igorkrupa  Dołączył: 17 Maj 2007
PROBLEM Lampa studyjna Quantuum R300
Witam dziś gdy robiłem zdjęcia z jedną ze swoim lamp studyjnych Quantuum R300 zaczęło dziać się coś dziwnego, po regulacji mocy z 1/1 do 1/14 w lampie coś strzeliło i światło w trybie modelującym zgasło...
Nie zależnie od ustawienia przycisku światła modelującego lampa nie pali... czy to jest na opcji I czyli modelujące czy to jest na 0 gdy światła w ogóle jest wyłączone czy to gdy jest na II gdy lampa powinna emitować maksymalną siłę błysku. Chodzi mi o ten przycisk:

Najdziwniejsze jest to, że lampa dalej błyska, i działa bez problemu... tylko ten podgląd modelujący... są to moje pierwsze lampy studyjne i nie wiem czy to jest wina palnika czy żarówki błyskowej?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
a moze padla ci zarowka od modelujacego?

masy na myśli tą podłużną? ja to się nie znam więc pytam :-D teraz z pewnością będę wiedział która to która.

Zazwyczaj o ile pamietam sa dwie (quantumow nie uzywalem) - srodkowa do modelujacego i dookola niej okragla do blyskowego.

mhmmm czyli muszę kupić lampkę modelującą. ciekawe czy dostanę ją gdzieś w zwykłym sklepie z żarówkami :-D trochę wątpię...

czy to nie przypadkiem zwykla zarowka 100W? :-P

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
zwykla to raczej nie - podluzna jest
igorkrupa, kup sobie ze 3-4 zapasy

Dokładna nazwa żarówy to 220-240V 150W. Dzięki śliczne, teraz tylko znaleźć taką żarówkę w sklapie...

Fafniak napisał/a:
zwykla to raczej nie - podluzna jest

Chodzi mi o to, ze zwykle mocowanie gwintowe.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
igorkrupa napisał/a:
Dokładna nazwa żarówy to 220-240V 150W. Dzięki śliczne, teraz tylko znaleźć taką żarówkę w sklapie
Sam kupiłem w Ikei po 13 zł sztuka.
Ikea
Są także firmy OSRAM, ale duzo droższe. Szukaj żarówek halogenowych z gwintem E27.
Oczywiście możesz także kupić w Foto-tipie, U Czesia :mrgreen: , "oryginalne" do tego sprzetu po 20 zł sztuka.
Foto-tip
Jabbafoto

Matey3000  Dołączył: 14 Paź 2007
Mi to na bezpiecznik wyglada. Zreszta prawie zawsze z zerowka pada i bezpiecznik, niestety.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Matey3000 napisał/a:
Mi to na bezpiecznik wyglada
U mnie było to samo, po miesiącu padła modelująca. Zwykła sprawa.
Wystarczy wkręcić zwykłą i zobaczyć czy działa.

afuszejk  Dołączył: 28 Maj 2008
U mnie również było to samo. Z samymi lampami nie mam problemu, natomiast po 2 msc w jednej padła modelująca. Koszt ok 15 pln (jakby padł palnik to inna bajka), także bólu nie ma. Ale to była zima i przenosiłem lampę na mrozie więc pretesje miałem jak już to do siebie.

Ja z tych lamp jestem całkiem zadowolony : )

Wkręciłem zwykła żarówkę E27 i działa :-) dzięki za pomoc ;-)
afuszejk napisał/a:
Ja z tych lamp jestem całkiem zadowolony : )

Ja też nie narzekam.

Skocz do: