mpp08  Dołączył: 16 Lis 2008
[mpp08] Moje zdjęcia...
Witam. Chyba nadszedł czas, żebym wreszcie dał jakieś swoje fotki. Już troszeczkę czasu się uczę, więc trzeba wreszcie chyba coś pokazać. A więc tak:

Zdjęcie 1:

Zdjęcie 2:

Zdjęcie 3:

Co do zdjęć makro, to sprzęt pierwszy niedawno dopiero złożyłem, ale przydałby się na pewno inny obiektyw. Pozdrawiam i czekam na jakieś wskazówki.

carrie  Dołączyła: 30 Gru 2008
witam na forum!
a co do zdjęć!
1. niepotrzebnie użyta lampa (tak mi się bynajmniej zdaje)
2. trochę inny kadr by się przydał, aby tak centralnie nie było, no i mniejsza głębia ostrości by się przydała.
3. dla mnie to taki zwykły pstryk.
Ale próbuj dalej, a efekty na pewno będą.

seele  Dołączył: 07 Mar 2007
1 trochę dużo światełka się na "lakierze" odbiło,
2 za carrie dał bym inny kadr np. pionowy z gałązką od lewej,
3 mój pomysł na to zdjęcie to odciąć górę i dół zostawiając poziomy kadr z tą zabliźnioną brzozową raną (położenie pnia bez zmian od lewej).

Co do makro, to muszę dawać większą głębie, żeby zdjęcie wyszło, bo korzystam z Tokiny 28-70 (która nie jest bardzo ostra) i odwróconego Heliosa. Strasznie ciężko na prawdę tym złapać ostrość, a szczególnie że był wiatr przy robieniu tych zdjęć. A moją przygodę z makro zacząłem niedawno i brak mi doświadczenia. Chyba jeszcze lepszy rozpraszacz do lampy muszę sobie zrobić i zaopatrzyć się w lepszy pierwszy obiektyw (bo na kicie jest straszna winieta niestety). Wiem, że w pierwszym jest prześwietlony palec, ale gdy dałem bez lampy to nie było za ostre. Co do drugiego, to raczej zdjęcie normalne, racja.

Jeszcze tak fotka nr 4, z dziś. I póki co tyle.

andrzejb  Dołączył: 25 Gru 2008
Pierwsze trzy hmm...takie sobie,nic szczególnego.Wg.mnie to one wzroku nie przyciągają.Natomiast 4.bardzo mi się podoba(ostrość tam gdzie trzeba i owad siedzi we właściwym miejscu,kolory też fajowskie).

carrie  Dołączyła: 30 Gru 2008
jakoś kadr mi nie podchodzi. Trzeba było dać muchę od strony jej "twarzy";)

cinekk1  Dołączył: 17 Lut 2008
Bynajmniej czy przynajmniej? Bynajmniej znaczy wcale. Przynajmniej to "nie mniej niż". Biedronka przepalona, much fajna.

seele  Dołączył: 07 Mar 2007
Lekko obrócił bym tą muchę (wypoziomował), a następnie przyciął symetrycznie górę i dół (przestrzeń nad i pod owadem).

Ok, dzięki wszystkim. Następnym razem postaram się dać jeszcze lepsze zdjęcia. Póki co, jeśli chodzi o tą muchę, co najwyżej takie coś da się z nią zrobić... ale ta już taka trochę gorsza. W najbliższym czasie coś lepszego dodam jeszcze :). Pozdrawiam

pinus  Dołączył: 04 Sty 2009
biedroneczka bardzo fajna, i te ostanie muchy tez sa super

diablo1  Dołączył: 08 Kwi 2009
ostatnia mucha calkiem fajnie,podoba mi sie kadr duzo lepszy od tej pierwszej

Ostatnia muszka bardzo dobra.

tomek969  Dołączył: 21 Paź 2007
Móchy są dobre.

Dzięki za komentarze. No chyba trochę poważniej wkrótce zainteresuje się makro, choć pewnie i tak na jakiś super obiektyw mnie nie będzie stać, ale się będę starał :). Żeby nie było, to dodam jeszcze zdjęcie czegoś, co nie dało mi zasnąć, tłukąc się o sufit ;].

Zdjęcie nr 6

pinus  Dołączył: 04 Sty 2009
świetne to makro - a jesli mozna pytac to jaki masz zestaw do makro? same szkło?

Pierwszy obiektyw to Tokina 17-70 F2.8-4.5 (bo kit mocno winietuje bardzo), ale chciałbym tu użyć innego, bardziej ostrego niż on. Potem pierścień odwrotnego mocowania, zbudowany samodzielnie z 2óch starych radzieckich pierścieni, i odwrócony Helios 77M-4 F1.8. To wszystko oświetla Pentax AF360FGZ z samodzielnie wykonanym rozpraszaczem z bloku technicznego, folii aluminiowej i papieru śniadaniowego ;), ale wkrótce zbuduję trochę inny, który z przodu by troszkę lepiej oświetlał i nie robił przebłysków na niektórych zdjęciach. Pozdrawiam

Graf_Zeppelin  Dołączył: 22 Mar 2009
Możeby kolega machnął fotkę tej instalacji z papieru śniadaniowego. Bo makro z niej znakomite!

Witam po przerwie. Chciałbym się Was spytać, czy taka obróbka zdjęcia ujdzie, czy zmierzać w innym kierunku? Stylizowane troszkę na nieco starsze zdjęcie.

Graf_Zeppelin napisał/a:
Możeby kolega machnął fotkę tej instalacji z papieru śniadaniowego.
Ja też jestem ciekawy jak wygląda ta "konstrukcja".

Konstrukcja to nic nadzwyczajnego ani estetycznego ;). Wykonana jest z bloku technicznego, obklejonego od wewnątrz folią aluminiową. Tylko na przodzie umieszczony jest sam papier śniadaniowy. Może wkrótce będę myślał, żeby zrobić coś bardziej estetycznego i ulepszonego.

A to nowa fotka z dziś, nr 8:

Skocz do: