aftys6  Dołączył: 20 Cze 2009
[K100D] Problem z ostrzeniem.
Witam
Jeżeli wybrałem nieodpowiedni dział to prosze o przeniesienie i wyrozumiałosc :-)
Mojego Pentaxa posiadam od ponad roku.
Nie było z nim nigdy problemu, nigdy nie upadł ani nie zamókł czyli ogólnie nie miał żadnego wypadku.
Niedawno zauważyłem ze niezbyt dokładnie ostrzy.
O ile przy fotografii obiektów z odległości 2-3 metry problem jest niewidoczny to już np przy odległości 50-80 cm fotografie zaczynają być nieostre.
Dodam że testowałem go na kilku obiektywach, na kitowym, na tamronie zapożyczonym od kupla czy na zenitowskim heliosie. Wszędzie było to samo ;/

Obiło mi się o uszy że mój aparat potrzebuje korekcji położenia amtrycy, czy ktoś mógłby podać w jaki sposób mogę to wykonać ?? Dodam ze znam się dosyć dobrze na elektronice i na komputerach więc o uszkodzenie się nie boję.

Z góry dzięki za pomoc i wyrozumiałość dla świerzaka :-D

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
aftys6 napisał/a:
Obiło mi się o uszy że mój aparat potrzebuje korekcji położenia amtrycy, czy ktoś mógłby podać w jaki sposób mogę to wykonać ??

K100D nie używa matrycy do ustawiania ostrości. Zapewne chodzi Ci o korektę wirtualnej płaszczyzny na którą ustawia ostrość czujnik AF w dnie komory lustra. Możesz to zrobić sam z poziomu serwisowego. Włączasz aparat z wciśniętymi przyciskami [AE-L] oraz [INFO]. Powinna Ci się wyświetlić wersja oprogramowania. Następnie szybko zaraz po sobie przyciski: [MENU], [MENU], [INFO]. W menu które się pojawi przełączasz DEBUG MODE na EN. Jeżeli teraz włączysz menu główne aparatu to w zakładce Set-Up pojawi się opcja AF TEST i tam masz opcję Focus Corr. gdzie ustawiasz korektę na + lub - w mikrometrach.

Zwróć uwagę jednak na to, że AF skalibrowany dla ekstremalnie małych dystansów niekoniecznie musi trafiać na "normalnych" odległościach. Tak że wynalazki w stylu focus chart itp nie zawsze się sprawdzają.

P.S. Zwróć także uwagę w jakim świetle ustawiasz korektę - ustawiony dla żarowego może błędnie działać przy dziennym i na odwrót. Miłej "zabawy" :-P

aftys6  Dołączył: 20 Cze 2009
Witam
Dokładnie o to mi chodziło ale nie wiedizłąem jak to nazwac profesjonalnym językiem ;)
Metodą prób i błędów chyba ustawiłem tak jak być powinno.
Zmian dokonywałe mna dziennym świetle przy stojącym nieruchomo obiekcie.
Sprawdziłem potem ustawienia na 2 obiektywach i chyba jest OK, ew jak będzie źle to dokonam korekty ;)
Pozdrawiam i dziekuję ;)

Skocz do: