zugo  Dołączył: 20 Cze 2009
Suszenie papierów PE, plastikowych
Czy papiery robione na podłożu plastikowym można suszyć w suszarce? Nie rozpłyną mi się nie polepią itp. pod wpływem temperatury?
Z góry dziękuję za odpowiedź. :-)

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
zugo, nie można, przypalając się.. Powiesić na sznurku to same sobie wyschną :-)

bix  Dołączył: 22 Sty 2008
Ja kładę poprostu na dywanie. Naprawdę wystarcza, nie gniecie się itp. od wieszania na sznurku.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
zugo, nie wolno!!!
PE należy:
- utrwalić,
- wypłukać (nie za długo pod bieżącą wodą - 5-7minut)
- powiesić do suszenia (na spinacze) lub przykleić do szyby w pionie (ja używam lustra) niech obciekną, a potem odkleić (po jakichś 20 minutach) i postawić w pionie o coś opierając.

voila

zugo  Dołączył: 20 Cze 2009
Dzięki za wszystkie porady:)
Jeszcze pytanie uzupełniające. Czy to koniecznie musi być bieżąca woda czy może to być mieszana woda w dużej kuwecie (w końcu i tak jest to zwykła dyfuzja, a woda bierząca tylko przyśpiesza proces)? Ma ktoś jakieś inne doświadczenia może jest to tak jak z tym płukaniem stojącym ilforda?

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Papiery PE bardzo fajnie suszy się suszarką do włosów. Jest pewna różnica w powierzchniach papierów suszonych na wolnym powietrzu a papierów suszonych suszarką w strumieniu powietrza (nie za gorącego) - te od suszarki są jakby bardziej "wymuskane", bardziej błyszczące. Najpierw odciekają na sznurku, a potem dosuszam je w strumieniu suszarki do włosów.

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
Zależy jaką masz suszarkę. Jeżeli taką z płytą (nie pamiętam jak to się nazywa) to nie można, jeżeli z nadmuchem, to bez problemu.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
zugo napisał/a:
Czy to koniecznie musi być bieżąca woda czy może to być mieszana woda w dużej kuwecie
Jak chcesz oszczędzić wodę zrób tak:
- wyjmij z wywoływacza i opłucz pod bieżącą wodą, która wpada do miski (10-20sek),
- wrzuc odbitkę do tej miski i niech leży tam 5-7min,
- wyjmij z miski i opłucz pod bieżącą wodą, potem powieś niech odcieka

Wodę z miski wymieniaj co jakiś czas (zależy ile robisz odbitek).

technik219 napisał/a:
Papiery PE bardzo fajnie suszy się suszarką do włosów.
Tak jest! Suszarką, która nie grzeje za bardzo, a jeśli grzeje, to strumień musi być większej odległości dawkowany. Suszyć można na wisząco lub leżąco.

bochen  Dołączył: 21 Paź 2008
ja płuczę po prostu w dużej misce w samej wodzie po ok. 5- 10 odbitkach zmieniam wodę, nie mam bieżącej wody w ciemni bo to mój pokój :-) , dopiero zaczynam więc najstarsze odbitki mają około 3 miesiące wyglądają ok, mogą jeszcze zżółknąć? Jak tak to zmienię system i po każdej odbitce ze smutkiem przejdę na płukanie do łazienki... :-P

Skocz do: