White  Dołączył: 31 Paź 2008
Benek napisał/a:

Zboże, zboże... Holender nie potrafię oddać tej cudownej świetlistej faktury młodziutkich kłosów, zielonego jeszcze żyta. Próbuję, próbuję :lol:

Według mnie właśnie kłosy fajnie wyszły, a z niebem trochę dałeś ciała na 26 :-)

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
White napisał/a:
Według mnie właśnie kłosy fajnie wyszły, a z niebem trochę dałeś ciała na 26 :-)

Połowka Marumi przyciemniająca 3xEV, odtwarzanie w PS prawie na max podczas obróbki... Nic nie poradzę z tym niebem. Przepał i nic ciekawego :lol:
Cholera, nic ciekawego się na niebie nie działo, a niestety czasu brak żeby polować na jakieś ładne chmurki, albo żeby czekać na zmierzch...
Bywa.
Następnym razem będzie lepiej. :mrgreen: :mrgreen:

kulten  Dołączył: 19 Lip 2007
Sorry za wyrażenie ale tylko 26 jest z jajem. Gdyby nie lewy górny narożnik w którym wkradł się holder i i prawy, którym widać jakieś kombinacje powiedziałbym, że nie ma się do czego przyczepić. Na pozostałych główną wadą jest pora fotografowania i średnio ciekawe kadrowanie. Choć są w miarę poprawne.

kulten napisał/a:
Sorry za wyrażenie ale tylko 26 jest z jajem.

:lol:
kulten napisał/a:
Gdyby nie lewy górny narożnik w którym wkradł się holder i i prawy, którym widać jakieś kombinacje powiedziałbym, że nie ma się do czego przyczepić.

Niestety fatalnie mi winietuje filtr. Po prawej starałem się go wystempelkować, z lewej nie ruszałem...

kulten napisał/a:
Na pozostałych główną wadą jest pora fotografowania i średnio ciekawe kadrowanie. Choć są w miarę poprawne.

Na porę nic nie poradzę. Niestety nie zawsze można wyjść robić fotografie przy optymalnym świetle. Kadrowanie takie standardowe, fakt. :lol:

Dzięki za komentarz. Faktycznie chyba 26 najlepiej mi wyszło w tej serii... :lol:

Teraz jeszcze parę fotek, wcześniejszych odrzutów z sesji:

28. Wcześniejsza fotka z kościołem. Tu więcej rzepaku. Obrazek ostro wyciągany z RAW-a, dlatego taki trochę pseudo HDR wyszedł. Sam już nie wie, czy pierwsza wersja, czy ta są lepsze... [DA 16-50/5.6]

29. Tym razem obiektem były czubki kłosów błyszczące w słońcu. Nie za ciemny ten obrazek? [DA 50-135/8]

30. Wiem wiem, nudne :mrgreen: Ale bardzo lubię kontrę i słońce które podkreśla tę przepiękną fakturę kłosów [DA 50-135/11]

31. Autoportret. Taki oklepany motyw. [S 10-20/8 + połówka]

Coś się spodobało?
:mrgreen:

White  Dołączył: 31 Paź 2008
31 ma jakieś paski na niebie

kulten  Dołączył: 19 Lip 2007
28-30 zdecydowane braki w ekspozycji. Za jasno i za dużo cieni.

31 już dużo lepiej choć paski na niebie uroku nie dodają :-D . Sorki za mała zgryźliwość.

skąd te paski?! :shock:

z ekspozycją faktycznie trochę za ciemnawo. chyba za długo siedzę przy kompie. :-/

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
28 bardzo podoba mi się ze względu na klimat.... :-B
26 - bardzo mi się podoba kadr.
Jestem pod miłym wrażeniem porównując te fotografie z wcześniejszymi. :-B

MacRayers napisał/a:
28 bardzo podoba mi się ze względu na klimat.... :-B

To takie uroki małych dolnośląskich miast. Miasto, kamienice, miasto, kamienice, a nagle ciach-------... i zaczyna się orne pole, a daleko w tle śnieży się łańcuch Karkonoszy. W Legnicy brak miejskich peryferii, brak tego bufora miasto-wieś. To nie Wrocław, gdzie wyjeżdżając z miasta mijamy kilometry paskudnych peryferii z hurtowniami, jakimiś zakładami naprawczymi, dziwnymi ćwierć-osiedlami mieszkaniowymi otoczonymi przez połacie zboża i ruiny dawnej cementowni... Tu jesteś mieście, robisz krok dalej i jesteś na wsi.

igorkrupa  Dołączył: 17 Maj 2007
fajne to 31 ale paski wygladaja jak bys sypnal gradient z jakims wzorkiem w photoshopie :P aaaah kiedys lubilem biegac o swiecie po lakach i focic szerokie kadry .... :roll: :roll:

igorkrupa napisał/a:
fajne to 31 ale paski wygladaja jak bys sypnal gradient z jakims wzorkiem w photoshopie :P aaaah kiedys lubilem biegac o swiecie po lakach i focic szerokie kadry .... :roll: :roll:

tym razem zmierzch :mrgreen:
na świty przyjdzie czas w wakacje :mrgreen:

igorkrupa  Dołączył: 17 Maj 2007
Benek napisał/a:
tym razem zmierzch :mrgreen:
na świty przyjdzie czas w wakacje :mrgreen:

jednak kolor jaki mozna uzyskac o swicie jest nie porownywalny do zadnego innego. hmm sam sie moze wybiore jak kupie sobie cos szerszego ;p

Teraz kilka landszaftów i landszafto-portretów

Najpierw landszafto-portrety:

32 [kit II, 18 mm]

33 [kit II, 18 mm] Nie wiem który układ lepszy, dlatego dałem dwie wersje

33. [S 10-20, 10 mm]

34. [S 10-20, 10 mm, przykadrowane]

Janusz Gdula  Dołączył: 08 Gru 2008
Jakoś 34 najbardziej do mnie przemawia... :-B

triger  Dołączył: 23 Lut 2009
#34 Fajne, tylko szkoda, że mały nie patrzy w przeciwną stronę
(ale taaakich modeli to raczej ciężko ustawić :-P )

#33 Mz, można było troszke do dzieciarni podejść troszke bliżej

a co do #32a i #32b [numaracja Ci się skopała :P]
Może w panoramce ? Ta pianka tak średnio wygląda, a i "westernowski" kadr córy (jak się domyślam) tak troszke dziwnie...

Kilka zdjęć z kilkudniowej sesji (na raty) nad Jeziorem Koskowickim. Rosną tam w rzepaku piękne maki. Grzech nie zrobić im zdjęcia. Niestety pogoda byłą bardzo kapryśna i żeby trafić na słońce, musiałem czekać czasem baaaaardzo długo.

Mam pytanie - czy zdjęcia nie są zbyt wyostrzone i kontrastowe?

35. Panorama z makami i kościołem [50-135]

36. Panorama z makami [S 10-20, 10 mm]

37. Panorama z makami 2. [S 10-20, 10 mm + połowka]

38. Maki i rzepak 1. [S 10-20, 10 mm]

39. Maki i rzepak 2. [S 10-20, 10 mm + połówka]

40. Pniak [S 10-20, 10 mm + połówka]. Czekałem na słońce i pstryknąłem sobie jeziorko

Janusz Gdula  Dołączył: 08 Gru 2008
Z ostatnich to 35 najlepsza MZ.
A czy przeostrzone? hm... 36 wydaje mi się zbyt przeostrzone. Nasycenie ok

Kilka fotek z wczorajszego wypadu nad Jezioro Jaśkowickie. Ostatni rzecz HDR, wcześniej Sigma 10-20 + połówkowy cokin ND8.

41.

42.

43.

44.

holmes  Dołączył: 29 Sty 2008
Jeśli chodzi o ostatnio dodane to jak dla mnie 41 najlepsza...

holmes napisał/a:
Jeśli chodzi o ostatnio dodane to jak dla mnie 41 najlepsza...

dlaczemu?!
:mrgreen:

Skocz do: