pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Pomocy - konfiguracja telefonu pod gprs
Zdjąłem sobie simlocka (ERA) z E51, z której od czasu do czasu korzystałem jako modemu do internetu. Na co dzień korzystam ze starszej Nokii i iPlusa do łączenia się z internetem, jak teraz. Niestety w starszym telefonie mam tylko GPRS, a w E51 mam GPRS, EDGE, UMTS i nawet odbiera 3,5G. Tutaj, skąd piszę mam co prawda tylko GPRS i EDGE, ale robi mi to sporą różnicę. Szczególnie przy ściąganiu plików (choćby do Pleśń Czelendż). Niestety, jak E51 od czasu do czasu poprawnie łączyła się z moim komputerem przez BT i z serwerami Ery, tak wczoraj tylko raz udało mi się ją połączyć z internetem Plusa. Internet w telefonie działa prawidłowo i bez najmniejszych problemów. PDA też udało mi się połączyć z internetem poprzez E51 z kartą iPLUS, a komputera nie udaje. Nie znajduje modemu :/
Komputer - Vista SP2, BT na USB, oprogramowanie - BlueSoleil
Telefon - Nokia E51, karta iPlus.

Po BT działa wymiana plików. Są zainstalowane porty wirtualne. Jednak nie jest w stanie połączyć się poprzez dial-up. :/

Ustawienia telefonu ściągnąłem ze strony simplusa i jak wyżej pisałem - przeglądarka w telefonie jak i PDA są w stanie korzystać z tego połączenia. Wcześniej, na Erze wszystko działało dobrze. Na Plusie nie chce. Pozmieniane mam accespointy.

Gdzie mam grzebać, żeby to uruchomić?

szczypiorrr  Dołączył: 10 Sie 2007
A próbowałeś zainstalować na kompie Nokia PC Suite i tam przez Łączenie z internetem?

mdraht  Dołączył: 08 Lip 2008
Cytat
Ustawienia telefonu ściągnąłem ze strony simplusa

przed czy po zdjeciu simlocka :?: ;-)

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
mdraht, po zdjęciu simlocka

szczypiorrr, mam od dawna Nokia PC suite i nigdy nie udało jej się wykryć modemu, chociaż mam 2 różne telefony łączące się po BT. Co więcej ostatnio podłączyłem E51 o USB i NPC zakomunikował mi nieprawidłowe połączenie. A jak wybieram opcję, żeby telefon był widziany, jako następna pamięć, to w Mój Komputer widzę pamięć telefonu i karty na telefonie.

Generalnie coś wygląda na nie-tak z samym połączeniem telefon-komputer :-/

Skocz do: