PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Przepraszam, ale jaka jest właściwie odległość od przedniej części obiektywu dla skali 1:1 ? Będą przynajmniej 4 cm ?
___ Ciekawostka: Da 35 jest do nabycia w kilku miejscach znacznie taniej niż FA 35/2- do czego to doszło :-?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
PK napisał/a:
Ciekawostka: Da 35 jest do nabycia w kilku miejscach znacznie taniej niż FA 35/2- do czego to doszło :-?

szkoda że to DA nie potaniał :-|

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Cytat
Przepraszam, ale jaka jest właściwie odległość od przedniej części obiektywu dla skali 1:1 ? Będą przynajmniej 4 cm ?

Dla maksymalnego zbliżenia ok 25mm. Ale suwmiarką nie mierzyłem.

amapi3d  Dołączył: 13 Lip 2008
Zastanawiam się nad obiektywem, który byłby najbardziej użyteczny

1) Da 40 Limited - bo szybki AF, fajny wygląd :evilsmile: i dość tani 1400zł, optycznie też chyba bardzo dobry

2) FA 35 LImited Macro - chyba jednak ciut lepszy ogniskowa, podobno ciut wolniejszy niż DA40, ale ma macro (do kwiatuszkow sie przyda i innych p***** sie przyda). Jest tez niestety okolo 400zł drozszy...

Skłaniam sie ku temu drugiemu...optyka chyba w obu przypadkach bedzie tak samo dobra?

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
SIgma 30/1.4 w/g testów na photozone.de po przymknięciu do f/2.8 jest ostrzejsza od 40ltd, a ma w pełni używalne f1.4, ja bym nie brał takiej ciemnej stałki jak f2.8 chyba że 40ltd do analoga na ulicę.

[ Dodano: 2009-06-24, 08:47 ]
No i ogniskowa najlepsza z tych trzech IMHO.

Co do ogniskowej to moze i racja :) widzać sample zamieszczone na optyczne.pl srednio mi sie ta sigma podoba. W wersji do pentaxa jest hsm?:)

eee poczytałem troche, zdjęcia z sigmy są moim zdaniem kiepskie. Juz wolałbym Fa35

Jak oglądam sample na optycznych to mi się żadne szkło nie podoba, zobacz tutaj 6 zdjęć jest zrobionych 30/1.4 na 1.4, zaznaczone w podpisie. Tutaj praktycznie cała sesja tą sigmą. Tutaj od 2 do 8 zdjęcia. Tutaj wszystkie zdjęcia oprócz 8-11.

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
mam zarowno da40mm i sigme 30mm - i tak naprawde uzywam niemal zamiennie. sigme kupowalem troche bez przekonania - bo mialem jasna 50/1,4mm - ale bylo mi za wasko wiec sprzedalem, ale po zapieciu tej sigmy polubilem ja od razu.

jest jak pisze Eldred: na 2,8 rownie ostra (a moze nawet ciut ostrzejsza) od da 40/2,8; zaś 1,4 w pełni używalne :-)

acha - hsm'u niet.

dużo osob chwali optycznie ta 35 makro, ja tez sie nad nia zastanawialme, ale kupilem wtedy da40, wiec odpuscilem - oczywiscie 35 makro bedzie wolniejsza - bo to obiektyw makro, wiec troche te przekladnie inne.

Fajna jest ta 35 makro ale wolałbym żeby miała lepsze światło niż makro bo ta kombinacja przesłony z ogniskową daje moim zdaniem brzydki bokeh (w tym obiektywie), jeśłi nie fotografujemy w makro. Zdecydowanie ładniejszy bokeh ma 40ltd i fa35/2.

Weelkoo  Dołączył: 09 Cze 2008
Eldred napisał/a:
SIgma 30/1.4 w/g testów na photozone.de po przymknięciu do f/2.8 jest ostrzejsza od 40ltd

tak dla ścisłości to akurat według testów na photozone.de Sigma wypada bardzo słabo i niezależnie od tego jak się mocno ją przymknie wypada słabiej od DA 40 Ltd na pełnej dziurze. Więc chyba jednak źródło nie to :)

Satham7  Dołączył: 02 Lis 2008
amapi3d ja bym z tych dwóch (35ltd,40ltd) wziął 35/2.0 :) ostry od pełnej dziury no chyba, że chcesz robic makro tym 35ltd, bo jak dla mnie to jest za mało do makro, a 40ltd jest jak dla mnie za ciemne..a nie brałbym też coś od niezależnych(sigma,tamron). lepiej wspierac pentaxa:)

Satham7, moze i racja, ale nie kupie teraz 35mm fa w rozsadnje cenie...

Satham7  Dołączył: 02 Lis 2008
no trzeba czekać na allegro, są po 800-1000zł z drugiej ręki:)

Znajdź mi za 800, nawet 900 to wezmę od ręki. :-P

Weelkoo, mam oba szkła (30/1.4 i 35/2) robiłem nawet testy porównawcze, oba są niemal identyczne na pełnej dziurze, po za tym wrzucałem już wiele zdjęć z tego szkła i na prawdę jest ostre, w razie czego zapraszam do lublina na testowanie ;-) :-B

Eldred, ale Ty nie chcesz sprzedać swojej Sigmy. A nie ma pewności, że każda inna Sigma 30/1.4 będzie chociaż tak dobra jak Twoja... :mrgreen:

Eee tam, chyba w każdym większym mieście Polski są Sigma Pro Centrum (oprócz Lublina :evil: ), więc co za problem się przejść i przetestować, myślę że z takimi zarzutami chętnie tam zawalczą i dadzą zrobić parę fotek na f1.4 i przecież nie trzeba wcale egzemplarza pod bagnet K, jestem pewien że tam mają różne aparaty i można się samemu przekonać jak jest naprawdę.

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Eldred napisał/a:
Weelkoo, mam oba szkła (30/1.4 i 35/2) robiłem nawet testy porównawcze, oba są niemal identyczne na pełnej dziurze

Wrzucilbys kiedys moze porownawcze fotki ale z brzegu kadru (cos z ostroscia i cos z aberacja) :?:

Zobaczymy czy sa takie identyczne :evilsmile:
Na photozone sigma troszke kulawa byla.

Nie muszę tego robić także nie obiecuję, ale może po prostu zobacz zdjęcia które wcześniej pokazałemamapi3d i powiedz mi czy coś jest z nimi nie tak? wszystkie na 1.4 (jestem maniakiem małej go ;-) )

Eldred, wiesz dobrze, że dobre światło Sigma okupuje nieostrymi brzegami... zwłaszcza w porównaniu do FA 35/2. Skoro już jesteś Ambasadorem Sigmy 30/1.4, to postaraj się być obiektywnym w tej kwestii... :-)

Skocz do: