sloniu_21  Dołączył: 27 Maj 2009
[sloniu_21] żadna sromota i porażka! rewelacyjne foty!
Wystawiam plecy na baty i foto na krytykę.
Z wielu zdjęć syna, które podobają się rodzinie, wybrałem te które uznałem godne pokazania publicznie.

Miniaturki! Proszę klikać!

1. KM Dimage A1 na max tele bodajże, EXIF w środku

2. Panas FZ-28, EXIF w środku

3. Samsung GX10 + kit schneidera, EXIF w środku

4. Samsung GX10 + CZJ Flektogon 2.4/35, EXIF w środku

Proszę o łagodny wymiar kary :-(

mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
Podoba mi się i to bardzo 4! Wyszło super. :-B

Ale nie rozumiem.. czemu ludzie (liczba mnoga bo nie tylko Ty) tak auto krytykanckie tytuły i asekuranckie słowo wstępne? Więcej zuchwałości ;-)

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
Powiało optymizmem... Mam nadzieję, że nie masz takiego podejścia do fotografii jakie prezentujesz w poście i samym jego tytule. ;-)

Bo wiele zdjęć syna mi się podoba ale chyba dlatego, że to mój syn i pamiętam okoliczności zrobienia zdjęcia. Dlatego nie jestem obiektywny i wiem, że czasem wyląduje tu zakalec.

A poza tym to masz rację! Robię foty, lubię to robić i efekty mi się podobają!

Zmieniam tytuł wątku.

pkosela  Dołączył: 25 Lip 2006
3 mi się podoba. Smutne. Ale świetne!
(Mam nadzieję, że to nie była tak wielka tragedia, na jaką wygląda ;-) )

Młody stał chwilkę w kącie za karę bo pisał kredkami po ścianach i meblach. Tutaj ma palce w ustach by za chwilę wymazać śliną ścianę za sobą. Po lewej stronie ślady od jego paznokci - taką ma rozrywkę.

Moja żona bardzo nie lubi tego zdjęcia. Mówi, że młody wygląda na nim jak bośniackie dziecko po ostrzelaniu jego wioski ;-)

pkosela  Dołączył: 25 Lip 2006
sloniu_21 napisał/a:
Mówi, że młody wygląda na nim jak bośniackie dziecko po ostrzeleaniu jego wioski

A wiesz, że miałem podobne skojarzenia? ;-)

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
sloniu_21, 2 i 3 super. Lubię takie ciasne kadry. I do tego cz-b : od razu widać o co chodzi autorowi.

Bardzo dziękuję za ciepłe przyjęcie :) Naprawdę się nie spodziewałem słów takich jak "super" czy "świetne". Cieszę się ogromnie, że komuś poza moją rodziną podoba się ta amatorka.

Jestem miłośnikiem czarno-białej fotografii ale wiem jakie ograniczenia niesie z sobą używanie matrycy CCD w przeciwieństwie do kliszy. Mimo to staram się większość swoich zdjęć odzierać z koloru. Wiem, że ingerencja jest mocna ale uwielbiam duży kontast i wyrazistość na zdjęciach.

hasos  Dołączył: 08 Kwi 2009
3 - świetnie uchwycone, 3 - fajne bw no i mina modela ;-)

Kolejna porcja portretów syna. Proszę klikać miniatury.

5. oly c-300 idioten kamera

6. panas FZ-28

7. KM Dimage A1

jungli
[Usunięty]
sloniu_21,

6 rewelka jak na panasa
7 rosnie nam mlodziez:)

hej

rysiekp17  Dołączył: 27 Wrz 2008
dla mnie 4 takie zwykłe a 2 lepiej wygląda na miniaturce reszta bardzo fajna ;-)

martinnezzz  Dołączył: 18 Lip 2009
Witam, 3 i 6 jak dla mnie rewelacyjne. W 1 też jest coś ciekawego. Ładne kontrasty, Pozdrawiam.

Chętnie bym jeszcze przeczytał jak Arti pojedzie po moich zdjęciach. :mrgreen:
Bardzo lubię czytać jego komentarze.

W wielu wątkach przewija się w ocenach słowo "przepał", który to niby dyskwalifikuje całe zdjęcie. Ja patrzę na swoje próby i na inne foty w tym dziale i na wielu widzę prawie lub już #FFFFFF (kod koloru to taki nawyk HTMLowy). Ale jakoś nie za bardzo przeszkadza mi to w odbiorze zdjęcia jeśli broni się ono tematem, kompozycją, kolorami lub poprawnym naświetleniem innych części.
Wczoraj oglądałem również sporo zdjęć jednego z założycieli agencji Magnum (podobno najbardziej prestiżowej) Henriego Cartiera-Bressona i jakby te zdjęcia mieli dzisiaj oceniać użytkownicy plfoto czy digarta to nie wiem czy pan Henri by się nie załamał.
krzywy kadr
ucięte ręce lub nogi
przepał
ten słup z prawej to po co? poza tym krzywe!!!

Poza tym nieostro, czasami ciemno, nie wiadomo co autor chciał przedstawić. Gdzieś w sieci widziałem świetny artykuł "Jakby dzisiaj oceniano fotografie klasyków" ale nie mogę go teraz znaleźć.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
sloniu_21 napisał/a:
Chętnie bym jeszcze przeczytał jak Arti pojedzie po moich zdjęciach.
Bardzo lubię czytać jego komentarze.

:-P

6tka jest fajna. Aaaa zapomniałem, przepał jest.... ;-) A poważnie, to mnie drażni trochę centralny kadr, ale jak to poprawić, nie wiem, chyba bym musiał zobaczyć tę scenę. No ucieka mi wzrok na szafkę i ten uchwyt.

sloniu_21 napisał/a:
Wczoraj oglądałem również sporo zdjęć jednego z założycieli agencji Magnum (podobno najbardziej prestiżowej) Henriego Cartiera-Bressona i jakby te zdjęcia mieli dzisiaj oceniać użytkownicy plfoto czy digarta to nie wiem czy pan Henri by się nie załamał.

Wiesz, bo to jest tak, że jak już zrobisz takie zdjęcia jak pan Henri, to wtedy Ci wybaczymy przepał i krzywy kadr... tylko to musi być TO zdjęcie... ;-)

6 - przyjemna, ale za Arti, wyretuszowałbym uchwyt od szafki. I tak widzę, że tam jakiś nienaturalny postprodukcyjny blur jest i to mnie najbardziej przeszkadza ;)

7 - scena mi się podoba, dzieciaki w "dresach" kombinują coś przy aucie ;) ale tutaj nie pasuje mi B&W, jeżeli masz to w kolorze, to spróbuj wg tego "wywołać" zdjęcie. http://www.markushartel.c...r-settings.html

Arti napisał/a:
6tka jest fajna. (...) Ucieka mi wzrok na szafkę i ten uchwyt.

mkdexter napisał/a:
wyretuszowałbym uchwyt od szafki. I tak widzę, że tam jakiś nienaturalny postprodukcyjny blur jest i to mnie najbardziej przeszkadza ;)

Dobrze, przyznaję się bez bicia. Na 6 był lekki programowy blur bo na takiej ogniskowej, przysłonie, małej matrycy lumixa i małej odległości dziecka od tła nie dało się uzyskać dużego rozmycia. A właśnie chciałem nieco ukryć szafkę i te uchwyty tym "oszustwem", bo też mi przeszkadzały w oglądaniu. Ale jak widać przed wami się nic nie ukryje :)

Arti napisał/a:
jak już zrobisz takie zdjęcia jak pan Henri, to wtedy Ci wybaczymy przepał i krzywy kadr... tylko to musi być TO zdjęcie

Bez obrazy dla pana Cartiera-Bressona, nie śmiem się nawet do niego porównywać. Ale co jest takiego specjalnego w tym zdjęciu? Uchwycenie momentu? Odbicie w wodzie? Czym się wyróżnia spośród innych fotografii?
Nie twierdzę, że moje fotografie są lepsze lub gorsze, jestem subiektywny w ocenie gdyż obiektem przed obiektywem jest ukochany syn, lecz oglądając prace klasyków często zastanawiam się dlaczego to właśnie ta fotografia ma mnie poruszyć lub się spodobać. Wiem że o gustach się nie dyskutuje ale bardzo wiele prac znanych fotografów mi po prostu nie leży.

sloniu_21, na tym zdjęciu jest moment :) i pewnie nie tylko moment.

Skocz do: