jutokintomi  Dołączył: 08 Lut 2009
Obiektyw BEROFLEX 400mm/6,3
Witam po długiej przerwie.

Zwracam się z zapytaniem do Was.
Problem tyczy się obiektywu wymienionego w temacie. Sprawa wygląda tak:
Sprzedający mówił, że obiektyw ostrzy na nieskończoność. Dziś dostałem szkło i postanowiłem sprawdzić. I trochę się podłamałem jak zobaczyłem efekty owego ostrzenia na nieskończoność. Poniżej zdjęcia:
1 sam obiektyw:

2. Ustawiony na nieskończoność:

I tu zaskoczenie. Nie wiem czy dobrze myślę, ale samolot powinien być ostry skoro ostrość ustawiona była na nieskończoność.
1. Czy to coś nie tak jest z obiektywem??
2. Czy może z aparatem (K200D),
3. Może ja coś źle robię.
4. Jak da się sprawdzić czy obiektyw jest dobry

Poniżej jeszcze jedno zdjęcie zrobione tym obiektywem:

Prosiłbym o odpowiedź na pytania. Z góry dzięki.

Pozdrawiam Krzysiek

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
jutokintomi, sądzę, że dla tego obiektywu nieskończoność to coś ok 1000m. Trzeba było wyostrzyć na ten samolot. Głębia ostrości przy tej ogniskowej jest baaaardzo mała. Spróbuj jeszcze raz wyostrzyć na coś odległego. A on ma mocowanie bagnetowe?

Wiedziałem, że nie ten dział :oops:
Ten samolot stał na drugim końcu lotniska. Ostrości nie dało się bardziej przekręcić. Mocowanie ma M42 w sensie przejściówka chyba T mount.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
jutokintomi napisał/a:
Ten samolot stał na drugim końcu lotniska. Ostrości nie dało się bardziej przekręcić.

raczej chodzi o to, żeby spróbować nie ostrzyć na nieskończoność, tylko trochę bliżej

jutokintomi napisał/a:
Mocowanie ma M42 w sensie przejściówka chyba T mount.

hmm, to może przejściówka jakaś z sortu tych, co odsuwają obiektyw od matrycy, uniemożliwiając ostrzenie na nieskończoność

Cytat
raczej chodzi o to, żeby spróbować nie ostrzyć na nieskończoność, tylko trochę bliżej

Chciałbym się jak najszybciej zorientować czy tak ma być czy nie i ewentualnie zwrócić go właścicielowi dlatego jutro spróbuję coś pokombinować i zamieszczę zdjęcia.

Przejściówka wygląda normalnie gwint w środku na zewnątrz m42 bez soczewki. Jedynie co przykuło wagę to, to że nie nachodzi na styki w korpusie.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
opiszon napisał/a:
to może przejściówka jakaś z sortu tych, co odsuwają obiektyw od matrycy, uniemożliwiając ostrzenie na nieskończoność

Patrząc gdzie jest ostrość na 1 zdjęciu , to chyba właśnie ten problem . Pokaż może jeszcze sam gwint obiektywu i tą przejściówkę .
PS. Na tą przejściówkę masz jeszcze jedną M42>K ?

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
jutokintomi, tak to na 98% mocowanie T2. Dla takiej ogniskowej nieskończoność, jak pisał jużpowalos, będzie naprawdę daleko (ze wzoru na hiperfokalną wyszło mi ponad 500m na pełnej dziurze).

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
jutokintomi, pytanie, czy przejściówka chowa się całkowicie w gwincie? Czy nie ma kołnierza wystającego poza bagnet?

gezeb, też tak właśnie po przyjrzeniu się drugi raz pomyślałem, bo gdyby to był rzeczywiście problem taki, że samolot jest bliżej niż nieskończoność, to mielibyśmy ostro za samolotem, a nie przed samolotem

Ta przejściówka prawdopodobnie ma wewnątrz taki pierścień, w który wkręca się gwint obiektywu- ów pirścień jest mocowany w "konwerterze" kilkoma śrubkami- czasem pomaga ich dokręcenie (ale bez przesady). MOżna też spróbować wykręcić i odwrócić.

PK napisał/a:
Ta przejściówka prawdopodobnie ma wewnątrz taki pierścień, w który wkręca się gwint obiektywu- ów pirścień jest mocowany w "konwerterze" kilkoma śrubkami- czasem pomaga ich dokręcenie (ale bez przesady).

racja śrubki są

to zdjęcia tej przejściówki:
1. na obiektywie:

2. to obiektyw bez przejściówki:

3 sama przejściówka:

4 zdjęcie to tak jak pisaliście wyżej tuż przed nieskończonością: (zmniejszone ale nie wyostrzone)

opiszon, słuszna uwaga
jeśli masz przejściówkę m42->K lub korpus na m42 (lub dostęp) spróbuj wkręcić ten obiektyw- jeśli będzie to szkło T2 to nie wejdzie do końca, jeśli będzie to gwint taki jak w pentaksie/praktice/zenicie powinien ładnie dojść.

A jaką masz przejściówkę M42>K bo jak z kolnierzem to nie wyostrzysz , po drugie do tego szkła prościej dokupić T ringa z mocowaniem K .

adapter M42>K bez kołnierza. Jak znajdę drugi aparat to podeslę zdjęcia jak ten obiektyw wyglada zamocowany do K200D

jutokintomi, to nic że adapter M42 > K jest bez kołnierza

ze zdjęć które zamieściłeś, widać że adapter T->M42 odsuwa obiektyw od matrycy

inaczej sobie zresztą nie wyobrażam skonstruowania adaptera BEZ SOCZEWKI pomiędzy 2 gwintami, które różnią się tylko skokiem

jutokintomi, podrzuć zdjęcie tej przejściówki, której użyłeś do podpięcia tego czegoś do pentaksa.
Albo zdejmij ten pierścień z tyłu Beroflexa i nakręć adapter m42->K na odsłonięty gwint- (może nie wejść do końca) i spróbuj jeszcze raz.

[ Dodano: 2009-06-10, 22:17 ]
opiszon, t2 różni się też odległością od filmu (około 1 cm większa)

sorki za jakość (robione telefonem)

Czyli rozumiem, że obiektyw jest sprawny a wina to jedynie przejściówki?? Możecie doradzić jaki adapter najlepiej sobie dokupić??

To jak jest zamocowany nic nam raczej nie da , ale jak masz M42/K bez kolnierza i nie ostrzy to kłopot jest w T ringu - po prostu za dużo odsuwa obiektyw od matrycy ( problem znany z MTO/Rubinarów z pierścieniem pośrednim ) ale tam daje się przeogniskować szkło a w tym przypadku to nie wiem . Tu trzeba by przejściówki M42x0,75mm > K ale czy takie coś istnieje

PK napisał/a:
opiszon, t2 różni się też odległością od filmu (około 1 cm większa)

a ta przejściówka na oko wygląda na grubszą niż 1cm

ale to tylko na oko ;-)

jutokintomi, jak widzę po zdjęciach montowałeś obiektyw BEZ dołączonej "kryzy"? Spróbuj podłączyć z tą "dupką" (na jej tylny gwint nakręć adapter...)

Skocz do: