cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
jak kupić kawalerkę we Wrocławiu?
Potrzebne jest małe mieszkanie we Wrocławiu. Od 15 lat nie miałem do czynienia z mieszkaniowymi formalnościami i nie wiem, jak się zabrać do sprawy. Rozmowy ze znajomymi rysują obraz kredytowej Golgoty, wielu nieprzewidzianych kosztów i swoistej samotności w zmaganiach z formalnosciami - koleżanka korzystała nawet z doradcy z jednej ze znanych firm, a i tak skończyła na tym, że sama znalazła ofertę dla siebie, bo ten geniusz nie potrafił.
Mam więc proste pytanie, jeśli ktoś z was akurat współcześnie przechodził tę drogę: chcąc wziąć kredyt na mieszkanko warte powiedzmy 150 tys. zł (z jakimś tam wkładem własnym), co robić a czego unikać?
I przy okazji - jeśli ktoś zna rynek wrocławski: gdzie szukać korzystnych ofert we Wro?

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
cypis napisał/a:
mieszkanko warte powiedzmy 150 tys.

a to da się we Wrocku tak tanio?

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Jestem właśnie w trakcie poszukiwania mieszkania. Z tego co da się zauwazyć, to meiszkań bezpośrednio od sprzedawcy jest mało. Większość jest od pośredników, którzy biorą 1,5% wartości mieszkania wzwyż. W gazetach można znaleźć bez pośredników, ale trzeba na to o wiele więcej czasu, bo nie można wstępnie wyeliminować mieszkań na podstawie zdjęć i opisów jakie są w necie.
Co do kredytów to warto poszukać bardzo mocno i to w wielu bankach. Ja na początku chciałem korzystać z "Rodzina na swoim" (dopłata przez państwo), ale tego programu nikt nie kontroluje. W niektórych bankach kredyt z dopłatą państwa jest droższy niż w innych bez dopłat.
Do ceny mieszkania więc trzeba doliczyć pośrednika (darmozjada płatnego już przy podpisywaniu umowy przedwstępnej), do tego podatek od czynności cywilnoprawnych no i notariusz może się przydać. Aha, a przed staraniem się o kredyt trzeba dać sprzedawcy mieszkania zadatek.
A mnie już szlag trafia...

Kosmo napisał/a:
a to da się we Wrocku tak tanio?

mam na myśli coś małego (dwadzieścia parę metrów), więc myślę, że się da. Poza tym, to nie jest tanio. Rynek mieszkaniowy w Polsce wciąż jest dziwnie nadęty, a ludzie dziwnie przyzwyczajają się do absurdalnych cen, jakie są im podsuwane. W 2006 r. można było kupić we Wro mieszkanie za 4 tys. zł za metr kwadratowy - dziś średnia to podobno 7 tys. (i to po lekkich korektach w bieżącym roku). Czy przez 3 lata inflacja wyniosła w Polsce 80 proc? To jest lekko chore - moim zdaniem ceny muszą jeszcze spaść, ja jednak czekać za bardzo nie mogę.

Raven - nie dodałeś mi otuchy ;-)

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
cypis napisał/a:
ja jednak czekać za bardzo nie mogę.

Ja też, ale i tak szczęście w nieszczęściu, bo kryzys przyhamował tę galopadę cen.
Szukasz z wtórnego rynku pewnie? Bo jak patrzę na metraż, który mnie interesuje, to goły stan deweloperski kosztuje 30-40 tys więcej, co jest chore.

MvA  Dołączył: 29 Kwi 2006
cypis, polecam uderzyc bezposrednio do deweloperow. we wroclawiu ciagle sie cos buduje/konczy budowac.
a jak juz szukasz mieszkania, to przemysl sprawe poddasza jakiegos. placi sie tylko za powierzchnie uzytkowa (czyli tam gdzie jest >1,20m). mozna miec naprawde ladne mieszkanie, mniejszym kosztem :)

Jurek  Dołączył: 09 Cze 2007
Kupuj, kupuj, to już koniec spadku cen, zaczynają rosnąc. Sugeruje jednak skorzystanie z usług pośrednika, zbyt wiele znam przypadków oszustw i innych krętactw przy sprzedaży bezpośredniej.
Pracuję w nieruchomościach ( jako fotograf ) i znam ten rynek.

Jurek napisał/a:
Kupuj, kupuj, to już koniec spadku cen, zaczynają rosnąc.

tu chyba zdania są podzielone - jedni prorokują dalszą korektę do poziomu jako takiej realności, inni mówią, że to koniec, bo popyt jest wciąż duuuży i znowu pompuje bańkę. Do tego dochodzą wahania sezonowe - teraz (a szczególnie na początku roku akademickiego) zawsze ceny lekko skaczą.

[ Dodano: 2009-07-13, 17:49 ]
MvA napisał/a:
a jak juz szukasz mieszkania, to przemysl sprawe poddasza jakiegos. placi sie tylko za powierzchnie uzytkowa (czyli tam gdzie jest >1,20m). mozna miec naprawde ladne mieszkanie, mniejszym kosztem :)

wiem, bo mieszkam w takim :-) tyle, że nie we Wro ;-)

Skocz do: