ladyhawke  Dołączyła: 07 Lis 2008
[ladyhawke] moje samsungopoczątki
Chyba dojrzałam do tego, żeby pokazać kilka zdjęć, które uważam za udane:

1. Aparat: SAMSUNG TECHWIN GX-1S, kit | Czułość ISO: 200 | Czas naświetlania: 1/1000s | Przesłona: 8.0 | Ogniskowa: 55,0mm

2.Aparat: SAMSUNG TECHWIN GX-1S, kit | Czułość ISO: 200 | Czas naświetlania: 1/250s | Przesłona: 8.0 | Ogniskowa: 55,0mm

3.Aparat: SAMSUNG TECHWIN GX-1S FA 80-320 | Czułość ISO: 200 | Czas naświetlania: 1/350s | Przesłona: 8.0 | Ogniskowa: 180,0mm

4.Aparat: SAMSUNG TECHWIN GX-1S FA 80-320 | Czułość ISO: 200 | Czas naświetlania: 1/500s | Przesłona: 8.0 | Ogniskowa: 180,0mm

5.Aparat: SAMSUNG TECHWIN GX-1S kit | Czułość ISO: 200 | Czas naświetlania: 1/250s | Przesłona: 8.0 | Ogniskowa: 21,0mm

6.Aparat: SAMSUNG TECHWIN GX-1S kit | Czułość ISO: 200 | Czas naświetlania: 1/500s | Przesłona: 8.0 | Ogniskowa: 18,0mm

7.Aparat: SAMSUNG TECHWIN GX-1S FA 80-320| Czułość ISO: 200 | Czas naświetlania: 1/250s | Przesłona: 8.0 | Ogniskowa: 118,0mm

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Najbardziej przypadła mi do gustu 5 i 6. Szkoda, ze nie było żadnych chmurek na niebie

hasos  Dołączył: 08 Kwi 2009
1 - świetnie uchwycona chmura i ładna kolorystyka. przyjemne zdjęcie

6- mój faworyt. bardzo dobre kadrowo, ekspozycyjnie i klimatycznie. bardzo mi się
podoba.

----
dlaczego usunęłaś zdjęcia? i to te najlepsze nr 7!

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
1, 2 i 3 można by poprawić innym kadrowaniem, na pozostałych nie ma nic interesującego.

Hasos, bo doczytałam, że może byc tylko 5 :) i spietrałam przed kolorowymi :P

plwk, a jak byś poprawił kadrowanie w trzech pierwszych?

MichalR
[Usunięty]
najlepsza 6tka, fajna symetria mimo kadrowania 'srodkiem'. na reszcie nie znajduje nic co by swiadczylo o tym ze zdjecia sa udane. ot takie sobie luzne pstryki. szukaj fajnych miejsc, ciekawych scenerii, dobrego swiatla - tego brakuje w Twoich pracach.

pozdrawiam

1. Nie wiem jak wyglądała reszta nieba
2. Zminimalizowałbym nieciekawe niebo i uciął lewą stronę aby statek płynął w prawo
6. (nie 3) Zminimalizowałbym nieciekawe niebo

plwk, ale statek plynie w strone obiektywu... Hmmm sprawdze, jak to będzie wygladac... Dzieki za rade. Fakt ze lalo wtedy, więc niec nie poradze na niebo...

Nie dostrzegam gdzie on ma który koniec.

[ Dodano: 2009-07-15, 22:11 ]
ladyhawke napisał/a:
Fakt ze lalo wtedy, więc niec nie poradze na niebo...

W takiej sytuacji trzeba się starać aby nieba było jak najmniej.

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Zdjęcia wyglądają na pstryknięte przy okazji chodzenia z aparatem.
Jedynie jakieś zainteresowanie wzbudza ta krypa na wodzie, ale kompozycja nie do końca gra dla mnie. Molo też jest ciekawym motywem, a fotka wyszła taka zwyczajna bez czadu.
W każdym razie próbuj dalej bo widać, że kombinujesz i serdecznie pozdrawiam koleżankę wrocławiankę :-B

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Dla mnie przykuwająca uwagę to 6, reszta tak nijaka.

ebelbeb  Dołączył: 04 Lip 2007
6. fajne, podoba mi się bo jest czyściutko i ładna, jednolita tonacja. Można było przesunąć się ciut w prawo, żeby wyszło idealnie symetrycznie. Ale i tak jest ładnie. :-)
Można też było przepędzić prawie wszystkich ludzi (spuścić psy albo co), dwie osoby w oddali by wystarczyły. ;-)

White  Dołączył: 31 Paź 2008
Nie przepędzać tylko być tam wtedy kiedy nikogo nie ma, czyli o jakiejś 4 rano :mrgreen:

Hehe, no faktycznie, robiłam zdjęcie przy okazji chodzenia, nie pomyślałam: "wrócę tu o 4-tej rano" :) Zresztą oficjalnie to pracowałam, ale ciiii....

Tak sobie właśnie pomyślałam, że wybrałam do pokazania te, które uznałam za "poprawne politycznie" i moim zdaniem jedne z lepszych, ale biorąc pod uwagę mnogość wątków w temacie, nie jest to nic czego już nie widzieliście i trzeba się będzie naprawdę postarać :)

carrie  Dołączyła: 30 Gru 2008
mi sie najbardziej podoba 6

Meister  Dołączył: 21 Cze 2009
Świetnie wybrane miejsce do zdjęć :-)
A odnośnie samych zdjęć:

1 - trochę przeszkadza mi ta chmura, która niemal całkowicie zasłoniła słońce i przez to imho trochę zbyt ciemne, aczkolwiek sama kolorystyka mi odpowiada.
Btw- w którym miejscu Gdyni było zrobione ???

2 - mimo nieciekawej pogody bardzo mi przypadła do gustu; niby statek w centrum, a horyzont po środku zdjęcia, ale zupełnie mi to nie przeszkadza w tej fotce. Powiem więcej - bardzo odpowiada mi ten kadr i mam ochotę dłużej wpatrywać się w Zatokę Gdańską i Klif Orłowski

3 - wg mnie w porządku, ale nie zatrzymuje na dłużej;

4 - nie podoba mi się model i otoczenie (czytaj rozdeptany przez spacerowiczów fragment plaży redłowskiej)

5 - trochę przeszkadza czarna plama w prawej stronie kadru, a poza tym bardzo przyjemne zdjęcie

6 - bardzo fajny kadr i ogólnie zdjęcie również pozytywne, choć wolałbym aby trochę więcej światła padło na deski orłowskiego molo;

7 - świetnie uchwyciłas moment, ale tutaj imho dość znacznie przeszkadza zbyt ciemny Klif Orłowski

Pozdrawiam

Meister, otóż 1-sze zdjęcie to Wrocław, Nowy Dwór. Hmmm nie mogę się dopatrzeć na 5-ce, żadnej ciemnej plamy, klif Orłowski IMHO też wygląda OK. Moze to kwestia monitora?

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Mi podoba się 6. Molo jest zdecydowanie najlepszym, moim zdaniem, zdjęciem, chociaż pokusiłbym się o jeszcze staranniejszy kadr - większą symetrię.
Poza tym w tym zdjęciu faktycznie nic nowego. Takie jest ryzyko fotografowania popularnych miejsc. :-P
Dlatego sam fotografuję te miejsca, które nie interesują fotografów. Zwykłe uliczki moich okolic, które lubię, a które szybko się zmieniają.

Meister  Dołączył: 21 Cze 2009
ladyhawke, być może - mam starą 15'' Samsunga. Ale jest to crt więc powinien dość dobrze oddawać kolory.
U mnie po prostu zarówno Klif z 7-ki, jak i krzaki z 5-ki są całe czarne bez żadnych szczegółów i to niezależnie od ustawionej jasności monitora (standardowo mam 64/100, ale zmieniałem też na 100/100 i było tak samo), dlatego o tym wspomniałem.
Pozdrawiam

Meister napisał/a:
U mnie po prostu zarówno Klif z 7-ki, jak i krzaki z 5-ki są całe czarne bez żadnych szczegółów i to niezależnie od ustawionej jasności monitora

U mnie na dwóch LCD widać tam szczegóły.

Meister, twoja bańka umiera ;-)

Skocz do: