania ;]

pozdrawiam, Marcin

Paffcio  Dołączył: 29 Maj 2006
Dawno nie używałem Pana-F, ale jak pamiętam to bardzo byłem zadowolony po wymoczeniu go w D23 1+1 i jeszcze w Acutolu Patersona. Ten drugi wywoływacz ma też tę zaletę, że podnosi trochę czułość filmu.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Viridian napisał/a:
Póki co, wyszło mi coś takiego:

Niedoswietlone.

tilt  Dołączył: 10 Maj 2006
Oto moje sample:

Ciekawostka: taką dystorsję ma T*21 :shock:

[ Dodano: 2009-06-10, 20:12 ]
Technikalia: Ilford PanF+ @50 w FX-39 1+9 5m30s 20 stopni

PawelK  Dołączył: 03 Maj 2007
Viridian napisał/a:
R09 new, 22', 1:50, 10 min.

Hej!

Bardzo niedawno robilem ten film tez z R09 new. Moj byl srednioformatowy to jedyna roznica (jesli jest jakas?). Tez wywolywalem w 1:50 ale przy 20 stopniach i 10 minutach. Zastosowalem zasade czas z digitaltruth minus 10% (film wolany z zamierzeniem przyjemnego do skanowania).

Niestety nie bede do poniedzialku w domu i nie moge zamiescic sampli teraz. Swiatlo mialem stosunkowo miekkie i moze glownie dzieki temu ale wyszlo mi calkiem calkiem. Jesli jestes zainteresowany to zrobie to w poniedzialek/wtorek.

pozdro!
pk

Skocz do: