jutokintomi  Dołączył: 08 Lut 2009
trochę nie zrozumiałem co napisałeś :|

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Cofam. Nie wczytało 3. zdjęcia.
Zamontuj bez kryzy- zyskasz "zanieskończoność".

[ Dodano: 2009-06-10, 22:30 ]
Jeśli w takim wypadku nie uda Ci się wyostrzyć na nieskończoność lepiej oddaj szkło. Nie jest aż tak dobre...

jeszcze pytanie co to jest ta kryza :oops:

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
to ta nakręcana przejściówka ze śrubkami i z gwintem z tyłu... znowu się nieprecyzyjnie wyrażam...
w adapter m42>k najpewniej obiektyw nie wejdzie do końca- nie siłuj się z nim. W korpusie też nie będzie się dobrze trzymał.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Tak dla sprawdzenia czy ostrzy można DELIKATNIE nakrecić przejściówkę M42>K na gwint w obiektywie powinien złapać na początku , robiłem tak z dużo cięższym sprzętem :-) jak nie miałem T ringa . Ale to tylko dla sprawdzenia , bo nie jest to rozwiązanie na stałe .

ok sprawdzę jutro bez T ringa. Teraz za ciemno jest :p dzięki za pomoc :-B odezwę się jutro.

Aparat na pasku/szyi a obiektyw na statyw dla bezpieczeństwa ;-)

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
Popatrz za taką przejściówką - jest to T - mount z gwintu M42 na K.
Wazne: T - mount ma gwint M 42x0.75
normalna przejściówka ma gwint M 42x1
Nakręcanie przejściówki "na siłę" uszkodzi gwint na obiektywie.
Jeżeli na obiektywie masz gwint o skoku x1 to zrezygnuj z tej czarnwj przejściówki.

dżejpi napisał/a:
Nakręcanie przejściówki "na siłę" uszkodzi gwint na obiektywie.
Jeżeli na obiektywie masz gwint o skoku x1 to zrezygnuj z tej czarnwj przejściówki.

Nic nie trzeba na siłę ma leciutko iść do pierwszego oporu , na obiektywie jest M42X0,75 i raczej T ring na K nie pomoże , bo i nic nie zmieni w stosunku do obecnego na M42 .

Zybi_S  Dołączył: 26 Sty 2009
Witam

Mam tego BEROFLEX'a.
Zarówno w opcji M42 (taki kupiłem) na obiektywie, jak i po wymianie na T2 z bagnetem Pentax'a moja sztuka bezproblemowo ostrzy na nieskończoność.

Mocowania T2 składają się z 2 pierścieni skręconych ze sobą na obwodzie 3 śrubkami.
Można ich grubość nieco skorygować. Śrubki są dość delikatne, i często mocno skręcone !!!

Osobiście wątpię aby fabrycznie było źle ustawione, no chyba że ktoś coś kombinował.

Obiektyw jest (tak jak już pisali poprzednicy) za bardzo oddalony od matrycy.
Sprawdź czy pierścień mocujący obiektyw całkowicie przylega (musi) do gniazda mocującego w aparacie.

Pozdrawiam

Zybi_S mógłbyś zamieścić zdjęcie jak jest zamocowany Twój obiektyw?? Tylko z tą przejściówką M42

Nie wiem gdzie mam tę kupioną oryginalnie z obiektywem.

Pierścień mocujący T2 na gwint M42 jak i bagnetu Pentax'a MUSI dotykać do gniazda obiektywu w aparacie. Nie może być szpary pomiędzy gniazdem aparatu, a krawędzią mocowania obiektywu.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
gezeb napisał/a:
na obiektywie jest M42X0,75 i raczej T ring na K nie pomoże

skoro tak piszesz to zapewne znasz ten obiektyw. Ja fizycznie nie spotkałem się z nim, a patrząc na jego fotki jedynie podpowiadam/doradzam mając kilka starych gwinciaków z różnym gwintem i skokiem tegoż gwintu. :-B

Właśnie teraz przyjrzalem się tym zdjęciom z końca poprzedniej strony i widać styki koprpusu
Patrząc u siebie na zamontowany T ring w korpusie bagnetu widać jakieś 2-3 mm czyli inaczej jak u jutokintomi . Zybi_S a jak to wygląda u Ciebie też widać styki , bo może są różne T ringi tzn. różnych rozmiarów ?
Dżejpi ok nie pisał bym i nie proponowal tego nikomu gdybym sam tego nie spróbował :-)

Znalazłem oryginalny T2 na M42.

T2 na M42 ma zewnętrzną średnicę 53.7 mm, a T2 na bagnet 58.5 mm.

Zobacz na zamocowany obiektyw z boku. Czy całkowicie wewnętrzny pierścień z przejściówki T2 dokładnie przylega do gniazda mocowania obiektywu w aparacie.

W wersji T2 na gwint M42 wewnętrzny pierścień (mocowany 3 śrubkami) wystaje nad krawędź zewnętrznego pierścienia 0,07 mm. A całkowita grubość wynosi 9.45 mm.

jeśli wszystko dobrze popatrzyłem to przejściówka nie dotyka styków brakuje jej ok 1 mm grubość bez gwintu M42 to prawie cm bez 1 mm

[ Dodano: 2009-06-11, 10:49 ]
Witam ponownie

Wstałem rano i zrobiłem 4 zdjęcia przez okno. pierwsze dwa zrobione z przejściówką T mount kolejne 2 bez niej. Ostrzone było na prawie nieskończoność i nieskończoność f/11

1 nieskończoność

1.1 tuż przed

2. nieskończoność

2.1 tuż przed

[ Dodano: 2009-07-31, 16:44 ]
witam

wątek będzie do zamknięcia. Ostatnio dokupiłem przejściówkę T2->pentax K i jest trochę lepiej z ostrzeniem na nieskończoność (choć nie rozwiązało to całkowicie problemu). Na szczęście rzadko zdarza mi się ostrzyć na nieskończoność, więc chyba zostawię to tak jak jest, bo w sumie i tak nie wiem co jeszcze można zrobić.

pozdrawiam
Krzysiek

Skocz do: