M.W  Dołączył: 20 Sie 2008
FUJI SENSIA 100
Ma ktoś może doświadczenie z tym diapozytywem ?

kilka sampli z intenetu:

Jak naświetlać taki slajd na słonecznej plaży, czy ustawiać czulość na 100, 64 czy może 50 :?: .

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Slajdy to się prędzej niedoświetla niż prześwietla. W takich warunkach jednak dotąd na slajdzie nie fotografowałem.

Sensia to amatorski slajd, więc nie należy spodziewać się cudów po filmie.

Co chcesz fotografować na morzem? Widoczki, ludzi, portrety, gołe torsy?

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Ale pierwszy sampelek wbił mnie w krzesło, fajowe! :-D

matth napisał/a:
Ale pierwszy sampelek wbił mnie w krzesło, fajowe! :-D

Tapeta windows :mrgreen:

jorge.martinez, lepiej :-D

Generalnie Sensia nie jest droga, to warto porobić eksperymenty. Ponaświetlać różnie, porobić zapiski, pobawić się filtrami (połówkowym i polaryzacyjnym) i wyciągnąć wnioski.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Parę dni temu udało mi się skończyć rolkę Sensii 200 którą męczyłem od... hoho, nie pamiętam. W każdym razie 2 rentgeny lotniskowe przeszła bez problemu.

Stachu, ładnie, poprawiałeś coś w programie graficznym?

Stachu, 1. dobre zdjęcie. A 2, ładne kolory z tej sensii. W rossmanie wołane?

Pytam, bo w sumie to jakie kolory daje slajd to chyba na ścianie dopiero można zobaczyć. Ja się do skanowania moich slajdów szczególnie nie przykładam. Biorę co daje skaner z automatu. Ewentualnie podbijam lekko kontrast.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Eeeee.... chyba jakaś rolkę czy dwie sensji 100 mam do zeskanowania akurat. Ale rozumiecie - sesja, te sprawy - czasu nie ma żeby się tym zająć :-/

Dzięki :-D . Podciągnąłem kontrast tylko. Jak tak porównuję bezpośrednio, to w rzeczywistości jest trochę cieplejsza tonacja. Wołane w Rossmanie.

M.W  Dołączył: 20 Sie 2008
Zgadłeś jorge.martinez, widoczki, ludzi, portrety, a zwłaszcza gołe torsy :lol:

znalazłem mały opis sensi 100:

"Fujichrome Sensia 100 daje piękne, nasycone kolory, materiał ten jest więc idealny do zastosowań tam, gdzie kolory takie występują. Wspaniale wychodzi na nim zieleń roślin, niebieskie niebo czy czerwone kwiaty, a obraz ch*** wysoka neutralność. Sensia 100 odwzorowuje ogromną ilość odcieni, w tym również delikatnych, pastelowych. Wspaniałe kolory otrzymuje się zarówno w pełnym słońcu, jak i w dni pochmurne. Emulsja stosunkowo dobrze toleruje odbiegające od optymalnych warunki ekspozycji i temperaturę barwową oświetlenia. Sensia 100 to bardzo uniwersalny diapozytyw, szczególnie dobrze sprawdzi się przy zdjęciach krajobrazowych, barwnych roślin i zwierząt, sportu czy architektury."
http://www.foto.com.pl/stare/teksty/filmy11.html

Fotopolis 2003-3-21:

"Dzięki użyciu opatentowanej przez Fujifilm technologii Multi-Structured Sigma Crystal nowa Sensia ma mieć jeszcze mniejsze ziarno niż jej poprzedniczka. Technologia Multi-Color-Correction Layer sprawia, że nowa emulsja powinna wiernie oddawać kolory. Producent zapewnia, że New Sensia 100 świetnie się zachowuje przy różnych rodzajach światła, przy jednoczesnym wiernym oddaniu koloru skóry i miękkich przejściach tonalnych w całym zakresie czułości. W U.S.A. New Sensia 100 zacznie zastępować swoją poprzedniczkę w 3 kwartale tego roku"

Zdjęcia będę raczej robił przy silnym słońcu, pięknym niebieskim, bezchmurnym niebie. Piasek w takich warunkach niesamowicie odbija światło, bez okularów twarz jest cała pomarszczona i pokrzywiona :lol: 8-)

matth ten pierwszy sampelek chyba mocno podkręcony w programie graficznym ?, tamte są chyba bardziej wiarygodne ?.

Martin Parr robił ciekawe zdjęcia na plaży, z tym że on doświetlał lampą pierście ...., klimat tych zdjęć jest niesamowity.

Ogólnie materiał mi się podoba. W słońcu są ładne kolory. Gorzej w cieniu i przy sztucznym oświetleniu. Dobrze sobie radzi też z fleszem.

Jeszcze kilka przykładów:

Trzy ostatnie na blogu też są z tego filmu.

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Lubię ten film właśnie za tą pastelowość i łagodność. Znosi też całkiem nieźle przypadkową podwójną ekspozycję :-P

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
A co mi tam. Zeskanowałem cośtam:

Jeśli chodzi o Sensię, to jestem szczególnie zadowolony z jedne klatki

Jedna klatka, na 9 filmów, to IMHO niezły wynik ;-)

kefa  Dołączył: 13 Mar 2008
jorge.martinez, W sensie kolorów jesteś zadowolony. Może zamiast robić skany z automatu warto trochę się pobawić w dopracowanie?

kefa, nie tu mi chodziło o pewną wypukłość, której negatyw nie daje. Ale być może tego na tym skanie nie widać aż tak bardzo. To akurat skan z labu.

Bo jeśli chodzi o kolory, to sensia widzi mi się taka zimna jakaś.

jorge.martinez, widać widać.. coś takiego mogłoby u mnie na ścianie wisieć w słusznym formacie :-) No i jak lubię zimno ;-)

Skocz do: