jiro  Dołączył: 15 Lis 2008
[ analog] p30t - cos z naciagiem i migawka?
Witam,

na poczatek opisze cala sytuacje:
konczyl mi sie film, myslalem ze mam jeszcze jedna klatke wiec naciagam no ale szybko przystopowalem bo sie okazalo ze jednak to juz koniec(wajcha poszla tylko troche do przodu - nie naciagnela migawki do konca)... zwinalem film i dopiero wtedy zauwazylem ze wajcha lata luzno, migawka nie jest chyba do konca naciagnieta(aparat nie chce jej wyzwolic chociaz czasy w wizjerze pokazuja - baterie sa nowe SR). Podnoszac tylna klape widac jakby migawka byla naciagnieta, ale juz jak podniose lekko lustro to z drugiej strony widac jeszcze te szczebelki... nie wiem czy tak ma byc bo sie nigdy nie przygladalem migawce po stronie lustra po jej naciagnieciu... wiecie jak to mozna naprawic? :-|

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
dociągnij wajchę do samego końca. Zawsze robię jak Ty, tzn pstrykam, aż nie będzie sie dało naciągnąć filmu i też muszę dociągnąć do końca, żeby wyzwolić migawkę.

wajcha lata luzno...

ale tak całkiem całkiem? przy końcu powinna pójść jeszcze jakiś mm.

[ Dodano: 2009-06-28, 18:25 ]
no i zobacz, czy odbił ten guzik na dole.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Hmm wielokrotnie mi się zdarzyło, że film skończył się w pół klatki. W zasadzie każdy film się tak kończy ;-) Nigdy nie odnotowałem problemu.. Zamknij klapkę, otwórz jeszcze raz, spróbuj naciągnąć do końca na otwartej.. Pokombinuj..

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
jiro, Spróbuj jeszcze raz. Zamknij aparat i delikatnie dociągnij wajchę do końca, następnie spróbuj wyzwolić migawkę i jeszcze raz naciągnąć wajchę. Latająca wajcha niejednego już przywiodła do skrajnego wyczerpania nerwowego.

eh po kilku probach udalo sie... faktycznie trzeba bylo mocno naciagnac do konca... no i dziala. :-) dzieki za szybkie odpowiedzi. :-)

jiro, a może trzeba było przełącznik od migawki przesunąć? :-D ;-)

jaki przelacznik? ;-) tylko mi nie mow ze chodzi Ci o wlaczenie aparatu... to jednak staram sie sprawdzac na poczatku. :-P

jiro, :mrgreen: no pytam dla pewności.. Jak zmieniasz film to włączony być nie musi ;-) Ja tam już x razy próbowałem zrobić zdjęcie bezskutecznie, bo no.. zapomniałem ;-)

no mi tez sie tak zdarza, ale od razu wiem o co chodzi... ;-)

a nie mówiłem? ;-)

Skocz do: