dziemek  Dołączył: 29 Gru 2008
różnice w kolorystyce zdjęcia zależnie od programu
witam, przygodę z forum zaczynam od problemów...
sytuacja wygląda tak: mam zdjęcie wywołane z rawa, na potrzeby umieszczenia w internecie zapisuję je jako jpg i tutaj pojawia się problem- to samo foto otworzone w acdsee/operze ma inne(bledsze) kolory niż w ps/podglądzie windowsowskim. spotkał się już ktoś z taką dziwną przypadłością, istnieje jakiś sposób, aby to wyeliminować?

tutaj printscreeny obrazujące te różnice kolorystyczne:

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Kiedyś tak miałem, że zdjęcia inaczej wyglądały w programach inaczej w windowsie. Rozwiązaniem problemu było ustawienie wszędzie sRGB we właściwościach zaawansowanych ekranu tam gdzie jest zarządzanie kolorami. Z resztą ktoś na forum mi pomógł z tym.

Jeśli to występuje tylko w acdsee to mam tak samo, przed chwilą dosłownie zauważyłem, że zdjęcie otwarte w acdsee ma inne odcienie niż to samo zdjęcie otwarte w podglądzie czy lightroomie. Ponadto jak zapiszę zdjęcie przez acdsee to zyskuje ono globalnie kolory które tam widziałem. Dziwactwo programu chyba ;-)

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Zapisałeś zdjęcie w Adobe RGB. Opera nie ma zarzadzania kolorem, a w ACDSee prawdopodobnie go nie włączyłeś, albo używasz starej/okrojonej wersji. Używaj przeglądarek z pełnym CMS, to raz, a dwa, na użytek zewnętrzny konwertuj do sRGB.

jaad75, gdzie w acdsee jest zarządzanie kolorem? Szukam i znaleźć nie mogę.. Używam tego pentax edyszyn ;-)

dziemek  Dołączył: 29 Gru 2008
jaad75, dzięki, o to chodziło. teraz w każdej przeglądarce zdjęcie wygląda tak samo, a temat do zamknięcia ;-)

matth napisał/a:
jaad75, gdzie w acdsee jest zarządzanie kolorem? Szukam i znaleźć nie mogę.. Używam tego pentax edyszyn ;-)

Nie podam Ci z pamięci, bo od dawna nie używałem, ale połowiczne zarządzanie pojawiło się już bodajże w wersji 5, a pełne (z uwzględnieniem profilu monitora) jest z całą pewnością w wersji Pro. Nie wiem na bazie której wersji powstała wersja Pentaksa, ale przypuszczam, że czytanie profilu zdjęcia i tłumaczenie go na domyślne sRGB monitora da się w niej włączyć.

jaad75, też nie wiem na jakiej wersji jest pentax edyszyn.. Ale przekopałem opcje i nigdzie nic o profilu kolorystycznym nie ma. Poustawiałem systemowo wszędzie jeden profil w zarządzaniu kolorem, ale nic to nie dało. Może po resecie się zmieni. Kiedyś powalczę ;-)

matth, właśnie instaluję, jest oparta na ver.6, więc częściowe zarządzanie kolorem powinno działać. Jak zainstaluję, to napiszę... :-)

jaad75, będę wdzięczny :-)

Wyglada na to, że masz rację - wycięli jakiekolwiek zarządzanie kolorem, co oznacza, że ten program niestety nie nadaje się do niczego. Lepiej używać w takim wypadku nawet połowicznie zarządzanych programów, jak choćby darmowy Faststone Viewer, czy Irfan View. Niestety, w pełni zarządzane programy nie są tak dobre jak choćby wspomniany Faststone... Najbliższy funkcjonalnością jest chyba ExifPro, choć również ma kilka mankamentów (niepotrzebne przeładowania przy powiększeniu, czy choćby niezarządzaną lupę, miniatury w widoku full screen, czy też tryb edycji)... ExifPro ma chyba najlepiej dopracowaną konwersję do profilu monitora - zdjęcia wyglądają w cieniach praktycznie identycznie jak w PS, czego nie można powiedzieć o innych w pełni zarządzanych programach, typu ACDSee Pro, czy Fast Picture Viewer...

jaad75, dolina trochę.. Na xp tego nie miałem i kolory się zgadzały, a vista nie dała rady podjąć współpracy jak widzę.. Trzeba będzie do irfana wrócić ;-) Dzięki za pomoc.

Fakt, Vista ma pogrzane zarządzanie kolorem. Zwłaszcza systemowa przeglądarka jest dziwna - nie mam pojęcia skąd bierze profil, a do tego np. slideshow jest w ogóle niezarządzany... W każdym razie polecam zaopatrzyć się we wspomniane wyżej programy - ułatwiają wiele, chociaż oczywiście podstawą wszystkiego jest właściwie oprofilowany monitor...

pikolo  Dołączył: 06 Gru 2006
nie wiem gdzie wrzucić myśl która ostanio mnie naszła , więc tutaj zapytam ( podzielę się nią ) . Ciekawe że jak do tej pory jeszcze żaden producent aparatów nie wprowadził na przykład punktowego pomiaru balansu bieli , wydaje mi się że mogłoby to znacznie poprawić lepsze odwzorowanie na przykład koloru skóry .

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
pikolo napisał/a:
Ciekawe że jak do tej pory jeszcze żaden producent aparatów nie wprowadził na przykład punktowego pomiaru balansu bieli

Poczytaj dokładnie instrukcję obsługi.

pikolo, Twój aparat jak najbardziej ma punktowy pomiar WB, no może nie dokładnie punktowy, ale kwadracik jest dość mały.

jeżeli jest mały to napewno centralny , mniej więcej ma rozmiary punktowego centralnego pomiaru AF ? ( kuchnia wszystkie instrukcje zawsze gubię :-/ )

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
jaad75 napisał/a:
Fakt, Vista ma pogrzane zarządzanie kolorem. Zwłaszcza systemowa przeglądarka jest dziwna - nie mam pojęcia skąd bierze profil, a do tego np. slideshow jest w ogóle niezarządzany... W każdym razie polecam zaopatrzyć się we wspomniane wyżej programy - ułatwiają wiele, chociaż oczywiście podstawą wszystkiego jest właściwie oprofilowany monitor...
W Vista właśnie wszystko bezproblemowo działa ... a wszystkie profile masz w zarządzaniu kolorem (i win przeglądarka domyślnie bierze pewnie profil monitora taki jaki jest po prostu ustawiony w systemie)

ps. ale slideshow faktycznie sux

pikolo, nie prawda, nie jest w żaden sposób połączony z AF'em. Sam kierujesz ramkę na to wg czego chcesz ustawić balans.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
pikolo napisał/a:
kuchnia wszystkie instrukcje zawsze gubię

Tą w pdfie na płytce i w necie również ;-)

mam na myśli rozmiar pomiaru balansu bieli , z autofokusa korzystam w trybie wyboru "SEL" , wiem że AF AE i WB pracują niezależenie . Nic , poszukam tej instrukcji :D

Skocz do: