matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
makak, idę o zakład, że ta blurowatość o której mówisz to zasługa picasy.. Nie wiem co to dziadostwo robi ze zdjęciami, ale po wrzuceniu ich do galerii wyglądają jak przepuszczone przez sitko.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
makak napisał/a:
Ostrzyłeś po zmniejszeniu?

nie wiem co picasa robi, ale zakładam że nie wyostrza podczas zmniejszania ;-)

makak napisał/a:
Poza tym są poprawne. Jak ilustracja poprawnego portretu plenerowego w poradniku fotograficznym ;-)

to chyba był komplement :-P dziękuję

makak napisał/a:
Na 31 ładne światło.

właściwie to zauroczyłem się tym miejscem - ul. Posadzego na Ostrowie Tumskim w Poznaniu

kurcze, musiałbym zmienić chyba PicasęWeb na coś innego, ale cholernie mi odpowiada sama Picasa jako aplikacja

znacie jakiś inny "kontener" na fotki z aplikacją podobną do Picasy :?: (pewnie nie :-| )

makak  Dołączył: 31 Sie 2008
opiszon napisał/a:
to chyba był komplement :-P dziękuję

Jak najbardziej :-)

Ja bym w ogóle odstawił tą Picasse w cholere. Tzn. obróbka fotki w niej to w pełni automatyczny proces? Chociażby darmowy GIMP posiada bardzo prosty i skuteczny filtr wyostrzający oraz intuicyjne narzędzie do kadrowania, zmiany rozmiarów. Odkąd pamiętam to zawsze słyszałem, że zdjęcia po zmniejszeniu do rozmiarów internetowych/forumowych NALEŻY wyostrzyć bo sam proces zmniejszania nieco rozmywa. Rozumiem, że Picassa to pewna wygoda (hurtowy upload zdjęć o ile się nie mylę?) ale fotki do prezentacji na forum warto obrobić osobno i poświęcić im troche czasu, doszlifować ;-)

makak napisał/a:
ale fotki do prezentacji na forum warto obrobić osobno i poświęcić im troche czasu, doszlifować ;-)

pewnie tak :-P

tylko po prostu, jestem z natury leniwy i wolałbym mieć jedno narzędzie to wszystkiego
muszę poszukać, czy do gimpa jest jakaś wtyczka do wgrywania zdjęć na jakiś ogólnodostępny dobry hosting ;-)

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
opiszon, web-album.org jest wporzo, ale nie ma aplikacji. Za to miło się tam ogląda zdjęcia, jeden giga do dyspozycji..

ziemo  Dołączył: 28 Gru 2008
opiszon napisał/a:

znacie jakiś inny "kontener" na fotki z aplikacją podobną do Picasy :?: (pewnie nie :-| )

Jeśli wystarczy ci picasa jako galeria a obędziesz się bez aplikacji do obróbki to polecam wtyczkę fireuploader do firefoxa.

ziemo, fireuploader nie rozwiązuje problemu ;-) wiem bo używam
chodzi o to, że chciałbym uwolnić się od picasy, ale mieć też możliwość zarządzania zdjęciami przy pomocy aplikacji katalogującej

ale moje researche do niczego niestety nie doprowadziły

w tej chwili rozwiązanie które widzę, to:
a) Fast Stone do przeglądania i katalogowania + FlickrPublishr jako zewnętrzna aplikacja do wrzucania zdjęć
b) GIMP do edycji + wtyczka GimpPublishr do wrzucania zdjęć na flickra (ale jeszcze tej wtyczki nie instalowałem, to nie wiem jak działa)

to pokryje moje workflow
a) wrzucanie zdjęć prosto do netu
b) wrzucanie wyedytowanych zdjęć prosto do netu
można połączyć te kroki, ustawiająć jeszcze gimpa jako zewnętrzny edytor w Fast Stone

trochę to kulawe, ale powinno zadziałać

tyle że pewnie trzeba będzie zapłacić za filckra, bo limit 200zdjęć mnie nie rajcuje :-|

TLu  Dołączył: 25 Gru 2006
Spróbuj Digikam , sympatyczne katalogowanie i eksport do Flickr, Picasa, zwykłej galerii HTML i inne. Przy okazji edytor. Radzi sobie z DNG i PEF.

Ice  Dołączył: 25 Sie 2007
mecius napisał/a:
domyślam się, bo mam dylemat 77ltd czy *50-135, ach ciężko się zdecydować :-/

Miałem 50-135, sprzedałem, kupiłem 77 ltd. Wszystko zależy od tego co kto potrzebuje i jak będzie wykorzystywał. W 50-135 autofocus był rewelacyjny, ostrzył w punkt, szybki, AF w 77 ltd w gorszym oświetleniu na pewno jest słabszy, nie ma SDM i uszczelek. Mój egzemplarz 50-135 na 2.8 lekko mydlił - być może są ostrzejsze sztuki, ale zawsze to zoom. Na 4.0 był już całkiem fajny, a na 6,7-8.0 to bardzo ostre szkło, widać każdy włos przy portrecie. W 77 ltd podoba mi się bokeh (choć w 50-135 też jest bardzo miodny), kompaktowe gabaryty, oraz świetne parametry optyczne i to od pełnej dziury- po lekkim przymknięciu brzytwa.
Ideałem byłoby mieć oba - w moim przypadku nie wystarczyło funduszy. Kwestia jeszcze za jaką cenę, bo 4 tyś. za 50-135 to bym nie dał, kiedy za 2800-2900 można mieć sigmę czy tamrona 70-200/2.8

Pozdrawiam

Ice napisał/a:
Kwestia jeszcze za jaką cenę, bo 4 tyś. za 50-135 to bym nie dał, kiedy za 2800-2900 można mieć sigmę czy tamrona 70-200/2.8

u mnie tak samo
4koła, to zdecydowanie za dużo ;-)

[ Dodano: 2009-06-22, 20:46 ]
aha, nie krępujcie się, w tym wątku można do woli offtopować :!:

Ice  Dołączył: 25 Sie 2007
opiszon napisał/a:

To ja się może poprawię
Bardzo podoba mi się zdjęcie nr 31 z poprzedniej strony - fajny kadr, a zielony ładny bokeh pięknie komponuje się z brązowym strojem modelki i kolorem jej włosów.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
TLu dobrze prawi , ostatnio czytałem że na windowsie hula ale czy tak dobrze jak na linuksie ?
W temacie 31 - Opiszon nie żebym podpuszczał ale ja bym to odebrał tak : nie masz 31 nie zrobię ładnej miny ;-)

Ice napisał/a:
To ja się może poprawię

ależ ja nie w tym sensie

właśnie wręcz przeciwnie, żeby się nie krępować

grabber  Dołączył: 01 Paź 2007
opiszon napisał/a:

hehe a swoje zdjecia tez mozna wrzucac? ;-)

grabber, ależ oczywiście, zostaną w prawidłowy sposób zofftopowane :-P
np Iza już tu swoją "kupę" wrzucała ;-)

gezeb napisał/a:
TLu dobrze prawi , ostatnio czytałem że na windowsie hula ale czy tak dobrze jak na linuksie?

Prawie tak samo. marniej działa buforowanie miniatur. Wydaje się jakby po uruchomieniu generował od nowa, albo wolno je czyta z bufora.

TLu, no to będę musiał wypróbować w wolnej chwili
bo mimo najszczerszych chęci, to na Linuxa nie mam w tej chwili ani czasu, ani ochoty

i zaznaczam - proszę o nieewangelizowanie ;-)

opiszon napisał/a:
TLu, no to będę musiał wypróbować w wolnej chwili

Daj znać jak zadziała u Ciebie.

opiszon napisał/a:
bo mimo najszczerszych chęci, to na Linuxa nie mam w tej chwili ani czasu, ani ochoty i zaznaczam - proszę o nieewangelizowanie ;-)

Nawet w ramach offtopu? :-)

TLu, kurde, i mam zagwozdkę ;-)
bo niby obiecałem

no dobra, możecie, ale bez natarczywości
a ja ze swojej strony mogę powiedzieć, że zdania póki co nie zmienię ;-)
mogę używać wolnego oprogramowania, ale na niewolnym systemie :evilsmile:

O sam zacząłeś ewangelizować się :-)

Skocz do: