mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Zielony nalot - dichroic fog
Pacjent: Fomapan 400

Okolicznosci - wolanie w xtolu 1:1.

Objawy - zielony [ciemnotrawiasty] nalot - tak! nalot, nie zafarb... Na koncowce filmy lekko poddaje sie podczas pocierania opuszkiem palca - pod nim jest wszystko ok.
Na koncowych klatkach uklada sie glownie posrodku [wzdluz]. Dalej nie wiem nie odwijam na razie.

Moczy sie juz 10 minut w utrwalaczu [przedwczoraj rozrabiany].

Co zrobic? Plukac?

Czy olac? Czy moze "zjadac" klisze?

Co moze byc przyczyna?

[ Dodano: 2009-06-18, 22:37 ]
Nalot nie jest zgnilozielony... nie jest tez wscieklozielony, ma kolor dojrzalej trawy...

[ Dodano: 2009-06-18, 22:40 ]
Aha... dziwne jest, bo na koncowce sa slady odciskow palcow... Jest nalot, a tam gdzie chwytalam, aby zerwac film - nie ma. Czyli jakby przyczyna byla juz wczesniej.

Dziwne.

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Czy to jest 120? Czy mały obrazek? Pierwszy raz słyszę, chociaż na Fomie robię od 10 lat. Jeśli 120, to mogą być resztki warstwy przeciwodblaskowej, ale to tylko przypuszczenia. Co prawda X-tol nabierał mi dziwnego szarawego odcienia, ale w Polypanie, i raczej nie osadzało się to na powierzchni filmu. zcy wywoływacz był nowy, czy już używany? Może to coś z poprzedniego filmu?

Nalot jest po tej stronie co emulsja.

[ Dodano: 2009-06-18, 22:46 ]
Maly obrazek.

Xtola rozdrabnialam dzisiaj. Przedwczoraj rozrabialam tak samo i bylo ok [ale to byl Neopan 400].

Szar odcien kliszy jest - raczej dosc ciemny [ale wczesniej tez tak bylo].

Hmmm... A moze to od przechowywania filmu po naswiatlaniu? Moze parodniowe jezdzenie w aucie mu zaszkodzilo? Paredziesiat stopni celsujesza?

A wywoływacz przy wylewaniu miał jakiś dziwny kolor?

A moze to glony?
Albo plesn?

[ Dodano: 2009-06-18, 22:49 ]
technik219 napisał/a:
A wywoływacz przy wylewaniu miał jakiś dziwny kolor?

Nie...

Cuda na kiju - nigdy się z tym nie spotkałem. Może to barwnik sensybilizacyjny z emulsji, który "wyszedł" na wierzch. Po utrwaleniu, jeśli masz coś takiego, można by spróbować dodatkowej kąpieli w roztworze siarczynu sodowego (po wypłukaniu), i ponowne płukanie. Na prawdę, nie mam pomysłu......

Oki - na razie pluczę.

obaczymy co bedzie po rozwinieciu :)

Po wyplukaniu i wyciagnieciu okazalo sie, ze nalot jest przez caly film... Na pewnych odcinkach zajmuje cala szerokosc i jest dosc silny. Jednak dosc mocno wchodzi w oliwke...

Bylam po kapieli i mialam zmiekczona skora palcow, wiec nie namyslalajac sie bardzo kilka razy przetarlam takimi mieciutkimi paluchami po filmie... Nalot zszedl w wiekszosci, a woda spod paluchow splywala mi zielona. Na koniec splukalam woda z koreksu ze zmiekczaczem...

Obaczymy.

Jesli ktos mial rybki kiedys - nalot wygladal identycznie jak pewien rodzaj glonow - taki kolor, taka jednolita warstwa, tylko ciensza i latwiej schodzaca. No i bez struktury... I identycznie zlazila jak glony z szyb.
mwie, abyscie sobie mogli wyobrazic - moze to w czyms pomoze ;-)

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
No cóż.. jedno co przychodzi mi do głowy to, że fotografowanie pleśniakiem nabrało właśnie zupełnie nowego wymiaru ;-)

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
mygosia napisał/a:
Po wyplukaniu i wyciagnieciu okazalo sie, ze nalot jest przez caly film...

Dziwne. Bardzo dziwne. Myslalem o dichroic fog, ale ta jest opalizująco-szaro-brązowa; tez schodzi dosyc latwo o ile pamietam...

Zobacze resztki jutro w swietle dziennym.

Ciesze sie, ze zeszlo bez emulsji.

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
Pewnie tną koszty, bo kryzys i teraz negatywy robią z trawy.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ja tak kiedyś miałem, ale to chyba dlatego, że wcześniej podgrzewałem szczawiową w koreksie.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
mygosia, a skąd woda? Bo jednak wodę obstawiam.

mishieck  Dołączył: 16 Paź 2008
Ja mam (chyba) coś podobnego z fomapanem. Przed wołaniem zawsze zalewam koreks wodę na chwilę - o ile z zalanego iflorda wylewana woda jest przezroczysta, to z fomy zawsze wypływa takie zielone coś...

Yeti  Dołączył: 04 Lip 2007
Napisz jak wyglądało przerywanie wywoływania, co stosowałaś?
Podobne efekty miałem kiedyś (właśnie z xtolem, dlatego go nie lubię), a bezpośrednio odpowiadał za to ocet 10% do przerywacza (czyściutki i klarowny), po zmianie na taki sam ale innej firmy problemu nie było. "Naukowego" wytłumaczenia także. Chyba zachodziła jakaś reakcja pomiędzy bliżej nieznanymi zanieczyszczeniami octu a utrwalaczem.

bEEf, z rzeki.

Moze... w sumie rzeczywiscie zawsze uzywalam demi, ale jako ze bodajze Dzerry i alkos [??? - albo ktorys z nich?] powiedzieli, ze uzywaja kranowy, to na Neopana I Fome tez uzylam. Ten drugi byl error.

W swietle dziennym wyglada na
alkos napisał/a:
dichroic fog
! Ze swiatlem opalizuje, pod swiatlo zielone...

Yeti, przerywacz szedl "Citro cos tam" [ma zmienic kolor jak sie zuzyje - na razie jest zolty].

A czy kilka krysztalkow utrwalacza na denku koreksu moglo miec wplyw na to?

Woda w Bystrej jest b. miekka - z ujecie gorskiego.

mygosia napisał/a:
A czy kilka krysztalkow utrwalacza na denku koreksu moglo miec wplyw na to?

Skad ten utrwalacz? Przy wolaniu ?!?

[sołys powiedział: o matko!]

:oops:

Bo tak....

Dzien wczesniej... wywolalam film. I w czasie utrwalania juz sobie otworzylam koreks i plukalam przy otwartym [ta komora na gorze byla zamknieta, przykryta kolorowym wieczkiem - i jej juz nie dotykalam]. Potem wzielam wszystko do pracy [tylko tam mam ciemno] - i zaladowalam ta nieszczesna Fome...

Po przyjechaniu do domu, otworzylam pokrywke [ta kolorowa] w celu wlania wywolywacza - i zobaczylam, ze tam w tej malej "komorze" sa zaschniete krople z utrwalaczem na brzegach...

No i wlalam wywolywacz i machalam - i wszystko jak zawsze.

Ale tego naprawde nie bylo duzo :oops:

Masz szczescie ze w ogole sie wywolalo i odpowiedz na pytanie o dichroic fog.

Idz i nie grzesz wiecej. :evilsmile:

(mam podstawowa zasade: wszystko plucze po kazdym uzyciu. nawet po wodzie, zeby nie zapomniec.)

Skocz do: