FotoPepe  Dołączył: 13 Kwi 2008
256mb napisał/a:
Chciałem zapisać się na taki kurs. Różaniec miałem wykuty na pamięć. Niestety na pytanie księdza o wyznanie nieopatrznie odpowiedziałem New Age. Oczywiście nie dostałem się.

No nie mówcie ino że o różaniec i inen modlitwy mam być pytany :shock:

256mb  Dołączył: 26 Maj 2008
Katechizm trzeba znać na wyrywki, modlitwę różańcową i umieć wymienić wszystkich świętych i błogosławionych Kościoła Katolickiego. To podstawa.

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
256mb napisał/a:
Katechizm trzeba znać na wyrywki, modlitwę różańcową i umieć wymienić wszystkich świętych i błogosławionych Kościoła Katolickiego. To podstawa.

nie strasz :mrgreen: 20 lat w kościele a pewno wszystkich apostołów bym nie wymienił :oops: a w poniedziałek w czytaniu było :mrgreen:

No to coś mi się zdaje że nie ma po co jechać :shock:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
256mb, sobie z was jaja robi, a łykacie to jak młode pelikany 8-)

opiszon napisał/a:

No kurde @256mb - uwazaj :evilsmile: - bo przerobimy na kotlety jak spotkam :-B

kwantus  Dołączył: 08 Lip 2008
opiszon napisał/a:

ale za to na zakończenie kursu jest msza i dopiero po mszy wręczanie legitymacji

kwantus napisał/a:
za to na zakończenie kursu jest msza
test praktyczny? :-o :mrgreen: :evilsmile:

pyciar napisał/a:
test praktyczny?
no a jak ;-) -> z zachowania w kościele :evilsmile:

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
pyciar napisał/a:
test praktyczny?

Trzeba miec aparaty?

Minox wystarczy?

A moze byc bez filmu?

:mrgreen: dla wszystkich którzy ukończyli: :-B pod warunkiem że podeślą jakieś wskazówki jak fotografować w kościele

mygosia napisał/a:
Trzeba miec aparaty?

Minox wystarczy?

A moze byc bez filmu?

wystarczy komórka z "opcją robienia zdjęć" :evilsmile: :mrgreen:

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
pyciar napisał/a:
dla wszystkich którzy ukończyli: :-B

Dziękuję 8-) :-B

pyciar napisał/a:
pod warunkiem że podeślą jakieś wskazówki jak fotografować w kościele

Po pierwsze: nie przeszkadzać
Po drugie: patrz punkt pierwszy 8-)

oglądałem dziś niezłe kino: byłem na mszy i procesji na Prędówce w Kościelisku (polecam - cuuuuuuuuuuudowne widoki) i w trakcie biegało mase ludzi z aparatami a wsród nich kilku profi z 5d 3d, d200 d300 d2h - tyle dopatrzyłem :mrgreen: o szklarni nie wspomnę :mrgreen: obładowani jak juczne konie biegali tam i z powrotem, żeby tylko ten drugi nie zajął lepszego miejsca... Chwilami serie migawek zagłuszały księda (ale znosił to z godnością ;-) nie chciał w taką uroczystość urządzać szopki) Dodać do tego setkę albo dwie z komórkami, kompaktami i amatorskimi lustrzankami to istna komedia... zaczynam rozumieć po co takie kursy.

[ Dodano: 2009-06-11, 16:26 ]
http://www.tygodnikpodhal...aac5b87ebd00079 - relacja :-) żadnych cudów ale fotki ładne...

Ja dziś na procesji widziałem jak ludzie ręce wznoszą, myślę sobie cześć oddają,
ale tak myślę to chyba nie te wyznanie.
Podchodzę bliżej a tu ludzkie ręce w górze ... z kompaktami głównie :D
Co prawda migawek na dworze zbytnio nie było słychać, ale widok cudny :mrgreen:

wieja  Dołączył: 10 Wrz 2007
Ja osobiście na kursie się nic nowego (w temacie fotgrafowania w kościele/podczas liturgii) nie dowiedziałem - masa info niezwiązanych z fotografowaniem. Niby jest mowa kiedy niewolno, że na prezbiterium niewolno że za ołtaż niewolno - tylko w praktyce bywa różnie z tym prezbiterium. Na pewno trzeba się zachowywać możliwie najdyskretniej zwłaszcza w pierwszej połowie mszy - szerokie plany, chór, goście. Z sakramentu trzeba zrobić po prostu foty - byle księdza albo młodych nie wywrócić :D
Trzeba zwracać uwagę na księdza - jak się zaczyna denerwować lepiej trochę się uspokoić - kilka lat temu byłem świadkiem jak ksiądz zrugał z ambony kamerzystę bo trzaskał foty (chyba z lampą) podczas czytania :)
I sprawa IMHO kluczowa - ubiór roboczy zwany ferszalunkiem czyli gajer - w miniony piątek zapomniałem gajera i w sobotę kumpel mi go wiózł 80km :(

emdek  Dołączył: 28 Sty 2007
To ja widze ze na kursie mocna ekipa pentaxowa byla.. az zal ze robilem wczesniej (ale tez w Krakowie) :)

Nikogo nie znalem, i nie poznalem :-(
Wszyscy aparaty mieli pochowane :mrgreen:
Brak klubowych oznak było :idea:

a trzeba było smycze klubowe poubierać :mrgreen: jedno spojrzenie i wszystko jasne :mrgreen: bede sobie musiał taką kupić ;-)

wieja  Dołączył: 10 Wrz 2007
pyciar, koszulki czerwone - rozglądałem się bom liczył że ktoś się "Pokarze"

Skocz do: