jiro  Dołączył: 15 Lis 2008
d-76... i film moge wywalic...
Witam,

zakupiony dwa tygodnie temu, do tej pory mialem jeszcze rozrobiona chemie, ale sie skonczyla... no to sobie rozrobilem d-76, ale na starcie problem - nie chce sie rozpuscic(woda demi o temp. 53 stopni). zostalo sporo proszku ktory sie nie rozpuscil... z tej rozpaczy przelalem calosc przez gaze(kilka raz bo raz nie pomogl) i jakos to wygladalo. film(foma400) juz na koreks byl nakrecony wiec pozostalo wolanie. temp. wywolywacz 21 stopni, wolalem 11,5 minuty. rozcienczylem go do 1+1. pozniej standard, przerywacz, utrwalacz i plukanie... wyciagam film i co? pusto(nawet cyferek nie ma)... mozliwe ze utrwalacz byl zbyt zimny bo ta czynnosc pozostawilem bratu a on temp. nie sprawdzil... no ale pozniej walnalem utrwalanie jeszcze raz bo myslalem ze pomoze i nic... co moglo sie stac? tak mi szkoda tych zdjec.... w czym tkwi problem? boje sie juz tego d-76(w ogole jakos mi sie proszkow odechcialo)... chyba kupie jakis koncentrat(tylko jaki?). eh...

pozdr.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
A w ogóle naświetlony film był?

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
jiro, Rodinal :-) na lato do niskoczułych filmów jest świetny. Z d76 nie pomogę, nigdy nie robiłem..

tak, na pewno byl naswietlony... zreszta cyferki chociaz by wyszly... a tu nic. nie wiem czemu mi sie nie rozpuscil caly wywolywacz, sam juz nie wiem co moglo miec na to wplyw. :-/

matth w jakich rozcienczeniach robisz i skad bierzesz czasy do niego? :-) przy wyzszysz czulosciach i czasach jest kiepski, jesli tak to czym wtedy robisz?
http://fotonegatyw.com.pl...&psz=10082&pcz=
o ten chodzi? bo to jest by rollei, zreszt jest wiecej jego odmian dlatego pytam :-)

A przy tym rozpuszczaniu, to robiłeś to tak, jak na paczce było? Jak to rozpuszczałeś?

dokladnie tak jak na paczce... czesc wody(1,5L) w temp. 53 stopni(robilem D-76 z opakowania na 3,8L... z tym ze chcialem z tego zrobic 1,9L... zeby bylo latwiej przechowywac), wsypalem do niej proszek i mieszalem ok. godziny i nadal bylo proszek widac... no ale dolalem brakujaca wode do 1,9L i przepuscilem to przez gaze(konieczne bylo kilkukrotne przelanie)... no i tyle...

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
jiro napisał/a:
no to sobie rozrobilem d-76, ale na starcie problem - nie chce sie rozpuscic(woda demi o temp. 53 stopni). zostalo sporo proszku ktory sie nie rozpuscil...

Dziwne. Jak sporo tego proszku w porownaniu do zawartosci torebki?

Nie chce mi sie wierzyc ze nie wywolalo sie NIC bez klasycznej pomylki z utrwalaczem najpierw.

[ Dodano: 2009-06-20, 20:46 ]
Wrzuc moze kawalek filmu do wywolywacza i powiedz po jakim czasie sie zaczernia.

jiro, rodinal w 99% robię w 1:50 (ostatnio ryve podesłał mi sample fomy z 1:100 akutacyjnie - zacnie), a czasy z digitaltruth są wporzo. Do iso400 jest ok, wyższych ani forsowanych nie robiłem. Musze kiedyś xtola wypróbować, jak przyjdzie mi 75 do 645 to założę jakiegoś hp5 i poszperam za xtolem do niego, ciekawe jak wyjdzie :-) Ogólnie rodinal mogę polecić, różnie o nim mówią, ale większość moich filmów w nim maczałem, odbitki pod powiększalnikiem robiłem i igła. Wdziałem duże odbitki z hp5 z rodinala mojej znajomej fotograf i igła. A ona tak niedbale to woła, że aż mnie ciary przechodzą ;-)

w porownaniu do paczki to pewnie nie az tak bardzo duzo, ale jednak troche bylo(zbieral sie na wierzchu... nie opadal na dno)... jakiej pomylki z utrwalaczem?

jiro napisał/a:
jakiej pomylki z utrwalaczem?

No ze utrwalacz najpierw; dostajesz piekny, czysty film.

Wrzuc kawalek filmu przy swietle dziennym i podaj czas, ja zrobie to samo ze sprawdzonym D-76.

matth napisał/a:
jiro, rodinal w 99% robię w 1:50, a czasy z digitaltruth są wporzo. Do iso400 jest ok, wyższych ani forsowanych nie robiłem. Musze kiedyś xtola wypróbować, jak przyjdzie mi 75 do 645 to założę jakiegoś hp5 i poszperam za xtolem do niego, ciekawe jak wyjdzie :-) Ogólnie rodinal mogę polecić, różnie o nim mówią, ale większość moich filmów w nim maczałem, odbitki pod powiększalnikiem robiłem i igła. Wdziałem duże odbitki z hp5 z rodinala mojej znajomej fotograf i igła. A ona tak niedbale to woła, że aż mnie ciary przechodzą ;-)

masz jakis skan z tego rodinala? :-)
x-tola mialem do tej pory... byl naprawde ok, ale chcialem sprobowac d-76 i mnie odrzucil przez dzisiejsze doswiadczenie(chociaz mozliwe ze to nie jego wina).

jiro, że najpierw utrwalasz, a później wołasz ;-)

jiro napisał/a:
masz jakis skan z tego rodinala? :-)
jiro napisał/a:
x-tola mialem do tej pory...

http://pad.alkos.info/tests/grain/dev2.html

jiro, nie mam, ale może coś poskanuję jutro jak Cię interesuje. Muszę wpaść do ciemni do zielonej coś pobełtać :-)

alkos napisał/a:
jiro napisał/a:
jakiej pomylki z utrwalaczem?

No ze utrwalacz najpierw; dostajesz piekny, czysty film.

Wrzuc kawalek filmu przy swietle dziennym i podaj czas, ja zrobie to samo ze sprawdzonym D-76.

eh z tym utrwalaczem to nie wiem, bo tak jak mowilem powierzylem to bratu... no chyba ze pomylil... :-/ no i od tej pory sam juz bede wszystko robil...
nie mam teraz kawalka filmu, ale jutro jak bede w domu to zrobie i dam znac...
ten nierozpuszczony proszek moze miec jakis wplyw na wywolywanie(zastanawiam sie czy koncentrat nie jest przez to slabszy).... albo to ze przepuszczalem go przez gaze?
co robisz jesli Ci sie calosc nie rozpusci?

jiro napisał/a:
ten nierozpuszczony proszek moze miec jakis wplyw na wywolywanie(zastanawiam sie czy koncentrat nie jest przez to slabszy).... albo to ze przepuszczalem go przez gaze?

Raczej nie, nawet jakby sie pol proszku nie rozpuscilo, to mialbys po prostu sporo niedowolany obraz...

jiro napisał/a:
eh z tym utrwalaczem to nie wiem, bo tak jak mowilem powierzylem to bratu... no chyba ze pomylil...

:-P

matth napisał/a:
jiro, nie mam, ale może coś poskanuję jutro jak Cię interesuje. Muszę wpaść do ciemni do zielonej coś pobełtać :-)

jasne ze interesuje... mnie dzisiaj zniechecilo... ale jutro pewnie znowu bede sie bawil. przednia zabawa, a i skanowanie w ramkach mi nawet nie przeszkadza. :-D

jiro napisał/a:
boje sie juz tego d-76

Nie no, nie zniechęcaj się. I nie strasz ludzi :-P

alkos napisał/a:
jiro napisał/a:
eh z tym utrwalaczem to nie wiem, bo tak jak mowilem powierzylem to bratu... no chyba ze pomylil...

:-P

oj wiem... ;-)

PS. pytalem wyzej ale chyba nie doczytales bo edytowalem wiadomosc: co robisz jesli Ci sie calosc nie rozpusci?

KacperB  Dołączył: 19 Kwi 2009
dobry wieczór :) rozcienczając wywoływacz nie rozpuściło się wszystko przez to, że użyłeś za mało wody bo z doświadczenia wiem, że d76 nie da rady rozpuścić w 50% wody. Nie rozpuścił się siarczyn sodu przez co po przefiltrowaniu został na gazie, a proporcje składników wywoływacza się zmieniły i nie zadziałał.

Skocz do: