Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Nie bardzo.
Jestem jak na razie bardzo zadowolony z DLa i jak już wspominałem bardzo trudno mi sprecyzować co takiego musiłby mieć jego następca, by przekonać mnie do zmiany.
Jeżeli robi się zdjęcia a nie podnieca sprzętem, to taka puszka w zupełności wystarcza dla amatora.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Michu napisał/a:
Jeżeli robi się zdjęcia a nie podnieca sprzętem.

Porównując ilości postów w działach "Fotografia" i "Nasze galerie" do "Korpusy" i "Obiektywy i Akcesoria", to tu takich dziwnych ludzi nie ma :)

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Raczej myśle, że są. Tylko bardzo wstydliwi i skromni.

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
k_ret napisał/a:
Chodzi o coś innego. Kiedy masz podpięty obiektyw MF, a korpus jest w trybie AF, to działa tzw. pułapka ostrości. Przy wciśniętym spuście aparat czeka aż cokolwiek znajdzie w się w płaszczyźnie ostrości i nie wyzwoli migawki, dopóki tak się nie stanie.

oo właśnie - znam ten tryb, wiem o co chodzi, tylko nie wiedziałem, że jest praktycznie w każdym pentaxie i że przez przypadek go "włączyłem" ;-)

Michu napisał/a:
Dokładnie jak K_ret - prościej, szybciej i wygodniej jest pierdyknąć wichajster z przodu body, zamiast grzebać się menu.

chyba, że na stałe ma się włączony AF-C ;-)

Michu napisał/a:
Jestem jak na razie bardzo zadowolony z DLa i jak już wspominałem bardzo trudno mi sprecyzować co takiego musiłby mieć jego następca, by przekonać mnie do zmiany. Jeżeli robi się zdjęcia a nie podnieca sprzętem, to taka puszka w zupełności wystarcza dla amatora.

doładnie mam takie same odczucia do DLa co Michu - nic dodać nic ująć.

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
MKw napisał/a:
Ale tak to ktos moze pomyslec i wiekszosc tak mysli ze z 300mm obiektywu zrobi mu sie psiejsko-czarodziejsko 450mm a to g. prawda osiagane przyblizenie bedzie dokladnie takie samo niezaleznie czy obiektyw bedzie przypiety do FF czy do APS-C.

Kat widzenia jednak zostaje katem widzenia, liczy sie to co mamy na koncu, czyli kadr z 300 na cyfrze APS-C bedzie odpowiadal kadrowi z 450 na pelnej klatce.

Cytat
To taka woda na mlyn Olympusa ktorego userzy sie podniecaja ze maja doskonale kitowe tele 300mm podczas gdy trudno to nazwac wogole tele bo jego ogniskowa wynosi 150mm :lol: :lol: :lol:

Ciekawe jak ten postep idzie do przodu - kitowe tele f2 za jedyne 2200$ w USA :lol:

bakkrol  Dołączył: 09 Lip 2009
Mam korpus MZ-50. Jakie obiektywy będa do tego pasować. Jak wiadomo nie ma on tej dzwingni która sie naciaga przy kręcenieu pierścieniem przesłony?. Czy wystarczy żeby obiektyw do tego korpusy miał pozycję ''A'' na pierścieniu przesłony a metalową obudową bedzie zwierał styki z korpusie czy obiektyw musi być wyposażony w styki?

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Z reguły obiektywy z pozycją "A" mają styki ;-) Nie wiem jak MZ-50 ale w 30-tce można podpiąć nawet M42 i pracować w AV jak w cyfrze - body dobiera czas:)

bakkrol  Dołączył: 09 Lip 2009
Też mam apater do M42 tylko taki co całkowicie wchodzi w bagnet ostrzy w nieskończonośc ale nie zwiera styków w body. I źle działa pomiar światła.

[ Dodano: 2009-07-14, 21:50 ]
Czy ten obiektyw http://allegro.pl/item682...ogram_nowy.html
będzie poprawnie działał ( chodzi o poprawny pomiar światła przy ustawiniu pierścienia przesłony ''A'' oraz o prawidłowe sterowanie przesłona z poziomu body) z MZ-50?

Skocz do: