Oczywiscie, ze nie. Ale skoro juz wiadomo, ze to koniec, chyba nie ma nic zdroznego w ochocie skosztowania materialu, zanim bedzie za pozno. Chcialem sprobowac Kodachrome odkad usylszalem o tym magicznym procesie, labie w Szwajcarii i legendzie o koszcie wywolania wliczonym w kazda rolke. Teraz mam po prostu motywacje. Z tego samego powodu sprobowalem polaroida i nie zaluje.tapirek napisał/a:ale... ciekawe czy ktokolwiek z forum wypstrykałby do końca tego roku choć rolkę Kodachrome, gdyby nie to, że "kultowy" materiał znika z rynku...
pozdrawiam,
dzerrry
dzerry napisał/a:nie ma nic zdroznego w ochocie skosztowania materialu
Wierzę, że powstanie z tego coś wspólnego jeszcze nie wiadomo w jakiej formie ale coś się z tego urodzi.tapirek napisał/a:Można by nawet zrobić album (chociażby w formie pdf-a) pod hasłem Pentax@Pl żegna się z kodachromem ;)
CytatWierzę, że powstanie z tego coś wspólnego jeszcze nie wiadomo w jakiej formie ale coś się z tego urodzi.
120 | 135 | APS-C
C330s 67 45 75 105 165 | MXx2 MES (nie działa) MZ-5n (nie działa) 28 50 35 43 (nie działa) 50 | GRII K-5 21
JORGE.MARTINEZ@PL | Jeden Aparat 7.0 | Instagram
modern art = i could do that + yes, but you didn't
Co to jest: leży w trawie i nie dycha? Kadycha
Tragarz ze mnie słaby ale wierzę że się uda :DCytatMam nadzieję, że akcja zamawiania i wysyłania filmów do wołania wypali. Ufam, że nasz młody kolega Konstal udźwignie ciężar kodachromowej trumny
Dlatego się rzuciłem.Desmond napisał/a:Hehe, juz to widzę, jak ostatnie rolki tego filmu będą osiągać super ceny na aukcjach ... wiecie co, to nie głupi interes jest na przyszłość
M.W napisał/a:Zastanawiam się jak to obecnie wygląda, czy wszyscy fotografowie robią już tylko cyfrą, czy można jeszcze robić na slajdach czy już tylko cyfrą bo taki jest wymóg redakcji.
Czy robiąc materiał cyfrą dla NG, fotograf musi je obrobić (Raw) sam, czy oddaje surowy plik grafikowi.
Czy grafik obrabiając plik cyfrowy ma ustalone zasady np. obróbka nie odbiegająca od tych z negatywów czy slajdów"
Jak to obecnie wygląda ?
Nie sadze. Wiekszosc slawnych fotofgrafow NG juz dawno robi na cyfrze, ze Stevem McCurry na czele. Wydaje mi sie, ze nawet w NG film juz dawno umarl. Trzeba byc naprawde chorobliwym pasjonatem albo ewangelista filmu, zeby w dzisiejszych czasach robic kilkumiesieczne zlecenia na drugim koncu swiata na slajdzie. POtem to wywolac, zeskanowac, wyedytowac - nie sadze, ze jakikolwiek biznes na swiecie bylby sklonny ponosic takie koszty dla idei. Zreszta jakiej idei - to tylko nosnik.tapirek napisał/a:Cyfra na pewno pojawia się i w NG, ale wydaje mi się, że Velvii dłuuugo nic nie zagrozi jako dominującemu materiałowi.
pozdrawiam,
dzerrry
K-7, MX + MotorDrive, M50/1.4, 24/2.8, A70-210/4, M85/2
K-7, MX + MotorDrive, M50/1.4, 24/2.8, A70-210/4, M85/2