bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
cypis napisał/a:
Na pewno duży wpływ ma pryzmat

O, ja myślę, że to to.

Czy zbytek? Po regulacji (wprawdzie z przygodami, które opisałem na forum), jest bardzo, bardzo fajnie. Mnie się podoba. Linie pomocnicze nie są piękne, ale dla mnie też bardzo użyteczne. Werdykt - zostaje :-)

cyanocobalaminu  Dołączył: 01 Maj 2007
a ktos moze chce sie pozbyc matowki z klinem do ist Ds-a? bylbym zainteresowany szczegolnie za rozsadna cene :) 8-)

luk1217
[Usunięty]

Ma ktoś odsprzedać matówkę do K10d z mikrorastrem, ostatrcznie moze byc tez z klinem. Najlepiej po rozsądnej cenie ;-)

freeraad  Dołączył: 27 Sie 2008
Wczoraj wymieniłem matówkę w K200D na chińską z klinem i mikrorastrem i chciałbym się podzielić spostrzeżeniami. Zauważyłem ciekawą sprawę: po ustawieniu ostrości na nieskończoność (SMC A 50/1.7) klin na budynku oddalonym o 200m nie zgrywa się w 100%, obraz jest lekko niewyostrzony (dwie połówki są minimalnie przesunięte). Tak jakby brakowało dosłownie pół milimetra na pierścieniu ostrości. Zdjęcie wychodzi oczywiście ostre. Czy ktoś wie jaka odległość dla klina jest nieskończonością? Nie próbowałem jeszcze ostrzyć na jakimś odleglejszym obiekcie (księżycu?) i nie wiem czy będzie ok. Na bliższych odległościach klin zgrywa się dokładnie z potwierdzeniem ostrości.
Kolejną sprawą jest niewiarygodna liczba syfów które przyklejają się na nowej matówce. Stara była chyba jakoś zabezpieczona i nie przyciągała tak paprochów. Czy ma ktoś jakiś sprawdzony sposób na "zahartowanie" matówki (czy lepiej zaprzyjaźnić się z paprochami)?

Marcin1978  Dołączył: 20 Lip 2008
freeraad napisał/a:
Kolejną sprawą jest niewiarygodna liczba syfów które przyklejają się na nowej matówce. Stara była chyba jakoś zabezpieczona i nie przyciągała tak paprochów. Czy ma ktoś jakiś sprawdzony sposób na "zahartowanie" matówki (czy lepiej zaprzyjaźnić się z paprochami)?

Też tak mam. Po odklejeniu folii zabezpieczającej jakieś syfy chyba przez elektrostatyczność się "przykleiły". Olać, nie wpływają na zdjęcie, więc nie ma co sobie zawracać głowy.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
freeraad napisał/a:
jakby brakowało dosłownie pół milimetra na pierścieniu ostrości

czasami pomaga włożenie podkładki pod matówkę o takiej grubości. Do "kupnych" matówek są dołanczane 2-3 podkładki o różnej grubości.

freeraad napisał/a:
liczba syfów które przyklejają się na nowej matówce

To tylko prawa fizyki (elektrostatyka) - kilkakrotnie zmieniałem matówki i przed montarzem wystarczy matówkę pod strumień ciepłej (nie gorącej!) wody. Po opłukaniu delikatnie obsuszam ręcznikiem papierowym. Nie pocieram tylko leżącą na ręczniku lekko przyciskam.
Matówki zmieniam w łazience - przed zabiegiem puszczam na chwilę gorącą wodę by zwilżone powietrze "strąciło" latające pyłki.
Proste, trzy minuty i po wymianie.

hmm,
Na kicie ostrzenie automatyczne również nie zgrywa się z klinem matówki. Podłożyłem podkładkę z zestawu (nie wiem jaka jest jej grubość ale wygląda na ultracienką) i..... Klin zgadza się z autofocusem, ale odkryłem że jest back focus (!). Wcześniej nawet nie sprawdzałem. Wywaliłem podkładkę i olewam sprawę.

radek_m  Dołączył: 21 Lis 2007
mi się zgrywa. tylko trzeba pamiętać że czujnik środkowy af nie pokrywa się z klinem. zapewne nie pokrywa się również z podświetleniem

Radek, a użyłeś dodatkowej podkładki czy wystarczyła ta metalowa?

radek_m  Dołączył: 21 Lis 2007
nie wkładałem nic dodatkowego. ostrząc na gałązkę dowiedziałem się gdzie jest mniej więcej środkowy punkt AF. A na matówce kliny są centralnie.

Jak obiekt jest wystarczająco duży i równoległy do płaszczyzny matrycy to mi się zgrywa baz podkładek.

ps. zresztą żadnej nie znalazłem :-)
ps2. przy nieskończoności i obiektywie manualnym A z ogniskową 70-200 na długim końcu klin mam dokładniejszy niż potwierdzenie AF. Ale tam i tak ostrzyć łatwiej na klin niż potwierdzenie, bo ono ma pewien akceptowalny zakres obrotu pierścienia ostrości.

bydziol  Dołączył: 16 Kwi 2009
Mało tu zagladam, a widzę że to błąd....masa ciekawej lektury i..ofert :-)
Jak rozumiem temat zakupu matówki do kadychy to historia, w takim razie czy
ktoś może podpowiedzieć gdzie kupić gotowca?, ew. może ktoś coś wie n/t
http://www.katzeyeoptics....-prod_K10D.html
?

Przy okazji pytanie ad,. wizjera kątowego- gdzie kupić i jaki ma najsensowniejsze przejscie/adapter/- bo wiem ze są takie pod które rolkę papieru trzeba podłożyć ;-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Najlepsza jakość, wszyscy sobie chwalą.

z "dodatkami" płatnymi?, tzn:

1.OptiBrite Treatment

OptiBrite Brightness Enhancement Treatment
+55$
----------

2. Pentax AF Area Brackets

Include Pentax AF Area Brackets
+40$

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
bydziol, na pewno Ci potrzebne te dodatki? Znacznie podnoszą koszt matówki.

Pawelzqx  Dołączył: 22 Mar 2009
bydziol napisał/a:

2. Pentax AF Area Brackets

Include Pentax AF Area Brackets
+40$

Mz tego na pewno się nie opłaca brać, gdyż i tak będzie działać podświetlenie aktywnego pola na matówce.

Acha, tak się zastanawiam i juz gdzieś "po drodze czytałem" ze opti w Pentaxie to pomyłka-światło, tak więc golizna starczy-fakt, to i tak jak na matówę parę złociszonów wychodzi :roll:

Dzięki serdeczne za odpowiedzi:), pzdr.

cinior  Dołączył: 06 Wrz 2009
czy ktos jeszcze rozprowadza te matowki do k10d?
bardzo chetnie bym kupil!!

marrkj  Dołączył: 17 Mar 2007
ja chętnie bym kupił do k100d

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
marrkj odezwij się na PW.

Apco  Dołączył: 18 Maj 2008
widze ze tutaj prawie ten sam watek
rowniez wyrazam chec zakupu matowki do K100D Super

Skocz do: