meehaw  Dołączył: 21 Paź 2007
[obiektyw] FA 50/f1.4 - delikatne stukanie
Witam,

Właśnie przyleciał do mnie zza wielkiej wody FA 50/1.4. Podpiąłem pod body... przy potrząsaniu puszką słychać takie delikatne stuknięcia (na 100% w obiektywie, bo sama puszka jest ok).

Pierwsze wrażenie jest takie jakby któryś z listków przysłony był poluzowany... ale niestety nie widać tego.

po odpięciu od body dźwięk staje się głuchy, zapewne ze względu na to, że palce trzymające obiektyw go tłumią.

Spotkał się może ktoś z was z takim zachowaniem obiektywu FA?

Pozdr,
Michal

jiro  Dołączył: 15 Lis 2008
wg mnie jest to pierscien ktory kryje sie pod "dupka" obiektywu... one czesto tak stukaja(przynajmniej w wersjach M i A, bo z FA mialem malo do czynienia)

weiss77  Dołączył: 18 Paź 2008
Jesteś pewien, że to szkło? Może matryca jednak?

weiss77 napisał/a:
Jesteś pewien, że to szkło? Może matryca jednak?

Na pewno szkło, body (zarówno samo jak i z Tamronem 17-50) nie stuka.

jiro, stukanie jest 'fabryczne' czy wynikające z eksploatacji szkła?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
O ile dobrze pamiętam, to mój FA50/1.4 też "stukał". Te stuki były takie głuche, podobnego kalibru jak stukanie mechanizmu SR w K10D podczas potrząsania puszką.

Na pewno nie przypominały latającej w środku śrubki, albo listka przysłony. Inny kaliber.

jiro  Dołączył: 15 Lis 2008
hmmm, w moim odczuciu bardziej wynikaloby to z eksploatacji... ale ja nie mowie ze to koniecznie musi byc ten pierscien, takie moje przypuszczenie bo czesto u mnie to wystepuje... i sam nie wiem co zrobic zeby ten pierscien przestal latac, bo wszystko jest dobrze dokrecone.

azkal  Dołączył: 13 Lut 2008
Jeśli masz na myśli dźwięk jakby lekka blaszka się przesuwała (jakiś wewnętrzny drobny element?) i sobie cicho stuka przy gwałtownej zmianie pozycji, to mam tak samo, a obiektyw działa doskonale. Nie przejmowałbym się tym.

denvi  Dołączył: 09 Lis 2008
meehaw, grzechotałem trochę swoją 50-ką (nie mam na myśli teściowej ;-) ) i faktycznie coś brzęczy... widocznie ten typ tak ma.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Miałem coś takiego jak opisuje Jarek Dabrowski. Problemem okazał się poluzowany tylny moduł soczewek. Dokręciłem go palcami i jest OK.

azkal, tak dokładnie taki dźwięk. Bardziej intensywny jest przy ruchach w przód i tył wzdłuż osi obiektywu.

Uspokoiliście mnie, już myślałem, że po praz kolejny mam pecha z Pentaxem :)

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Mój 50/1.4 miał podobna przypadłość (stukanie a do tego delikatny luz wyczuwalny na ruchomym członie). Nie zwracałem uwagi do momentu aż pomiedzy soczewkami pojawiły się paprochy. Oddałem do serwisu na czyszczenie, a tam dowiedziałem się że "odkleiły sie prowadnice" odpowiedzialne za przesuw obiektywu przy ostrzeniu. Z tegoż powodu był luz i obiektyw stukał (paprochy zaś to był skruszony klej). Facet w serwisie (!OK Serwis w Gda) powiedział mi, ze mam fuksa że zdążyłem z tym do serwisu dotrzeć ponieważ dłuższe trwanie takiego stanu rzeczy mogłoby doprowadzić do uszkodzenia mechanizmów obiektywu (prowadnic, zębatek). Tak więc nie chciałbym być złym prorokiem, ale sugerowałbym skonsultować się z kimś fachowym (tzn dac mu szkiełko to "obadania").

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
rezerwuję!

[ Dodano: 2009-06-19, 13:51 ]
aaa to nie ten dział :-x ;-)

w mojej M-ce też coś lata i to na pewno coś w dupce. nie wiem co ale na pewno nie listki i nie ma sie czym przejmować.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
negocjatorek napisał/a:
rezerwuję!

[ Dodano: 2009-06-19, 13:51 ]
aaa to nie ten dział
Pojechałeś z tematem :mrgreen:

negocjatorek napisał/a:
rezerwuję!

Ostro! :)

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Tak to jest jak się otwiera kilkanaście zakładek na raz :mrgreen: