crash85  Dołączył: 06 Gru 2008
[K200D] GRIP D- BG3 do Pentax K200D PROBLEM
Witam, zakupiłem oryginalny Grip do K200d i jak mam go podłączeonego do body to dziwnie sie zachowuje ... podczas przegladania zdjec wyłącza sie podglad, nie zawsze dziala klawicz FN , tak jakby zaskakiwal po jakims czasie , baterie mam ciagla wsadzone do body bo grip glownie kupilem dla poprawienia uchwytu. Zauwazylem na gripie ze jeden ze stykow jest krotszy, zaznaczylem go na zdjeciu. Proslilbym uzytkownikow ktorzy maja taki grip o sprawdzenie czy tez tak macie bo jezeli nie to bede reklamowal grip.

Dzieki i pozdro

Pioter  Dołączył: 18 Cze 2007
Witam
Pewnie podczas przeglądania przypadkowo wciskasz ręką spust migawki znajdujący się na gripie.
Pozdrawiam
Piotr

makak  Dołączył: 31 Sie 2008
U mnie wskazany przez Ciebie pin również jest krótszy od pozostałych.
Też wydaje mi się, że możesz przypadkowo wciskać drugi spust na gripie, często mi się to zdarza i mam wtedy takie same objawy (wyłączenie wyświetlacza, wyjście z podglądu, niemożność wywołania menu Fn).

qrcze raczej nie bo jak poruszam gripem to sa odczuwalne luzy i np. jak nim poruszam to problem ustaje, chociaz musze zwrocic uwage na to czy faktycznie nie dotykam spustu

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Co do krótszego pinu, to bardzo często w różnych tego typu podłączeniach jeden jest krótszy. Chodzi o to, żeby jeden (prawdopodobnie od zasilania) podłączał się minimalnie później.

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
crash85 napisał/a:
qrcze raczej nie bo jak poruszam gripem to sa odczuwalne luzy

to normalne, kwestia spasowania. Mój też lata.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
takseo napisał/a:
to normalne, kwestia spasowania. Mój też lata.

Potwierdzam - w moim zestawie jest identycznie. crash85, zwracaj uwagę,by włącznik zdublowanego spustu na gripie nie był włączony. Reszta,jak wyżej koledzy napisali.

asay  Dołączył: 26 Mar 2009
W moim gripie ten pin też jest krótszy; co do spustu to też na początku miałem z nim problemy - moim zdaniem jest bardziej czuły niż ten w body i łatwiej przypadkowo go włączyć

dziekuje koledzy za wskazowki, zaczne uwazac na spust i dam znac po nastepnym foceniu

asay  Dołączył: 26 Mar 2009
spróbuj następnym razem założyć gripa i wyłączyć w nim spust - zobacz czy problem będzie dalej występował

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Spust migawki w tym gripie to dość kiepskie rozwiązanie. Bardzo łatwo go wcisnąć dłonią przy korzystaniu ze spustu w korpusie i zablokować wszystkie funkcje, dlatego staram się wyłączać grip gdy nie korzystam z jego spustu, ale niestety jest to kłopotliwe.

pannonia  Dołączył: 20 Lis 2008
  Trzeba się nauczyć
janek_wu napisał/a:
Spust migawki w tym gripie to dość kiepskie rozwiązanie. Bardzo łatwo go wcisnąć dłonią przy korzystaniu ze spustu w korpusie i zablokować wszystkie funkcje, dlatego staram się wyłączać grip gdy nie korzystam z jego spustu, ale niestety jest to kłopotliwe.

Rozwiązanie dobre, bo dobrze się fotorafuje w pionie dzięki spustowi w gripie.
Trzeba się przyzwyczaić i wyłaczać go gdy nie jest potrzebny. :-)

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Nie chodzi o spust jako taki, tylko o to że jest fatalnie zaprojektowany, chyba nikt nie testował prototypu. Nie powinno być tak, żeby trzeba było wyłączać grip jak nie korzysta się z jego spustu.

Skocz do: