cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
telekonwerter - czy to ma sens?
Ze względów budżetowych marzy mi się podwojenie ogniskowej moich zoomów zamiast kupowania długich (i drogich) obiektywów. Co jakiś czas przez allegro przemykają różne telekonwertery. Zastanawiam się jednak czy ich stosowanie ma w ogóle sens? Wiem, że traci się światło, ale z tym jestm w stanie się pogodzić. bardziej chodzi mi o jakość tego, co oferują... I jeśli ma to sens, to czy ktoś z was może polecić jakiś konkretny model? Najlepiej gdyby było to poparte własnym doświadczeniem oczywiście...

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
cypis, proszę bardzo -> LINK
funkcja szukaj działa :mrgreen:
LINK
LINK
LINK

dzięki tref :-B
było późno ;-)
ale tak czy siak odpowiedzi w podanych przez ciebie linkach mnie nie usatysfakcjonowały. Trudno. Trzeba będzie się przekonać "organoleptycznie", jak to wszystko hula...
Mam jednak jeszcze jedno pytanie: jak wygląda współpraca teekonwertera ze stabilizacją obrazu? Czy po podpięciu np. konwertera x 2 do obiektywu 210 mm mam wpisać w menu shake reduction wartość ok. 420? I czy konwerter ze stykami załatwi to za mnie ;-) ?

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Tak - powinieneś wpisać 420 - bo takiej ogniskowej będzie odpowiadał kąt widzenia zestawu. Co do styków - mam obawy, że mogą źle załatwić sprawę - przekażą z obiektywu informację o ogniskowej 210, taką przyjmie korpus i stabilizacja będzie działała mniej skutecznie. Nie sądzę, aby telekonwertery posiadały własną elektronikę przekodowującą informacje o ogniskowej. Dlatego zastanawiam się, czy nie wskazane byłoby nawet zaklejenie styku informacyjnego przez który te informacje są przesyłane. Nie jestem zresztą przekonany (musiałbym wieczorem sprawdzić) czy starsze konwertery (te bez AF) mają ten styk - mogą mieć o jeden styk mniej - zgodnie z bagnetem KA - i wtedy problemu nie będzie - korpus poprosi o podanie ogniskowej.

teem  Dołączył: 22 Kwi 2006
cypis napisał/a:
Czy po podpięciu np. konwertera x 2 do obiektywu 210 mm mam wpisać w menu shake reduction wartość ok. 420? I czy konwerter ze stykami załatwi to za mnie

Będziesz musiał sam wpisać - wszystkie telekonwertery (TC) ze stykami jakie widziałem (również od środka) miały po prostu połączone styki jednej strony z drugą, czyli korpus elektrycznie widzi sam obiektyw. Poza tym wszystkie znane mi TC mają 6 styków, i jak właśnie sprawdziłem w ogóle nie przekazują info o ogniskowej, ta informacja najwyraźniej jest przekazywana siódmym stykiem (tyle pinów ma bagnet w k10 i ds)
Nie mam (i nad tym boleję) TC 1.7xAF Pentaxa - byc może tam jest komplet styków, i elektronika wewnątrz dodająca info o mnożniku ogniskowej. Może jest ktoś, kto to ma (w ciemno go nienawidzę:) i zechce sprawdzić.

teem
ds,k10d,rupiecie

Mam 1.7x AF Soligora - i wydaje mi się, że ma komplet styków - sprawdzę dokładnie wieczorem.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jaką jasnośc ma ten obiektyw? Czy po podpięciu przez konwerter x2 AF jeszcze będzie chciał działać? Nie sprawdzałem na dworze ale w pomieszczeniu, przy łapaniu na włączoną lampę, granicą działania AF była przesłona 8 (dla DL-a).

dziękuję za wszystkie odpowiedzi - pewnie spróbuję zabawy z jakimś konwerterem choć... jest szansa, że zgarnę kumulację w środę (bo kupiłem kupon), wtedy nie będę musiał bawić się w takie półśrodki. Ale o tym napiszę w środę wieczór... o ile będzie o czym :-P

Sprawdziłem - telekonwerter AF 1.7x Soligora ma wszystkie 7 styków. Z exifu zdjęć wykonanych z nim wynika, że nie przekodowuje informacji o ogniskowej - należy więc się spodziewać gorszego działania stabilizacji z tym konwerterem. Natomiast klonwertery z bagnetem KA (konkretnie sprawdzałem Kenko 2x KAX Teleplus MC7 i Vivitar 2x macro focusing teleconverter) mają po 6 styków i po dołączeniu dowolnego obiektywu za ich pośrednioctwem aparat domaga się podania ogniskowej.

Alfx  Dołączył: 25 Sty 2007
Mój TAMRON-F 2X KR MC4 ma 7 styków i też sie domaga ogniskowej :(

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
Mój TAMRON-F 2X KR MC4 ma 7 styków i też się domaga ogniskowej :(

Z tego, co napisał Marek wynika, że powinieneś się raczej cieszyć...

nie mam porównania....

Zauważyłem ostatnio, że czasem jak włączę SR, to mi cały aparat wręcz skacze.... nie wiem dlaczego... dzieje się to tylko przy podpiętym telekonwerterze.

Może ktoś wie, jak się tego "latania" pozbyć?

Cytat
nie mam porównania....

Alfx, chodziło mi o to, że przejściówka, wg tego, co napisał Marek, przenosi ogniskową, ale bez uzwględnienia mnożnika, czyli nie ma szans na poprawne działanie SR. Natomiast, jeśli nie przenosi, to ustawiasz ręcznie i SR działa ok.

A co do latania aparatu - to pierwszy raz słyszę :shock:

No niestety wibruje... jak stary wibrator :-|

radzę sobie z tym wyłączając SR-a... na kicie jeszcze tego nie miałem... jak podepnę Makinona, też nie... dopiero jak wepnę tele.... drży jak diabli (choć nie zawsze...)

Nie wiem, co z nim jest... ale sie nie przejmuję. Przecież mogłem mieć Fuji FP 9500 ;)

No jak podpinasz sługie tele, to ma jakieś uzasadnienie - przecież przy długich ogniskowych matryca musi machać znacznie mocniej w odpowiedzi na ruchy dłoni. Natomiast ja podpinałem 200mm i nic takiego nie zauważyłem. To raczej niepojący objaw - przecież w takiej sytuacji SR działa jak Anty-SR... Może coś się obluzowało? Czy efekty działania SR na zdjęciach są ok?

[ Dodano: 2007-03-15, 23:11 ]
W sumie Twój Makinon + x2 to daje 400mm. Przy takiej lufie nie sprawdzałem :-) Może faktycznie wtedy już SR traci sens i kolebie aparatem...

kolebie nawet na statywie... zapomniałem wyłączyć SR-a i prawie mi statyw wywrócił ;)

Efekt? Jakbym położył body na silniku mojej corsy.... kasacja natychmiastowa :-?

Tak jak pisałem wcześniej... efekt VIBRATOR jest tylko po podpięciu telekonwertera...

Alfx, ale ogniskową dla SR ustawiasz ręcznie na 400?

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Alfx, dziwne. Argawen podpinał konwerter x1.4 ze swoim SMC FA 300/4.5 do Kasetki i o niczym takim nie wspominał.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Właśnie, nie miałem takiego objawu. Wszystko działało poprawnie.

[ Dodano: 2007-03-15, 23:42 ]
A ten makinon to manual ? konwerter AF ?

ogniskową ustawiam ręcznie ale na 300, ponieważ mam 80-200 mm, a trzeba przemnożyć przez 1,5... po podłączeniu "telekonwi" zmieniam na 600.

Wspomniane wibracje nie występują zawsze... tylko czasami i nie wiem (tymczasowo) od czego to zależy :)

będę sprawdzał :) jak na coś wpadnę, to dam znać :)

Makinon - oczywiście manual, "telekonewka" nie ma przeniesienia AF.

Skocz do: