jiro  Dołączył: 15 Lis 2008
chemia/filmy w Zielonej Górze?
Witam,

pisze z komorki wiec nie wiem czy podobnego tematu nie bylo(mam dzisiaj problem w 'szukajka', a moze to opera mi nawala... niewazne)... ostatnio bardzo czesto bywam w zielonej gorze i tak zaczalem sie zastanawiac czy mozna gdzies tam dostac jakas chemie/filmy? nie musialbym tego przez neta zamawiac tylko zawsze okazyjnie bym cos wzial... chodzi oczywiscie o chemie B/W do filmow 135 i takie wlasnie filmy. :-)

Pozdrawiam.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
jiro, w Zielonej Górze jest sklep z artykułami do BW, mają chemię, papier, negatywy i całkiem wporzo obsługę jak się na dobrego kolesia trafi ;-) Sklep nazywa się Rever i mieści się tu:
http://mapy.google.pl/map....009656&z=17%3E a po polsku to koło galerii Ramzes vel Piotra i Pawła ;-)

no to super, pewnie w piatek-sobote do nich zajrze. :-)
nie chce zakladac nowego watku wiec tutaj... do tej pory mialem rozrabiana chemie przez znajomego, ale pora sie usamodzielnic. ;-) xtol mam w proszku... no i teraz pytania. wiem ze dobrze jest go rozrobic w mniejszej ilosci wody(demineralizowanej -moze byc taka ktora sprzedaja na stacjach benzynowych?) jako stock i trzymac w butelkach lub innych tego typu. np. dla wygody zrobie sobie z tego 2,5l zeby byla polowa... i teraz jesli mam wywolywac w rozcienczeniu 1+1 to zeby wyszlo mi powiedzmy 500ml roztworu to najpier powinieniem wyrownac "brak" wody w stocku a dopiero pozniej doliczyc jeszcze konieczna wode... czy w przypadku 500ml to bedzie
125ml tego sporzadzonego 'koncentratu' + 375ml wody? kolejne pytanie... w jakich warunkach najlepiej przechowywac taki stock(czytalem gdzies ze dobra bedzie lodowka)? mysle ze ostatnie pytanie juz. do tej pory zawsze zalewalem krokusa pod korek... nawet przy jednym filmie... czy dobrym rozwiazaniem jest wlewanie ilosci takiej zeby hmmm "zakrylo" film, czyli powiedzmy ponad polowe krokusa?

jiro, zajrzyj.. Ale jak chcesz coś konkretnego to lepiej zadzwoń zapytać czy mają na stanie :-)
Co to xtola to nie pomogę, jeszcze nie robiłem więc jak mi się wydaje pisał nie będę ;-)

no ale same 'suche' wyliczenia co do propocji rozcienczenia jakiegokolwiek innego pewnie znasz? ;-) no i czy napelniac tego krokusa pod korek... :-)

w sumie bywam w zielonej czesto przejazdem i nawet przejezdzam tamtymi okolicami wiec co mi zalezy wpasc i poogladac :-)

jiro, wyliczeń właśnie nie ;-) Głównie robię w rodinalu i tylko jego rozcieńczenia jestem w 100% pewny, albo tak mi się wydaje :-)

Krokusa pod korek na jeden film? Eeee po co :-)

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
jiro, Twoje wyliczenia dla XTOLA są prawidłowe. Koncentrat można przechowywać w ciemnym i w miarę chłodnym miejscu (piwnica). Nie musi to być lodówka. Wystarczy tyle chemii aby pokryła film. W wypadku Krokusa to będzie ok. 400ml a więc wg wyliczeń 100ml stężonego XTOLA i 300ml wody. Pzdr

Skocz do: