kwarc  Dołączył: 25 Kwi 2006
pryzmat w lx
Mam pytanie o regulację pryzmatu w LXie-czy niewłasciwe wyregulowanie może ,,zakłamywać'' ostrzenie? mam matówkę bez klina więc ostrzę ,,na oko''i szczególnie dotyczy to standardowej 50tki ostrzę na punkt pierwszego planu a ostrość kilka centymatrów z tyłu wychodzi na filmie:-( z tym ze czasem trafia:-?dla odmiany w szerkim szkle np 24mm w wizjerze lekka nieostrość na nieskończoności ale na filmie ok...???a może to nie pryzmat :-?
z MXem problemów nie było...hymm

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
kwarc, w pryzmacie chyba nie da sie za bardzo nic wyregulowac. Sprawdz czy masz dobrze osadzona matowke.

EDIT:
Poza tym przeciez mozna ostrzyc bez pryzmatu. To nie pryzmat. Bardziej szukalbym przyczyny w ukladzie matowka-lustro.

a taka mała srubka pomiędzy +1 a +3 (pryzm. model FA-1W) człowiek w stodole twierdził że trzeba lekko podregulować i bedzie cacy :-/ jak oglądałem na tydzień przed zakupem to obraz był totalnie zamglony-zero ostrości...

kwarc, to jest korekcja dioptryczna. FA-1W to pryzmat o rozszerzonym zakresie od +1 do -3. Standardowy FA-1 mial tylko od 0 do -1.5.

a moze tu jest problem- nie jest wyregulowany pod moje oko ? :-/ hymm..

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Jeśli nie jest wyregulowana ta korekcja +1/-3, to wszystko na matówce będzie dla Ciebie mniej ostre.

mam nadzieję że to tylko kwestia regulacji a nie problem matówka -lustro
jutro spróbuję pokręcić delikatnie srubką
dzięki, pozdrawiam

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Nawet jeżeli się reguluje dioptrie w wizjerze, to nie powinno to mieć wpływu na odległość ostrzenia.

kwarc, jak poprzednicy. Korekcja dioptryczna nie ma wplywu na BF/FF - jesli masz zle ustawiona, to najwyzej najmniej nieostry element bedzie po prostu w punkcie ostrosci - nie ma takiej mozliwosci, zeby korekcja ci falszowala punkt ostrosci. Poza tym, nawet jesli masz calkowicie zdrowe oczy, to ustawienie korekcji na minus nie powinno pogarszac obrazu, a nawet wprost przeciwnie.

Sprawdz czy masz dobrze osadzona matowke. W LX'e zmiana matowki to banal.

ok - jutro się pobawię ;-)

[ Dodano: 2009-07-23, 07:56 ]
Matówkę osadziłem ponownie
-film na test poszedł i hymm ; na szerokim 24 , 28 wszystko pięknie, od 50tki w górę czasem ostro czasem mniej :-/ magia(LXa)chyba ...

[ Dodano: 2013-09-05, 22:02 ]
powracam do tematu LXa z szafy ;-) - czy można wyregulować samodzielnie :-P układ matówka-lustro bo myślę że jednak tu jest problem / ustawiam dowolne szkło na nieskończoność a w kółku na matówce dowolna linia pionowa np rynna domu sąsiada :-/ nie schodzi się że tak powiem/
pozdrawiam

Skocz do: