kubiq  Dołączył: 06 Cze 2009
[K100D] co to jest? kilkadziesiąt bad pixeli?
Dziś kupiłem kasetkę. Aparat ładny, sprzedający Pan poważny, podobno zdjęcia były robione tylko "na okazję",w domu. W domu pierwsze zdjęcie żeby obczaić jak się ma matryca... zatkało mnie. Te kolorowe to to, to wszystko bad pixele?? jak mogło do tego dojść że jest tego aż tyle? próbowałem na różnych przesłonach, czasach.. niebieskiego w centrum kadru to widać nawet na zwykłym dziennym zdjęciu.. resztę też.
http://img263.imageshack.us/img263/7121/badv.jpg

chyba jutro będzie zwrot ..?
cholera ;/

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Uuu, nieźle. Sprawdź na zwykłych czasach - 1/60, 1/125 i na niskim ISO. Ale nie wygląda to za dobrze. Serwis może to zmapować.

dsk napisał/a:
Uuu, nieźle. Sprawdź na zwykłych czasach - 1/60, 1/125 i na niskim ISO. Ale nie wygląda to za dobrze. Serwis może to zmapować.

na tych czasach mniej widoczne, ale to samo...
ja z serwisem się bawić nie będę, aparat miał być cacy, jutro chyba zrobię dym..
w ogóle w życiu nie widziałem tyle tego na żadnym aparacie, maksymalnie do kilku

moje pierwsze cyfrowe lustro, się trafiło
"w ogóle bez sęsu" :-/

gajos007  Dołączył: 19 Cze 2008
łaaaa mocne.... ja muszę sprawdzić na swoim...dziś się do testów biere ;-)

jacgyver  Dołączył: 13 Gru 2007
Jak to wielu już mowiło... nie sprawdzaj matrycy pod względem hot/bad pixeli bo będzie Cię to dręczyło później po nocach :)

Ale tutaj to faktycznie rzuca się w oczy i chyba lepiej zwrócić aparacik sprzedawcy.

Generic  Dołączył: 09 Lis 2007
z mojego DS'a na tych samych ustawieniach:

To normalne, śmiało można olać...
A np przy otwieraniu RAW'a w ACR wszystkie ładnie znikają o-)

endzioendzi
[Usunięty]
Ciekawe jak to wygląda na "normalnym" zdjęciu. Bardzo możliwe, że sprzedający nawet o tym nie wiedział. Nie każdy drobiazgowo piksel po pikselu analizuje fotki, zwłaszcza pstrykane tak jak napisałeś na początku "na okazję w domu".

Generic napisał/a:
z mojego DS'a na tych samych ustawieniach:
[url=http://img2.vpx.pl/u...190.jpg]Obrazek[/url]

To normalne, śmiało można olać...
A np przy otwieraniu RAW'a w ACR wszystkie ładnie znikają o-)

tyle że na jpegach też się robi, i wtedy te przypały widać na zwykłych dziennych zdjęciach ;/..
potestuję, popatrzę, najwyżej oddam, na szczęście od uczciwego człowieka brałem i mogę oddać

endzioendzi napisał/a:
Ciekawe jak to wygląda na "normalnym" zdjęciu. Bardzo możliwe, że sprzedający nawet o tym nie wiedział. Nie każdy drobiazgowo piksel po pikselu analizuje fotki, zwłaszcza pstrykane tak jak napisałeś na początku "na okazję w domu".

wygląda to tak że jeszcze wracając autobusem robiąc testowe czwarte czy piąte zdjęcie zrobiłem zbliżenie jakiegoś elementu i zobaczyłem kolorowe plamy ;/

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
kubiq, w K100DS też miałem kilka dosłownie (może mniej widoczne) widoczne tylko na ISO800 i więcej.
Są trzy rozwiązania.
1. Zrób odbitkę na papier w formacie jakim najczęściej robisz i zobacz czy też to widać
2. Robić RAW (u mnie po obróbce RAWów wszystko znikało) - ale nie każdy lubi.
3. Serwis i mapowanie.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Dać na luz i robić zdjęcia. To nie jest wada, tylko cecha.
Wszystkich.
Matryc.
Man, to są 4 sekundy naświetlania, nie ma przebacz.

W nowym aparacie można by było kwękać i przebierać. Tutaj nie.
Oczywiście możesz szukać dalej, jak Ci bardzo przeszkadza, może nawet znajdziesz egzemplarz z mniejszą liczbą hotów. To wtedy będzie miał np porysowany wyświetlacz. Albo krzywą matówkę. Albo pasek będzie mu walił kiszonymi ogórkami. Itd.

zdecydowałem się zwrócić.
nic nie tracę.
jeszcze się nie spotkałem z aparatem żeby na zdjęciach bez powiększeń było widać hot pixele, tu widać świecące niebieskie kropy

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
kubiq napisał/a:
żeby na zdjęciach bez powiększeń było widać hot pixele, tu widać świecące niebieskie kropy
pixel jest pixel, jeżeli jest, to go widać, może się gdzieś skryć jak sobie pomniejszysz obraz, ale przy cropie 100% musi być je widać

dziwne podejście

[ Dodano: 2009-07-15, 12:53 ]
kubiq napisał/a:
nic nie tracę.

ależ oczywiście - tracisz możliwość robienia zdjęć ;-)

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
kubiq, a widziałeś, co wstawił Generic?

kubiq napisał/a:
nic nie tracę.

Czas i kadry.
kubiq napisał/a:
jeszcze się nie spotkałem z aparatem żeby na zdjęciach bez powiększeń było widać hot pixele,

Spotkasz się w następnym egzemplarzu :-P Te "kropy" to wynik algorytmu demozaikowania spowodowany czarnym tłem.

Jak wolisz.

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
aż sprawdziłem dzisiaj swoją matrycę ;)

efekt - może ja się nie znam albo mam słaby wzrok - 0 hot/bad pixels.

nie wiem jak mam to pokazać ;-)

Może się uda ;)

Hurraaaaa!!!! Udało mi się wkleić zdjęcie ;)

pawgra - zazdroszcze Ci ;]

ale ktoś tu czegoś nie rozumie.. tu nie chodzi o to jak zrobię zdjęcie z dekielkiem i zobaczę co świeci, to świeci na kolorowo nawet przy 1/200, bez cropu na zwykłych dziennych zdjęciach, jak robię portret na białym tle, to mam kolorowo ozdobione białe tło..

pawgra  Dołączył: 29 Maj 2008
tez robilem biala kartke z dlugim czasem - i nic... :-( znaczy sie bialo (szaro??)

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Przerabiałem to w k10d. Nie warto się tym przejmować. ACR to mapuje, a dead/hot pixele to po prostu przypadłość tej matrycy. Jak każdej zresztą.

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Czy nie macie większych problemów? Kto plamkował skany z negatywów, jak skaner nie ma ICE-a ( a nawet jak ma, to i tak skan nie jest czysty jak łza) ten sobie nie zawraca głowy takimi drobiazgami. Bierzesz pierwszy lepszy program, np. PhotoFiltre, pędzel klonujący i w ciągu max. 5 minut masz zdjęcia cacuszka.
Jak w filmie "King sajz" - w dupach się poprzewracało (to nie ja, to Jurek Stuhr ;-) ).

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
technik219, albo PS zrobić automat :idea: ale to i tak zawsze chwilę się schodzi.

Skocz do: