Co powinienem zrobić.
Kupić Fiszaja i ew. go sprzedać jeśli mi nie podpasuje.
11% Complete
2 (11%)
Kupić szeroki do analoga (jaki podaj w wątku).
29% Complete
5 (29%)
Zabrać dziewczynie 10-20 i/lub przepinać co 5s na wyjeździe.
58% Complete
10 (58%)

motaba_virus  Dołączył: 16 Mar 2008
Eldred, albo zrob tak jak pisze matth, zeby nie targac sprzetu; albo jak chcesz cos kupowac niewielkim kosztem to wez tego Mira (tez sie kiedys nad nim zastanawialem i sample mocno mi sie podobaly), a jak myslisz o fiszaju to jest jeszcze Zenitar 16/2.8 :->

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
motaba_virus, zastanawiam się, może i mir byłby rozwiązaniem, a zenitar 16 odpara bo na cyfrze takie niewiadomoco a na analogu to jest fiszaj kołowy.

motaba_virus  Dołączył: 16 Mar 2008
Eldred napisał/a:
motaba_virusbo na cyfrze takie niewiadomoco a na analogu to jest fiszaj kołowy.

na cyfrze niewiadomo co, tu sie zgodze (chociaz nie zawsze :-P ); ale na analogu to absolutnie nie jest fisiaj kolowy :!:

don_ortalion  Dołączył: 05 Gru 2008
Nie rozumiem jednego. Je zeli jedziesz z dziewczyną i oboje bierzecie aparaty to po co Ci jeszcze jeden szeroki kąt? Po prostu Ty rób kadry węższe a Ona niech robi szerokie ujęcia.
No chyba, że chcecie urządzić sobie jakiś konkurs kto lepsze zdjęcia przywiezie z wycieczki. W takim wypadku każdy musi mieć swój zestaw...

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
Eldred napisał/a:
zenitar 16 odpara bo na cyfrze takie niewiadomoco a na analogu to jest fiszaj kołowy.
Eldred, fiszaj kołowy na analogu to dopiero 8mm. Jednakowoż, jakby nie było, to każdy fiszaj jest obiektywem do zadań specjalnych i raczej nie należy go traktować jako rozszerzenie kolekcji obiektywów o szeroki kąt.

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Dodatkowo z Zenitarem trzeba uważać w niektórych sytuacjach pod słońce, a w tamtych rejonach to będzie stałe zagadnienie. W odróżnieniu od niektórych obiektywów (np wymienionego 17mm Takumara, czy Sigma 10-20) w niektórych ujęciach zachowuje się niezwykle niestabilnie, jeżeli chodzi o odblaski (są dowody). Nie jest to wada egzemplarza, jak sądzę, tylko konstrukcji. Kiedyś w podobnych rejonach i w podobnym okresie miałem rybie oko, ale przyznam, że ku mojemu zaskoczeniu używałem go rzadko, raczej częściej coś "węższego" i bardzo często normalnej 50mm. Ale może to był taki nastrój. Dlatego też Zenitara nawet nie proponowałem.

don_ortalion napisał/a:
Po prostu Ty rób kadry węższe a Ona niech robi szerokie ujęcia.
To po co w ogóle robić zdjęcia skoro ktoś może je robić za mnie :->

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
a_czacha napisał/a:
w niektórych ujęciach zachowuje się niezwykle niestabilnie, jeżeli chodzi o odblaski (są dowody)
I to jest w nim najfajniejsze :mrgreen:

don_ortalion  Dołączył: 05 Gru 2008
Eldred napisał/a:
To po co w ogóle robić zdjęcia skoro ktoś może je robić za mnie

Nie popadajmy w skrajności. :-P Chodzi mi o to, że jeżeli zależy wam na zdjęciach jako pamiątkach z podróży to nie ważne kto zrobi zdjęcie którym obiektywem. Inna sprawa jeżeli jedziecie w celach artystyczno-fotograficznych i chcesz wzbogacić swoje portfolio. ;-)

don_ortalion napisał/a:
Inna sprawa jeżeli jedziecie w celach artystyczno-fotograficznych i chcesz wzbogacić swoje portfolio. ;-)
Dokładnie, to jest wycieczka/plener fotograficzno - malarski, wszystkie muzea po drodze itd..

Iza
No czy ja wiem... Może jak po Twoim poście tak przypatruję się temu zdjęciu, to faktycznie jakbym odkrywał je na nowo :-P

Iza  Dołączyła: 01 Paź 2007
a_czacha, :shock:
No przyznam, że czegoś takiego jeszcze nigdy nie udało mi się uzyskać, a tym obiektywem robię zazwyczaj pod słońce. Widzę, że wszystko przede mną :mrgreen: ;-)

p.s. To powtórzenie motywu śruby jest rzeczywiście bardzo interesujące :-P

Bo Ty jesteś pesymistką, czyli mówisz: "Gorzej być już nie może". Ja jestem optymistą i mówię "Owszem, może". Ten odgrzany dowcip świadczy o mojej nieograniczonej inwencji psucia zdjęć i ujęć (dzięki ci cyfrowa fotografio, że nastałaś).
A obiektyw nie jest zły, przepraszam za zajmowanie czasu w tym wątku, ale celem pomocy w wyborze odpowiedniego szkła przez kolegę Eldreda zdjęcie wykonane tego samego dnia, nieco później:

Nawet chyba za bardzo nie poprawiane.

a_czacha napisał/a:
A obiektyw nie jest zły, przepraszam za zajmowanie czasu w tym wątku, ale celem pomocy w wyborze odpowiedniego szkła przez kolegę Eldreda
Każda wypowiedź na temat jest ważna, i myślę że nie tylko dla mnie, może się przydać i innym.

Skocz do: